Staffars Seriers Blog: Jag saknar ett bra svenskt serieforum

05 november 2013

Jag saknar ett bra svenskt serieforum

Eller snarare, jag saknar ett serieforum som passar mig. I somras verkade mitt reguljära tillhåll mer eller mindre ha dött sotdöden och jag saknar de, speciellt då jag inte har lyckats hittat något att ersätta det med. Helst skulle jag vilja ha ett svenskt vattenhål, men de tre lite större forumen som finns har alla svagheter som gör att jag inte känner någon lust att delta, eller besöka dem, i någon större utsträckning.

Seriefrämjandets forum har inte hämtat sig från debaclet för några år sedan när invektiven flög till höger och vänster och folk anklagades för en det ena och en det andra. Det är lite synd för en gång i tiden så fanns här en intelligent diskussion kring serier av gamla rävar. Tyvärr var forumet planerat för mer trafik, med en massa kategorier och uppdelningar, än vad den genererade. Just nu så verkar det mest vara enstaka pressreleaser som dyker upp där. SEF har startat upp ett forum på Facebook, Tankebubblan, som kanske kan utvecklas till att bli något, men än så länge verkar det mest vara "Titta media skriver om serier - vad kul"-länkar vilket är väl en början men det är mer oroväckande att frågor kring SEFs verksamhet inte besvaras.

Serieforum hängde jag på under flera år. Var kanske inte så aktiv, men fann det vara ett rätt trevligt forum. Tyvärr utvecklades det sig åt fel håll med en massa gnällerier och "allt var bättre förr när man läste mina serier"-attityd. Jag har hört benämningen trollforum användas av många i branschen p.g.a. de många besserwissrarna som befinner sig där. Synd för när SEF-forumet imploderade så försvann många hit. I ärlighetens namn så finns trevliga människor där, men för min egen del så behöver jag inte högre blodtryck.

Sedan så finns ju Flashbacks Serieforum och det är på Flashback. 'nuff said.

Vad vill jag då att ett forum skall innehålla?

För det första bör det befolkas av trevliga människor som är nyfikna på olika saker utan att vara mästrande.

För det andra så vill jag ha en kraftfull och tydlig moderering. Det forumet som jag har upplevt hade den bästa moderering var Warren Ellis-forumet. När det kom in personer som bara var där för att trolla så åkte de på däng direkt. Snabba förmaningar till nybörjare, lite längre koppel till etablerade forumiter som även de kunde åka på en timeout när de gick för långt. Det handlar också om att stänga ned trådar/diskussioner när folk bara pratar förbi varandra.

För det tredje tillåt tråddrift. Det är oerhört förstörande för debattklimatet när folk poppar upp och skriver att rubriken matchar inte diskussionen. Bra diskussioner måste tillåtas att andas och dra iväg åt oväntade håll.

För det fjärde använd ett forumformat som tillåter att man snabbt kan se vilka de nya inläggen är. Vill inte behöva trava igenom massa trådar och inlägg som jag redan läst för att komma till det nya.

Synd att jag inte har tiden längre annars skulle jag starta upp ett eget forum.

1 kommentar:

  1. Mm, håller med dig. Av de som finns just nu är det Serieforum som jag tycker fungerar bäst men precis som du skriver är det väldigt synd att till exempel tråddrift slås ner på så mycket. Sen är det väldigt mycket skick-diskussioner och som du säger Allt var bättre förr-känsla. Det är egentligen OK om det nu bara var en del av forumet i därtill lämpliga sektioner, men nu är det nästan hela forumet, tyvärr. Och de som jag tycker skriver intressanta inlägg drunknar alltför ofta i bruset. Men finns som du säger inget bättre just nu :-/

    SvaraRadera