Staffars Seriers Blog: januari 2012

27 januari 2012

Godbitar från senaste leveransen




Staffan passade på att ta semester efter en hel vecka tillbaka på jobbet, så nu är det upp till mig att tipsa om vad som dök upp i den här sändningen.

Vi kan väl börja med vad jag vet är en väldigt efterlängtad och efterfrågad uppföljare: Polly and the Pirates Bk 2: Mystery of the Dragonfish. Nu är det visserligen inte Ted Naifeh själv som tecknar, men Robbi Rodriguez är en nog så god ersättare. (Och för Naifeh-älskare så kommer ju Courtney Crumrin snart ut som en månadstidning med början i april.)

En personlig favorit som kommer i nya tjocka samlingar är Ed Brubakers Catwoman. Darwyn Cooke och Cameron Stewart tecknar med behållning. Den här titel, tillsammans med Rucka och Brubakers Gotham Central gjorde att 2000-talet var en väldigt bra tid att gilla Batman och Gothams mörka gränder.

Jeff Lemires Sweet Tooth rullar på och nu står den fjärde samlingen Endangered Species i våra hyllor, där vår hornbeklädda protagonist fortsätter att utforska, och kanske hitta några svar på vad som orsakat den smått bisarra värld som han befinner sig i.

Nate Powell tecknar The Silence of Our Friends, om rasmotsättningar i Texas på slutet av 60-talet. Jag har bara hunnit bläddra lite snabbt i det här albumet, men det ser mycket lovande ut.

Som vanligt finns allting redan upplagt i webbshoppen.

/Håkan

18 januari 2012

Godbitar från den senaste leveransen - Cinebook i lager igen






Det känns oerhört kul att börja med dessa igen även om innehållet i veckans leverans initialt är rätt påvert men vi har komplementerat med hel del album från det engelska förlaget Cinebook mer om det lite längre ned.


Klassisk seriestrip
Den största godbiten den här veckan är vad som förmodligen kommer att vara den definitiva utgåvan av Milton Caniffs Steve Canyon. IDW gjorde ett fantastiskt jobb med Terry & the Pirates och jag förväntar mig inget mindre av den här klassiska matinéserien. Caniff tillhör mina absoluta favoriter bland serieskapare i historien (även om jag erkänner att slutperioden av Steve Canyon inte var av lika hög klass som början). Få tecknare har haft sådan kontroll över sitt berättande kombinerat med en väldigt trevlig realistiskt tecknad stil. Jag äger en stor del av det här materialet i Kitchens fina magasin som jag tror att vi har kvar en del av om ni vill ha ett litet billigare alternativ

Rymdfararmanga
En av mina favoritmangor just nu är Twin Spica som nu kommer med elfte album. Sätt i gång från början om ni inte har gjort det ännu.

The Twelve är J. Michael Straczynskis bästa serie sedan Supreme Power. Likt Supreme Power så är han inte bunden av att behöva anpassa sig till Marvels kontinuitet vilket gör att hans styrka kommer mer till sin rätt än när han nullifierar Spindelmannens giftemål via demonisk mind-wipe.

Det var i stort sett hela sändningen vilken tur då att vi har lyckats hitta en betydligt pålitligare leverantör av Cinebook-album än vad vi haft tidigare. Det som vi har kompletterat upp i den här omgången är dels nya och gamla volymer av Blake & Mortimer, Largo Winch, Thorgal och  XIII men vi testar även på Orbital av svenskbekantningen Runberg samt tar in gamla favoriter som Green Manor och Yoko Tsuno.



Jag måste säga att jag är oerhört glad över att någon verkligen gör ett ordentligt försök med de här klassiska franska mainstreamserierna då det är något som jag saknat i seriefloran de senaste åren.

Förhoppningsvis kommer det in fler nya serier nästa vecka.






17 januari 2012

Trender i den amerikanska serievärlden

Så sakteliga börjar jag beta av nyhetsflödet som uppstått under mina tre månaders frånvaro. Det är fortfarande en hel del att titta igenom men några saker står ut för mig just nu.

Den första trenden är DCs återkomst som det tongivande serieförlaget i USA. Trots färre antal titlar och lägre pris per tidning så säljer de fler ex och till ett större sammanlagt belopp än Marvel även om Marvel vann senaste månaden tack vare att de slumpade bort sitt baklager. Det känns som om DCe tajmade in sin omdaning rätt lägligt. Det stora konkurrentförlaget står och stampar kreativt och dras med en del problem just nu. Dessutom tog man initiativet med digitala serier och är nu ett förlag som andra måste anpassa sig till snarare än tvärtom. Själv önskar jag att de hade fler nya kreativa idéer och inte var så fokuserade på sina egenägda seriefigurer. Jag tror nämligen på att auteur-serier dvs en serieskapare eller ett team som gör något eget är nödvändigt för tillväxten. Dessutom skrämmer det mig att man funderar på att göra fler Watchmen-serier. Det om något känns som en idé från bolagssidan av DC snarare än från den serieälskande delen.

Den andra trenden jag noterade var att Marvel har problem. Brian Bendis håller på att avsluta sin väldigt framgångsrika Avengers-svit samtidigt som Mark Millar numer bara satsar på sina egna skaparägda serier vilket förvärras av att de misslyckats med att odla fram någon ny superstjärna trots flera väldigt duktiga manusförfattare som Ed Brubraker, Matt Fraction, Jeff Parker mfl. Sedan de blivit uppköpta av Disney har de även fått en annan bolagsdynamik. Främst tänker jag på att högre chefer ser Marvel som ett steg på vägen i deras Disney-karriär men även på Ike Perlmutter. Han var den som gick segrande i den blodiga strid om Marvel som varade i börjande av 2000-talet och som nu först och främst verkar satsa på att stiga inom Disney. Hans största stora idé om hur man skapar välstånd i ett bolag är att dra ned på kostnaderna. Tyvärr funkar det väldigt dåligt i ett tidningsförlag där man dels skapar vinst genom att ha heta produkter tillgängliga (i det här fallet seriealbum som säljer konstant) och dels måste våga pröva nya idéer som kanske inte alltid bär sig men som när de gör det betalar sig bra.

Den tredje trenden är att förlagen just nu satsar allt de kan  på digitala serier. Än så länge så står de emot att prisdumpa de digitala serierna men jag undrar hur länge de kan stå emot. På mig verkar det som om de försöker kopiera sin nuvarande analoga affärsmodell till en digital med samtida släpp på papper och via appar. Problemet som jag ser med det är att inom den digitala världen så är en månad en hel evighet. DC har ju aktuell erfarenhet av att producera en veckoserie, Marvel har experimenterat med att ha en veckospindelmannentidning på så sätt så jag tror att de har kunskapen om hur man producerar. Jag misstänker att framtiden kommer innehålla digitala "tidningar" med färre antal sidor som kommer oftare men när den förändringen sker vågar jag inte gissa.

En önskan jag har just nu är att fler förlag pratade klartext om hur mycket saker och ting säljer digitalt. Jag ser press releaser om hur den och den tidningen slår rekord vilket inte är så svårt  då vi i stort sett utgår från att det föregående rekordet är 0 ex. Anledningen till klartexten att branschen skulle må bra av att se hur digitala serier står sig gentemot pappersförsäljningen just nu. För att komma bort från trendspaningen en stund: Fram till dess att iPaden kom så var jag kände jag inget större hot gentemot seriebutikerna från Amazon och dylika då vi var ensamma om serietidningen men sedan läsplattorna började rosa marknaden så har seriebutikerna fått konkurrens om det som i mångt och mycket är deras dagliga bröd. Jag ser en stor risk i att förlagen i sin iver att vinna det digitala slaget och potentiellt framtiden slår undan benen för deras existerande pengamaskinen som är ryggraden i den amerikanska seriemarknaden.


Den fjärde trenden hänger lite ihop med trend två och tre och det är att det blivit betydligt svårare att leva på serier. Jag läste en fascinerande twitterkonversation mellan Brian Wood och Hope Larson om hur de båda planerar för ett liv utanför serier. Brian Wood har dessutom skrivit en bloggpost om hur hans arbete har ändrats från år till år inklusive det digitala trycket från förläggarna. I övrigt så noterar jag att tre butiker i San Fransisco som är ett seriemecka i USA har slagit igen de senaste månaderna och vad jag kan höra från amerikanska kollegor så är det tufft just nu. Lite hänger det ihop med den svaga amerikanska ekonomin men jag tror mer att vi kommer från en kreativ boomålder till lite av en baksmälla.

Just nu håller förlagen att flytta tillbaka sina positioner gentemot serieskaparna med ekonomin som största vapen vilket lämnar betydligt mindre utrymme för chansningar som Sandman eller Preacher. Detta är otroligt tråkigt för är det något som seriebranschen behöver just nu så är det nytt blod och nya idéer. Till saken hör att att hela seriebranschen ännu inte är klar med omställningen från en tidningsbaserad ekonomi till en bok och/eller digitalt baserad ekonomi vilket gör att många famlar i mörkret. Just övergången till bokekonomin tror jag bidrar till att förlagen (och för all del vi seriehandlare) håller lite extra i plånboken. Det blir för stora summor involverade när man gör bara böcker.

Dags att återgå till flödet, imorgon tipsar jag om nyheter från sändningen igen.

16 januari 2012

Efter tre månaders sjukfrånvaro är jag tillbaka

För tre månader sedan lockades jag att göra comeback på badmintonplanen. De första 45 minuterna gick bra men sedan så var olyckan framme och jag bröt benet straxt under knät. Fyra skruvar och en platta samt en hel del rehab är jag nu tillbaka i butiken och det känns väldigt skönt. Inte minst för min min familj som nog är glada att ha mig ur huset.

Första dagen har varit trevlig med flera som kom förbi för att hälsa mig välkommen tillbaka vilket jag är oerhört tacksam för. Det fanns även tid till att göra lite omorganisering. Något som vi funderat över väldigt mycket över den senaste tiden. Nu med ny energi så kunde jag inte låta bli utan arrangerade om den här sektion.

Namnhyllan och gamla nyhetssektionen

Det är vår namnhylla och resterna av vår gamla nyhetssektion som vi inte riktigt haft koll på vad vi skulle göra. Vi gjorde en ny som vi kombinerade med tidningssektionen för att tidningarna stod på ett ställe som hade mer utrymme runt omkring sig än vad nyhetssektionen hade. Vi skall vara ärliga och erkänna att det inte har funkat som vi hade hoppats så nu är nyhetssektionen tillbaka på sin gamla plats.

Nygamla nyhetssektionen



Nyhetssektionen skall trimmas in lite den närmaste veckan. Förmodligen kommer översta raden vara vikt åt det fåtal serietidningar som vi fortlöpande plockar in.  Andra raden uppifrån kommer att vara det som kom in i den senaste leveransen och raden därefter  föregående veckas leverans men som sagt det är något som vi kommer att pyssla med de närmaste veckorna.

Namnhyllan har fått mer struktur
Detta har gjort att vi äntligen har en betydligt mer överskådlig sektion med författare istälelt för en lång rad och två rader lite mer till höger. Nu står allt kompakt och i bokstavsordning. Jag har även sorterat några extra populära serier högst upp. Funderar på att byta ut ett par och eventuellt lyfta in Unwritten in där.

En väldigt trevlig bieffekt av omorganisationen var att butiken kändes väldigt mycket luftigare och att vi fått bättre belysning på alla nya album. Det finns fler planer på att organisera om butiken så att den blir ännu luftigare och inte minst mer lätt överskådlig.

Första dagen avklarad. Känns bra ^_^