Staffars Seriers Blog

12 november 2003

Glad att man inte är Amerikan


Det finns saker som gör att jag är väldigt glad att butiken inte är i USA. En mycket stor del är den del av befolkningen som tror att de fortfarande lever på 1700-talet. Det är den här delen av USA som kommer upp med de mest tossiga lagarna och rent allmänt står för moralvärderingar som skulle få vilket svenskt högerspöke som helst som medlem i kampsportsförbundet radikala feministerna.

Nu har en grupp människor i Michigan kommit på en lag som de säger skall "skydda barnen" (när politiker & mediadebattörer använder den frasen är det dags att ta fram brännbollsträna). Den går i stort sett ut på att alla böcker och tidningar där "sexually explicit matter" förekommer är tvungna att täcka 2/3 av omslaget eller ställa den i "vuxenhyllan". Om man inte gör det så är maximistraffet för detta ohyggliga brott 93 dagar i fängelse och böter på upp till $5.000. Skulle ett nyfiket litet (om nu tonåringar kan kallas för det) barn få tag på en bok med naket innehåll så ökar straffet till 2 års i fängelse och $10.000 i böter.

Nå vad är då som de vise lagstiftarna i Michigan klassificerar som "sexually explicit matter"? Det kanske bara är SM-hårdporr som de vill att oskyldiga små barnen skulle få chansen att undvika? Nix, följande är den definition som de använder:

"a book, magazine, or pamphlet that contains... a picture, photograph, drawing, [etc.] ... that depicts nudity, sexual excitement, erotic fondling, sexual intercourse, or sadomasochistic abuse..."


Det är intressant att bilderna inte behöver vara obsena utan endast sexuella. Detta är en otroligt vid definition som inkluderar konstböcker av Picasso, da Vinci mfl, serier som Love & Rockets, en hel del av Vertigo-seriena, mm.

Detta är inte första försöket som de ultra-konservativa har gjort nyligen så försökte Arkansas samma sak. Där fick man temporärt stopp på det när organisationer som beskyddar USAs version av tryckfriheten lyckades få en domare att kontrollera om lagen var i strid med deras "First Amendment Rights". Det var i sluet av augusti och eftersom inget har hörts sedan dess och "inga nyheter är bra nyheter" som det brukar heta.

Förhoppningsvis kommer Michigan-lagen att fastna i samma fälla, men USA varandes just USA så kan man inte vara riktigt säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar