Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

11 juni 2011

Godbitar från den senaste leveransen

Försenad leverans efter mässa gör detta till en dubbelveckouppdatering (jag är barnsligt nöjd med det ordet). Dessutom har Previews kommit in och postorderprenumeranterna gått iväg så vi får en uppdatering på en lördag i stället. Mycket skoj har kommit in så vi tar det alfabetiskt idag.

Skynda fynda, albumet
är slutsålt på förlaget
Baltimore the Plauge Ships är den senaste serien från Mike Mignolas penna.  Det är kanske värt att påpeka att Mignola ej tecknar utan bara skriver manus till  denna lilla historierevision, komplett med monster och allt annat. Ser dock rätt skoj ut och är något som jag ser fram emot att läsa.

Snyggt innehåll också
En annan trevlig bekantskap har varit den nya Batwoman som häromsistens dök upp i Detective Comics, ett framträdande vilket nu samlas i albumet Batwoman Elegy. Serien har fått väldigt mycket uppmärksamhet på grund av Batwomans sexualitet, så det är lite obegripligt att de skjutit upp lanseringen av hennes egen tidning så många gånger redan. Nu ingår den i DC:s relaunch så vi får hoppas att den dyker upp till slut. Skoj superhjälteaction är det dock.

Konstnärliga serier
Det var oerhört länge sedan Dave McKean gjorde några serier, men nu återvänder han till seriekonsten med den erotiska serieromanen Celluid, utgiven av Fantagraphics.  Trots att så lång tid har förflutit känns stilen i Celluloid igen från hans enda helt egna serieroman, Cages, men samtidigt är den betydligt mer konstserieaktig. Hatar du formexperiment är detta nog inte serieromanen för dig. Vill du däremot ha expressiva bilder snarare än föreställande bilder så är detta ett album att ta en extra titt på.

Udda serie
Jim Woodring återvänder till Frank med Congress of the Animals. Bisarra, surrealistiska serier är att vänta.


Shirow utan Shirow
Ghost in the Shell Stand Alone Complex Bk 1 är den första boken i Masamune Shirows olika universum som han inte är direkt inblandad i. Jag måste erkänna att jag  nog föredrar den här tecknaren framför Shirows senare illustrationer. Stilen är mycket mera livfull och nästan lite 80-tals retro, vilket är mangatidsperiod som jag älskar.


Jason med författare?
Norska seriesuperstjärnan Jason samarbetar för första gången i sitt superstjärneliv med en manusförfattare när han tecknar Isle of 100.000 Graves efter Fabien Vehlmanns manus. Vehlmann, som är en av de mer intressanta franska serieförfattarna på senare tid, finns även utgiven på svenska med boken Svart tomtebloss. Jag ser mycket fram emot att se om hans samarbete med Jason har burit frukt.

Stöd den här serien
Jeff Lemires trevliga Vertigo-serie, Sweet Tooth, kommer med sitt tredje albumet, Animal Armies. Gillar du lite udda efter-katastrofenserier (utan zombier) så är detta en serie att kolla upp. Vi gillar den mycket men den säljer inte så mycket och vi vill gärna att den fortsätter lite till.

Rekommenderas
Slutligen så har Fantagraphics påbörjat utgivningen av den kompletta Mickey Mouse av Floyd Gottfredson. Något som jag aldrig trodde skulle ske, men det är för att jag minns Eclipses försök att ge ut "public domain" musse-serier av Gottfredson på 80-talet och hur de fantastiska Disney-advokaternas stoppande det hela. Nu är serierna äntligen utgivna och världen är rikare för det. Vi får se hur länge de orkar hålla på men det är kul att serierna får en utgivare som bryr sig om materialet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar