Staffars Seriers Blog: I fredags försvann ännu en del av det gamla söder

11 juli 2012

I fredags försvann ännu en del av det gamla söder

Mitt favoritbageri "Det bästa bagariet" på Swedenborgsgatan la ned verksamheten i fredags. Känns oerhört tråkigt på flera sätt, inte bara för att jag gillade att handla där men för att det gamla söder som fanns när jag började gå i dessa kvarteren. Då var Rival en kvartersbiograf som drog vanligt folk, Götgatsbacken var en underbar gata med skivhandlare, antikvariat av olika sorter samt alltiallo butiker. Lite pocketar, lite gamla serietidningar samt mycket annat. Nu undviker jag Götgatan i största möjliga mån sedan får det vara hur mycket gågata det vill.

Det är inte så många verksamheter nära oss som funnits här längre än vi nu. Det är pappershandeln i hörnet av Mariatorget/St Paulsgatan, konstnärshandeln en bit upp i backen, Grekiska resturangen mittemot (har jag skam och säga aldrig varit på), kinakrogen på hörnet Mariatorget/Hornsgatan samt Söders hjärta. Kan ha glömt någon vilket jag ber om ursäkt för i så fall.

Jag är inte förtjust i att våra kvarter har blivit en del av "nya östermalm" men det är inte så mycket jag kan göra åt det. Får hålla ut och vara sista lilla byn i Gallien.

1 kommentar:

  1. Har Bästabageriet lagts ner! Det har jag missat. Sorgligt. Visserligen måste jag erkänna att jag bara varit där en handfull gånger på alla år jag bott på Söder, men redan min far brukade handla där när han jobbade vid Sankt Paulsgatan på 50-talet. Det är skönt att Staffars serier finns som en utpost mot yuppiefieringen (eller vad det heter nu för tiden). Å andra sidan tycker jag nog att det snarast är mer folkliv i trakten nu än för 20-30 år sedan, så enbart negativ är inte utvecklingen.

    SvaraRadera