Staffars Seriers Blog: september 2003

28 september 2003

Jag har precist inventerat mangaalbumen och vi har över 1000 olika mangaalbum i lager. Jag vet inte hur det är med er där ute men jag är lite imponerad av det.
Senaste nytt of Crossgen-problemen är att de verkar ha fått in lite pengar, men förvånadsvärt nog så har Alessi och Co inte börjat sin spin control ännu. "Nya expansiva bolag har den här typen av problem, vi har varit medvetna om det. Våra serieskapare är alla så förstående och ställer upp mangrant utom några få som vi ändå inte ville ha."

26 september 2003

Ah, Hollywood, stället där man inte bara tjänar pengar på att göra film utan även på att stämma folk för att de inte gjorde din film.

Det här låter riktigt löjligt. Ett par nissar stämmer Fox över LXG (League of Extra-Ordinary Gentlemen) eftersom de erbjudit ett liknande projekt till dom. Det hela låter skrattretande ända tills man inser att filmen har stora skillnader från serien, skillnader som filmbolaget har gjort. Kan det vara så att de ändringar som är gjorda är beslutade av de personer som fick läsa det ofilmade manuset? I så fall kan det mycket väl vara så att nissarna har rätt till ersättning. Troligtvis så kommer de i så fall att göra upp innan rättegången.

Oh, höll på att glömma, Alan Moore och Kevin O'Neill är inte stämda utan det är bara filmbolaget.

25 september 2003

Jag har har ett nytt album som jag rekommenderar i butiken Damned. En hårdkokt deckare skriven av teamet som mer än andra definerade Punisher som en tung spelare i Marvel Universumet. OK, Frank Miller gjorde väl lite för Punishers populäritet också. Men Steven Grant och Mike Zeck gjorde miniserien som senare ledde till att Punisher fick en egen tidning. Nåja nog om Punisher det är Damned som är "damned good".
Både Newsarama och Comicon.com Pulse rapporterar om att Crossgen har dragit ned på personalen med så mycket som 20 -25 personer. (En annan uppgift talar om 25% men det kan iofs innebära att de drar ned på samma antal tjänster). Förutom det så har de gått över till att betala serieskaparna enligt det mer gängse systemet att betala per sida istället för månadslön. Något som kommer att leda till lägre lön för de flesta. Det är värt att notera att månadslönen är något som var en av de tyngsta anledningarna till att tecknarna och författarna började hos Crossgen. Bland de som har slutat/sagts upp är Butch Guice (Ruse) och Brandon Peterson. Det ryktas dessutom att Barbara Kesel, Ron Marz och George Peréz är bland de som försvinner. Det är mao några av dom som har varit mer från början och som har byggt upp Crossgen universumet som försvinner.

En sak som sticker ut och som jag tycker visar på att det verkligen är fara för bolagets överlevnad är att serieskaparna har getts tillåtelse att ta uppdrag för andra förlag. Detta i ett företag som har haft det inskrivet i sina avtal att tecknarna, i den händelse att de slutar, inte får börja jobba åt konkurrenter förrän efter tre månader. Att de helt plötsligt nu tillåter extraknäck är orovväckande.

Crossgen var aldrig ett förlag som slog hos oss, mycket tack vare att de enligt min mening inte lyckades med det som dom utlovade från början. De ville vara ett superhjälte-fritt alternativ till Marvel (framför allt) och DC, med en inriktning på Science-Fiction och fantasy. Problemet var att de anställde personer som i hela sitt liv i stort sett bara gjort superhjälteserier, vilket gjorde att deras tidningar var stöpta i samma form. Eller för att uttrycka det hela krasst: vad är skillnaden mellan att man skjuter energistrålar genom ett visir gentemot att skjuta strålar genom att vifta på händerna? Även hur tidningen såg ut påminde väldigt mycket om superhjälte-tidningarna. Hade de vågat ta ut svängarna lite mer och låtit tidningarna både se och kännas lite mer unika tror jag att de hade haft en större chans att överleva. Som det nu blev så tillförde de inte särskilt mycket nya kunder utan det var snarare så att folk bytte ut en del av sina Marvel-tidningar mot Crossgen-tidningarna och i dagens amerikanska seriemarknad så räcker inte det utan man måste lyckas nå ut utanför seriebutikerna.

Om de nu försvinner (vilket jag inte har en blekaste aning om) så kommer jag dock att sakna dom för att de erbjöd ett alternativ för tecknare och författare och framför allt för de var ett förlag som verkligen försökte hitta nya sätt att sälja sina tidningar. Jag kommer dock inte att sakna VDn och ägaren Mark Allessi.

24 september 2003

Noterade precist att Crying Freeman precis gick ur tryck från förlaget. Samtidigt som jag förstår dom (vår försäljning av CF har inte direkt varit stor på sistone) så är det lite ledsamt. CF tillhör andra vågen av mangor som nådde väst (tillsammans med Battle Angel Alita, Ranma 1/2 mfl) och var bland de mest populära. Även om populäriteten dalade något all etftersom historierna blev sämre. Men att den skall gå ur tryck är ytterligare ett tecken på att manga-marknaden håller på att förändras. Det är noterbart i sammanhanget att det inte kommit en ny Ikegami-manga sedan Strain gick klart.

21 september 2003

Vi fyllde 15 år under Midnattsloppet


Givetvis bjöd vi på champagne och passionsfruktsläsk. Men vi hade även en mycket lyxig förtäring.


Markku från Seriegalleriet får ångest över tanken att befinna sig 15 år på S:t Paulsgatan:


Ett par de kunder som vi har haft längst: Göran Ribe och Bror Hellman:


Eftersom vi dumdristigt kände oss generösa så passade vi på att ge 15% rabatt på tidningar och album. Tack och lov att en av kunderna åtminstone hade anständigheten att skämmas över att utnyttja våran extraordinära godhet:



Tänk att vi får plats med kunder bland alla dessa serier:




Tack till alla ni som dök upp och gjorde det hela till en mycket trevlig kväll!

BLOGGER
Vi ser vad det här gör.
Butiken klarar vi av att länka till
Vi får se om de klarar av detta?
Nu är det åäö som gäller.
Varför får jag inte upp texten till hemsidan?