Staffars Seriers Blog: SIS12: en sammanfattning

14 maj 2012

SIS12: en sammanfattning

Glad men suddig Sofia
Några veckor efter att den slutfördes så är det dags för mig att sammanfatta lite kring årets seriefestival. Det var en festival som jag hade en viss anspänning inför inte minst med tanke på Kristiinas bortgång månaderna innan. Det fick mig att ta steget upp och bidra genom att ta över driften för seriefestivalen.se. Ett arbete som jag tyckte var väldigt roligt men är lite halvnöjd med då jag inte hade så mycket tid med sajten veckorna innan allt brakade i gång. Men jag siktar på att göra ett bättre arbete till nästa år.

Vi på Staffars satsade rejält på festivalen i år. Dels så gjorde vi tidigt klart med Sofia Malmberg som signering. Debutant och så lite lokalpatriotism då vi bor i samma kommun avgjorde. Jag tänkte att det skulle vara en bra start på festivalen att ha signeringen tidigt men tyvärr krockade vi lite med vernissagen på Emelie Östergrens utställning. Lite synd men inte mycket att göra något åt. Festivalen börjar tidigare och tidigare för varje år vilket är jättekul. Jag tror att nästa år får vi lägga något på måndagen. Om så bara ett förmingel. Vi får se är en hel del tid kvar tills dess.

På fredagen hade vi vernissage för Henrik Bromanders utställning kring Smålands mörker (visas till och med lördag den här veckan!) och en hastigt påkommen signering som jag inte alls är förvånad över att det inte drog mängder. Kort varsel är aldrig bra.  Felet var väl att jag inte tänkte i förväg på att ha planerat in en öppning på en utställning. Vi gör det för sällan även om det är jättekul med dom och det kommer att bli fler vad det lider. Får gå lite tid mellan dom bara ^_^

En sak som jag ångrar lite men ändå inte var att jag hade lyckats dubbelboka mig på fredagen. Eftersom jag i januari inte hade riktig koll på när festivalen var så hade jag bokat in min fru och jag på Yasuragi fredag - lördag vilket gjorde att jag missade hyllningskvällen till Kristiina. Något som jag beklagar oerhört mycket. På alla som var där lät det som om det var en fantastisk fin kväll och det gjorde att de allra flesta kunde gå in i SPX-delen av festivalen med ett lättat sinne.

Lättat sinne, ja. Jag kan rekommendera alla som skall vara på en mässa att vara på ett spa och slappna av innan. Det var oerhört skönt att komma avslappnad och ostressad till mässan. Nu hjälpte det till att jag slapp köra bort och plocka bort allt på lördagsmorgonen men jag mådde bra när jag dök upp till försäljningen. Vi hade Sofia Malmborg vid bordet och det var ett stort nöje för mig att presentera henne och hennes bok för seriesverige. Jag har alltid varit lite avundsjuk på förlag som inte måste plocka med allt möjligt för att se vad som säljer. Nu fick jag en smak av hur det är att aktivt sälja en bok och det var bra! Får se om vi kan göra om det till nästa år.

Suddig men förkyld Reinhard
Vi hade även förmånen att ha en av de inbjudna gästerna Reinhardt Kleist till signeringen även om det var en kort stund. Han var förkyld och ville passa på att träffa några av sina bekanta men han satt vid bordet och vi fick en hel del böcker sålda. Tyvärr hade jag dabbat mig så frakten för de album vi köpt in var lika stor som inklöpsrabatten så vi tar en förlust på de böcker som är kvar men som den stora gentleman som han är så signerade alla de ex av hans Johnny Cash-biografi som vi hade inne och med en fin liten målning av Cash i alla album. Vi har några kvar om det finns folk som är intresserad. En liten kul sak var att jag kunde presentera Kleist för Horst Schröder som nyligen köpt rättigheterna till Kleist biografi över Fidel Castro vilket var en nyhet för Kleist. Roligt men förvirrat samtal.

Glad Zombie-flicka
Lördagen var packad. Tror jag lyckades ta mig från bordet en gång under lördagen för att äntligen få gå på toaletten. Riktig kanondag som jag tror slog besöksrekord eller så rörde sig folk annorlunda. Eftersom det nu var festival så hänger man till stägningsdags.

Söndagsmorgonen/förmiddagen var mycket lugnare vilket var bra för jag hade tagit med min bonusdotter för att hon skulle få ett Lou-album signerat. Det gav henne blodad tand så sedan gick vi runt och fick lite allt möjligt signerat. Innan hon slutligen tog och slog sig ned i kulturhusets fantastiska 10-13 bibliotek. Själv sålde jag en hel del och tog och gick äntligen bort och tittade lite på fansinborden. Köpte inte något för att jag känner att jag måste plocka på mig allt till butiken i så fall. Funderar på lite lösningar över det där som jag hoppas kunna presentera snart.

Det enda som stör mig ordentligt med söndagen var att jag lyckades glömma butikspirran på kulturhuset så nu måste vi köpa en ny. Störande men vi kommer att överleva det.

Ett stort tack vill jag rikta till Ola Hellsten och Anders Lundgren som gjorde ett fantastiskt jobb med att fylla Kristiinas skor. Allt flöt precis som vanligt vilket jag tycker är det bästa betyg som jag kan ge. SPX var verkligen som vanligt. Jag vill även tacka de volontärer som ställde upp och som såg till att festivalen hölls ren och snygg. Ni gjorde ett bra jobb med att stötta upp allt.

Slutligen några förbättringar skulle jag vilja se till nästa års SPX:
  • Informationen om evenemang som sker under SPX behöver bli bättre. Två blädderblock som talade om när nästa programpunkt sker och var tror jag skulle hjälpa till att dra in folk.
  • Avsätt en person till att vara informatör som inte gör annat än att ropa ut i högtalarna fem minuter innan en programpunkt sker. Nu verkade det falla mellan stolarna vilket var synd.
  • Använd scenen lite mer i stora mässalen mer. Det är ingen bra plats att ha stora samtal men det är en utmärkt plats att ha signeringar på. Utländska gäster som inte har egna bordsplatser borde kunna sitta av en timma eller två
 Tack för i år och vi ses nästa år igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar