Staffars Seriers Blog

25 september 2003

Både Newsarama och Comicon.com Pulse rapporterar om att Crossgen har dragit ned på personalen med så mycket som 20 -25 personer. (En annan uppgift talar om 25% men det kan iofs innebära att de drar ned på samma antal tjänster). Förutom det så har de gått över till att betala serieskaparna enligt det mer gängse systemet att betala per sida istället för månadslön. Något som kommer att leda till lägre lön för de flesta. Det är värt att notera att månadslönen är något som var en av de tyngsta anledningarna till att tecknarna och författarna började hos Crossgen. Bland de som har slutat/sagts upp är Butch Guice (Ruse) och Brandon Peterson. Det ryktas dessutom att Barbara Kesel, Ron Marz och George Peréz är bland de som försvinner. Det är mao några av dom som har varit mer från början och som har byggt upp Crossgen universumet som försvinner.

En sak som sticker ut och som jag tycker visar på att det verkligen är fara för bolagets överlevnad är att serieskaparna har getts tillåtelse att ta uppdrag för andra förlag. Detta i ett företag som har haft det inskrivet i sina avtal att tecknarna, i den händelse att de slutar, inte får börja jobba åt konkurrenter förrän efter tre månader. Att de helt plötsligt nu tillåter extraknäck är orovväckande.

Crossgen var aldrig ett förlag som slog hos oss, mycket tack vare att de enligt min mening inte lyckades med det som dom utlovade från början. De ville vara ett superhjälte-fritt alternativ till Marvel (framför allt) och DC, med en inriktning på Science-Fiction och fantasy. Problemet var att de anställde personer som i hela sitt liv i stort sett bara gjort superhjälteserier, vilket gjorde att deras tidningar var stöpta i samma form. Eller för att uttrycka det hela krasst: vad är skillnaden mellan att man skjuter energistrålar genom ett visir gentemot att skjuta strålar genom att vifta på händerna? Även hur tidningen såg ut påminde väldigt mycket om superhjälte-tidningarna. Hade de vågat ta ut svängarna lite mer och låtit tidningarna både se och kännas lite mer unika tror jag att de hade haft en större chans att överleva. Som det nu blev så tillförde de inte särskilt mycket nya kunder utan det var snarare så att folk bytte ut en del av sina Marvel-tidningar mot Crossgen-tidningarna och i dagens amerikanska seriemarknad så räcker inte det utan man måste lyckas nå ut utanför seriebutikerna.

Om de nu försvinner (vilket jag inte har en blekaste aning om) så kommer jag dock att sakna dom för att de erbjöd ett alternativ för tecknare och författare och framför allt för de var ett förlag som verkligen försökte hitta nya sätt att sälja sina tidningar. Jag kommer dock inte att sakna VDn och ägaren Mark Allessi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar