Staffars Seriers Blog: Mitt förslag till gäster till Seriefestivalen 2013

11 juli 2012

Mitt förslag till gäster till Seriefestivalen 2013

Just i dag börjar San Diego Comic-Con därför känns det lagom att börja nominera gäster till nästa års Seriefestival som har ett preliminärt datum i slutet av april 2013. Om så bara för att stressa organisatörerna lite och ge dom något att jobba efter.


Den första gästen som jag vill få hit har jag varit fan av ända sedan hon var den bra tecknaren på Shanda the Panda. Hon har fått en nystart det senaste året ungefär och jag vet flera serietecknare som har henne som en stor Favorit. Mitt förslag är därför att seriefestivalen bjuder in Carla Speed-McNeil. Hennes nuvarande serie Finder är en stor personlig favorit. Finder är en SF-historia där könsrollerna har ställts på sin ända och där det finns en intresant diskussion kring moral. Förutom sina bra serier så har Speed-McNeil har också en intressant bakgrund som en serieskapare som först tecknade åt andra, sedan gav ut sin egen serietidning som hon senare la ned för att satsa på digitala serier för att nu ges ut på ett av USAs största serieförlag. Däremellan han hon adaptera en ungdomsroman för ett stort bokförlag. Det är med andra ord en intressant gäst som väl passar in som huvudgäst på en seriefestival.


Dem amdra gästen som jag tycker skulle vara intressant att bjuda in är Raina Telgemeier. Hon är en rätt okänd i seriekretsar men har gjort en karriär på "riktiga" bokförlag. Hennes Baby-sitters Club har sålt mycket i vanliga bokhandlare men det är för Smile och hennes kommande album Drama som får mig att nominera henne. Dessa två är så ovanligt (för den västerländska utgivningen är det kanske bäst att tillägga) som ungdomsromaner i serieform för tjejer i nedre tonåren. Smile handlar om att få tandställning och att åka på läger och bli lite större än vad man är. Varmt rekommenderad.

Hmm, frågan är om man kan lita på att arrangörerna lyssnar på mig. Kanske vi borde bjuda in dom själva? Finns det pengar att söka för ett kulturellt utbyte någonstans?

2 kommentarer:

  1. Jag håller på och läser Finder, som jag köpte av dig på senaste SPX, och håller med om att Carla Speed-McNeil vore en intressant gäst!

    Linda Medley (Castle Waiting) kunde också vara intressant! Antar att du känner till det Simon nämner i kommentaren här om volym 2 http://serienytt.se/2010/12/23/och-en-till-castle-waiting/ ? Om volym två nyligen återupptagits i tidningsform är det väl knappast rimligt att en kompletterad volym 2 samlingsvolym skulle kunna hinna ut till SPX 2013, men i alla fall ..?

    SvaraRadera
  2. Linda Medley skulle kunna vara klockren som gäst. Det förslaget stödjer jag fullt ut om jag inte får som jag vill.

    Vad gäller omstarten på Castle Waiting så har två av tre nummer kommit ut. Det är fullt möjligt att de hinner få ut det sista numret och en kompletterande bok (större delen av bok 2 finns ju redan samlad) till april. Fast det blir på håret.

    SvaraRadera