Staffars Seriers Blog: Ett litet äventyr i förhandsbokningens förlovade land

11 februari 2013

Ett litet äventyr i förhandsbokningens förlovade land

Efter att ha lackat ut på att stora nätbolag lyckas få skapare att göra reklam för dom genom att skapa förbokningssidor för deras kommande böcker beslöt jag mig i förra veckan för att ge mig på samma knep. Följaktligen så skapade jag tre förbokningssidor för några album som jag inte bara tror på försäljningsmässigt utan de var också de enda album som jag visste skulle komma ut inom en snar framtiden. Jag har i helgen noterat att det kommer ett album till från Kolik men det låter jag vara tills vidare.

Det skall väl inte vara så svårt tänker jag och ger mig glatt i väg till de olika förlagens hemsida i jakt efter nödvändig information. Först styr jag kosan till Rabén och Sjögren för all information som går att uppbringa till Berättelser från Engelsfors. Förlagshemsidan är underbar och har all information som jag behöver. Det enda är väl att det hade varit trevlig att ha omslaget i en lite större storlek men den storlek de erbjuder är stor nog för vår hemsidas behov så det är mer jag som är petig och vill kunna erbjuda mer service än våra konkurrenter.

Därefter ger jag mig i jakt efter Lisa Medins Medley bok 1. Här stötte jag på patrull. Förlagets hemsida visar sig inte vara uppdaterad och saknar information om kommande böcker. Men via en distributör får jag fram sidantal, ISBN och ett omslag men ingen bokbeskrivning. Lugna puckar, det kan jag väl trycka ur mig. De som känner till albumet och vill ha det behöver inte någon störra säljtext.  På torsdag träffade jag Lisa i ett annat sammanhang och får reda på att de  har beslutat om ett nytt omslag så det är redan felaktigt. Inte för att det har med detta att göra men vi kom överens om att Lisa skall vara vår skyltutställare i samband med seriefestivalen och att vi skall ha en vernissage/signering här hos oss på torsdag innan kolikfesten.

Det album som jag är mest spänd och som jag tycker lovar väldigt gott är Sofia Olssons Det bästa barnet. Jag har bara hört lite kort om vad albumet kommer att handla om och jag tycker Olssons utveckling med Hetero i Hägersten var så stark och så bra att det här kändes som ett gigantiskt stort steg framåt. Återigen saknar förlagets hemsida information. Jag letar vidare hos distributören som har några uppgifter men ingen säljtext och inget omslag. Söker vidare och hittar till slut en beskrivning och så hade redaktören Johannes Klenell ett fint citat på twitter som jag återanvände. Till slut gav jag upp på omslaget och la in vår "bild saknas".  Ser att hon i helgen blivit intervjuad i SVD ser inget omslag där heller.

Ok, så långt kan vi konstatera att svenska serieförlag behöver skärpa sig lite när det gäller att få ut information om kommande album. Det minsta man kan göra är att ha en "på gång"-sida med någon text om vad som faktiskt är på gång även om jag full förståelse för att man inte vill lägga upp ett omslag som man sedan kommer att ändra under resans gång. I alla fall skulle jag vilja ha tillgång till någon typ av information om vad som skall komma.

Sedan måste jag idka lite självkritik. Min tanke var att så fort jag fått upp de här i shoppen så skulle jag ta och basunera ut det med länk till förbokningssidans landningssida. Visar sig att det var inte så lätt som jag tänkt mig då webbshoppen av någon anledning inte har stöd för det. Inser när jag skriver detta satt det fanns en lösning som jag får får ordna så fort jag har lagt upp detta.  Mina förväntningar på förbokningar är väl dessutom rätt låga så vida jag inte kan övertala några serieskapare att ordna så förbokade böcker blir signerade.

UPPDATERING: Du hittar nu en förbokningssida med de kommande albumen här!

2 kommentarer:

  1. Grym line-up! Medley och Det bästa barnet är ju obligatorisk läsning.

    SvaraRadera
  2. Det kommer mera. Glömde bort Theo 4 plus såg en statusuppdatering från Kartago om att de har någon bok på gång nu också.

    SvaraRadera