Staffars Seriers Blog

14 januari 2004

Veckoblog

Det är vad jag orkar med just nu. Jag har målsättningen (önskan? galenskapen?) att uppdatera oftare än så men med den arbetstopp som är just nu är detta vad jag mäktar med. Jag har försökt få Björn att börja skriva här men pojkstackarn är fortfarfarande alldeles för blyg.

Jag skulle vilja lägga till RSS-stöd så att folk inte kolla sidan i onödan, men tyvärr så erbjuder Blogger inte det längre. Men det borde väl gå att fixa ändå? Är det någon som vet hur? Maila mig i så fall staffan@staffars.se.

Nåja, även om jag inte hinner skriva så mycket så har det hänt en del på vår hemsida just nu. Jag uppdaterade precist vår genomgång av previews. Vi har även tagit en titt på vad som hände under 2003

American Splendor fortsätter att vinna kritikerpriser. Den här gången var det Los Angeles Film Critics Association som utsåg den den till årets bästa film. Det ser ut som Splendor kan bli en liten outsider när det gäller Oscar.

Butiken kommer för övrigt att vara filmstjärna i TV snart (eller har varit). TV4 filmade ett inslag om Splendor-filmen hos oss i måndags. Cilla Renström intervjuade Mats Jonsson om sig hans serier och om Pekar. Såvida det inte blir slaktat i redigeringen så kan det bli riktigt bra. Tyvärr, vet jag inte riktigt när det skall sändas annat än någon gång under veckan under 18.30-nyheterna.

Filmen har för övrigt premiär på fredag och blir du sugen på att införskaffa serierna så finns möjligheten här. Är du snål så har Chili en t?vling d?r du kan vinna Splendor-album.

Hade börjat skriva på en post om hur inget händer i serievärlden just nu men så talade DC om att de skall börja samarbeta med Humanoiderna och så fick den stryka på foten. Det här är ett rätt offensivt drag av DC. Humanoiderna har under en längre tid gjort en framstöt i bokhandeln (där huvudsakligen icke-superhjältar säljer). Detta innebär ytterligare en diversering av DCs utbud. Tidigare har de plockat upp Wildstorm, Will Eisner, Elfquest. Lägg därtill Vertigo & Cartoon Network-tidningarna och du har ett antal mycket starka "imprints". Det enda som saknas just nu är väl egentligen Manga och ett imprint typ Fantagraphics eller Drawn & Quarterly. Fast det är klart, det är två etablerade genrer som de ännu inte gett sig in på: Romantik och deckare så det finns m?jlighet att expandera.

När det gäller manga så är det inte klokt hur mycket manga det kommer ut just nu. Tokyopop har lovat att ge ut mer under 2004 än de gjorde under 2003, ADV har talat om att de har skaffat rättigheterna till över 1000 volymer manga (och manhwa för all del). Det är åtminstone 5 förlag som har precist börjat eller är på gång att börja ge ut manga. Det skulle inte förvåna mig om vi snart är i en situation där det erbjuds uppemot 50 album/månaden. Det är såpass mycket att snart kommer det att dyka upp små väghinder som kan bli ödesdigra för de som kör för fort. Jag finner det rätt troligt att det under 2004 kommer åtminstone ett förmodligen två mangaförlag gå i putten. Ytterligare ett av de nu etablerade kommer att söka samarbete antingen med ett annat större serieförlag eller med ett stort redan etablerat "riktigt" bokförlag.

För att forsätta med manga så håller Dark Horse på att ändra inställning totalt på sin mangautgivning. Och jag kan inte göra annat än att slå mig för pannan. Minska Shirow-albumens format? Blåsa de trogna kunderna genom att japanisera serier som har publicerats i närmare 10 år i västerländskt läsformat? Det är till viss del förstårligt att de går det på de nya mangor som de plockar upp men på sådant som det redan finns 17 volymer av??? Det finns en sjuka som går just nu vars symptom är att det man tror att det på grund av den japaniserade läsordning som manga säljer. Det finns ett par fakta som talar emot den. När våra kunder ställdes inför ett val (Evangelion) så valde dubbelt så många att köpa den västerländska version gentemot att köpa den japaniserade. Detta i en mycket manga-vänlig butik där båda versionen fick lika mycket och lika bra exponering. Dark Horse hänvisar till att de mangor som de nysligen gav ut i bakvända formatet sålde så otroligt mycket men Lone Wolf i det västerländska formatet sålde lika bra och det utan draghj?lp från Cartoon Network. Dessutom så har jag aldrig hört någon som vägrar att köpa en serie för att den är västerländskt, däremot har jag nästan dagligen kunder som vägrar att köpa de japaniserade mangorna. Jag kan inte förstå varför man väljer att bygga in en begränsning i den potentiella publiken.

Dessutom irriterar det mig att de hänvisar till det japaniserade formatet som "authentic". I de japanska orginalen finns det ingen konflikt mellan text och bild som det blir när du läser bilden från höger till vänster och texten tvärtom. Att spegelvända innebär att du ligger betydligt närmare det berättande som tecknaren avsåg.

Jack Coles Plastic Man är en av de bästa efterkrigsserierna. art spiegelman skrev en
artikel som sedemera blev en rätt dåligt designad bok. Nu har New Yorker lagt ut originalartikeln p? sin hemsida. Synd bara att serien egentligen bara finns att tillgå i alltför dyra DCs archives utgåva. Nåja vi säljer garanterat två ex av Plastic Man när de kommer in. En till mig och en till Staffar.

Warren Ellis skapade ett litet splash i ankdammen när han talade om att han just inte såg någon större framtid inom seriebranschen. Stora rubriker om att Ellis pensionerar sig. De missade att han hade ett antal nya månatliga serier på gång och han därmed kommer att vara mer aktiv än på mycket länge. Nu skickade han ut ett meddelande om att statusen på en hel del projekt. Det som kan vara av intresse är att han nu hävdar att han har sett alla sidorna till Ministry of Space #3 själv tvivlar jag på att de existerar fram tills dess att jag håller tidningen i min hand. Han vägrar kommentera John Cassadeys eventuella flytt från Planetary till New X-Men. Tyvärr så är Morning Dragons död för tillfället, men han skriver att han sugen att skriva den, samurajer möter vikingar är ett för häftigt koncept för att han helst skall släppa det.

Slutligen imorgon så har filmbolaget en liten förhandsvisning på American Splendor och vi skall vara där och sälja, blir spännande att se om gratisätarna har pengar i plånboken när de går ut. Jag skall se om jag kan få Björn att skriva en recension om den och publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar