Staffars Seriers Blog

04 oktober 2004

Hulk eller Stålmannen?

Ett av de eviga diskussionsämnena inom serievärlden är vilket är det största förlaget. Eftersom vi säljer mest serier så begränsas det hela till vilket av superhjälteförlagen säljer mest serier. Marvelfansen brukar peka på dominansen på top10 listan över månadstidningar medan DCfansen pekar på att de har en betydligt större försäljning av album som inte dyker upp i de listningarna. De har även en betydligt större antal album som hålls i tryck, vi närmar oss bl.a. 20 års jubileumet av Dark Knights Returns-albumet, Watchmen-samlingen. Framgångarna med de albumen har gjort att DC sakta men säkert har byggt upp en rätt imponerande lista med album som mer eller mindre konstant hålls i tryck.

Fram tills för några månader sedan så var DC oomstridlig ledare när det gäller antalet album tillgängligt för bokhandeln men nu har de blivit omsprungna av både Tokyopop och Viz. Viz är numer störst på den delen men har lite uppblåsta siffror eftersom de har två versioner på ett stort antal av sina längre serier som Inu-Yasha och Ranma 1/2. Inom kort kommer dock Tokyopop större volym göra att de kommer att gå om Viz.

Jag tror att denna enorma ökning av mangautgivningen (från 8 album i månaden till uppemot 50 st) är anledningen till de samarbeten som DC inlett med Humanoids och 2000AD. De måste utöka sin utgivning av album för att inte förlora viktiga hyllmeter i bokhandeln och genom att samarbeta med andra förlag så minskar de sina risker och framför allt kostnaderna. Frågan är egentligen bara hur länge den här stora ökning av tillgängliga album kommer fortsätta innan marknaden är mättad? Det är inte helt otroligt att det kommer att ske under hösten/vintern, men framtiden får utvisa om det är rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar