Staffars Seriers Blog

19 oktober 2004

Det var ett tag sedan...

Som jag skrev om serienyheter. Det kan bero på att jag tycker att inte händer något särskilt. De trender som finns såsom mangans segertåg fortsätter.

Amerikanernas försök att kontra det hela är att krympa formatet på det egna materialet så det till det yttre liknar mangaalbumen. Något som jag har svårt att se kommer att funka i längden. Om vi tittar på Frankrike så har mangan där gjort att den totala seriemarknaden har ökat, fransmännen har mao i ungefär motsvarande grad fortsatt att köpa sina album i jätteformat. Tittar vi på en serie som Elfquest som nu finns att få tag i mangapocket så skyr läsarna det. Vi har inte sålt ett enda exemplar av Elfquest i det formatet och även om jag tror att vi inte är helt typiska så känner jag till flera amerikanska handlare som har liknande erfarenheter. Det är värt att nämna att fransmännen även ger ut manga i olika format och är inte lika bundna till ett mindre pocketformat.

Vad annars har hänt? En stålman har gått bort och en annan stått upp. Brandon Routh en närmast totalt okänd skådespelare (hans främsta merit verkar vara att han medverkade i en episod av Gilmore Girls) har fått jobbet att spela stålmannen i den nya filmen. Jag vet dock inte riktigt vad jag tycker om att hans födelsedag är samma dag som Christopher Reeves dödsdag.

En sidekick till Gröna Pilen är HIV-smittad. Det är visserligen inte första gången som en seriehjälte har blivit smittad. Hulks svarte vän Jim Wilson dog i början av 90-talet av AIDS och det har även funnits flera andra som har varit drabbad av samma sjukdom. Tyvärr för serieläsarna så är det Judd Wynnick som står för manus i det här fallet och för honom är det viktigare att skriva om "viktiga" ämnen än att skriva bra om viktiga ämnen. Med det sagt så har han gjort ett riktigt bra album om en nära väns bortgång i AIDS, Pedro and Me, som jag kan rekommendera. Däremot som superhjälteförfattare så behärskar han inte riktigt mediet för att kunna berätta en historia med flera bottnar.

Det ser ut som 2005 är det år som Miracleman återvänder till serievärlden. Själv måste jag erkänna att det känns lite passé. Miracleman är en 80-talsserie som visade på superhjältemediets möjligheter. Många som redan har blivit infriade och andra som visade sig vara rena mardrömmar. Att släppa serien på nytt har ett visst historiskt värde men eftersom jag mer är intresserad av nya idéer så är detta inget för mig.

Marvel har gjort det officellt och utsett Isaac Perlmutter som sin nya CEO. Permutter har varit den som inofficellt styrt Marvel under flera år men som inte förrän en seriehandlare tog kontakt med honom och förklarade hur Bill Jemas hade betett sig mot oss verkligen tog sig tid till att sätta sig in i det hela. Jag tror väl inte att det kommer att ske en drastiskt förändring av innehållet hos Marvel utan snarare att de kommer lägga en större vikt på att licensera ut sina produkter från allt till kattmat till handdukar.

Om ni inte har märkt det ännu så är det valår i USA. Det enda serierelaterade är att i mindre val i Californien så har en idiot sett till att ett bibliotek har plockat bort Pheobe Gloeckners bok A Childs Life and Other Stories från hyllorna. Du kan läsa alla deprimerade detaljer i den här tråden från Comics Journals hemsida.

Blev en del serienyheter i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar