Staffars Seriers Blog: Jag avskyr Tokyopop just nu

30 augusti 2006

Jag avskyr Tokyopop just nu

Tokyopop har precist aviserat att de tänker att sälja vissa mangaserier enbart via sin egen hemsida. De skall dels sälja nya serier och dels flytta över en del som vi redan sålt ett antal volymer av som One, Neck and Neck, Heaven Above Heaven, Sorcerer Hunters Authentic Relaunch, Soul to Seoul, Dragon Head, Dragon Voice och Arm of Kannon.

Det här suger för vår del på flera sätt. Dels för att vi förlorar förväntad försäljning på de här serierna men också för att det styr kunder iväg från att handla hos oss. Det sistnämnda är det stora hotet som jag ser det.

De skäl som de ger för den här förändringen får jag inte riktigt att gå ihop med det som sker. De tar alltså en del mangor som de uppfattar inte fått den uppmärksamhet de förtjänar och gör de mer svårtillängliga i förhoppning om att öka försäljningen? Att de här albumen inte säljer i den omfattning de förtjänar beror till största delen på att Tokyopop ger ut alldeles för mycket [och enligt mig alldeles för mycket manga/mamhwa av dålig kvalité] och vi handlare därmed inte har möjlighet att stöda allt som kommer ut.

Däremot slår de huvudet på spiken när de hävdar att de kommer att vara tvugna att konkurrera om hyllutrymme hos alla butiker [inte bara seriehandlare] relativt snart och genom sin överproduktion kommer notera en kraftigt minskad försäljning. Det här är dock inte vägen utan jag tror snarare att detta kommer att ge en rätt rejäl baksmälla.

1 kommentar:

  1. Det låter ju onekligen som en minst sagt underlig affärsmodell att minska antalet möjligheter för kunderna att få tag i Tokyopops produkter och tro att det ska hjälpa försäljningssiffrorna - undrar vad min gamle lärare i företagsekonomi hade sagt om det?

    SvaraRadera