Staffars Seriers Blog: Några ord om franskspråkiga seriedagen 8/3

10 mars 2014

Några ord om franskspråkiga seriedagen 8/3

Vi hade äran att delta i den av serieteket anordnade franskspråkiga seriedagarna. Vi deltog på seriemarknaden på lördagen med ett bord och ett glatt humör. Dagen började med 11 och var full av programpunkter fram till stägningsdags vid 17.

På bilden ser ni moderator Fredrik Strömberg tillsammans med de inbjudna gästerna Xaver Löwenthal, Marguerite Abouet och Julie Delporte. De pratade alla om sitt serieskapande och även utifrån representation i serieform. Utöver dessa tre var den rumänska serie- och Tintinexperten Dodo Nita med för att prata om rumänska serier. Tyvärr för egen del så vart vårt bord riktat bort från scenen och mot trappan upp vilket gjorde att jag inte kunde ta del av samtalen vilket var oerhört synd för att de verkade väldigt spännande. Speciellt Abouet vars serie Aya har varit en personlig favorit under en längre tid.


Jag tog modet till mig och fick en signerad bok och en kort pratstund där jag försökte på knagglig franska framföra att utöver att jag tyckte mycket bra om hennes bok att den sålt väldigt bra för oss. Enda problemet med det var att jag har inte pratat franska på närmare 20 år men vissa saker satt där i alla fall och vad kan vara mer passande än att prata franska på franskspråkiga seriedagen!

En sak som jag slogs av är hur otroligt proffsig serieteket är att anordna en sådan här dag. Nu var det väl ingen som hade någon stor försäljning men att få alla personer på plats och ha ett bra genomtänkt program på scen är en stor bedrift och något som jag hoppas att de kommer att fortsätta med. Jag pratade lite kort med en representant för den belgiska ambassaden som varit med och arrangera och om hon kommer att stanna här några år så kommer vi säkerligen få fler dagar. Hon var intresserad och uppenbarligen någon som får saker gjorda vilket bådar gott både för nästa år och för kommande seriefestivaler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar