Staffars Seriers Blog

29 november 2003

Sorg


Enligt den här artikeln på Resumé så har
Epix Förlag satts i konkurs. Enligt än så länge obekräftade uppgifter så är det endast tidningsdelen av Epix-koncernen som försvinner. Om det är sista är sant så innebär det egentligen ingenting, Horst har inte gett ut en tidning på närmare 10 år utan endast ett fåtal album per år. Något som i så fall skulle fortsätta.

Det är i alla fall ett rätt sorgligt erkännande av hur svenska seriebranschen ser ut idag. Det finns Egmont och Full Stop och ingenting mer. Full Stop har fått ett par succéer i Manga Mania och Nemi och kan förhoppningsvis utöka undan för undan med ett par titlar förmodligen med manga. Saknaden av en riktig svensk vuxenserietidning är stor.

Möjligheten att det skall komma upp en ny Horst Schröder eller Peter Sparring i dagens verklighet är väldigt liten. Distributionen är en flaskhals och det är rätt skandalartat att kulturministern som konstant gnäller över mediekoncentrationen inte förstår att enda sättet att bryta den är att göra det lönsamt för Tidsam att distribuera tidningar med lägre upplagor. Det är inte förrän man löser den flaskhalsen som det kommer att komma fram nya livskraftiga tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar