* DC och Marvel fortsätter sina försök till att minska auteurernas ställning i sina tidningar men att det kommer att leda till en motrörelse får momentum. Vi ser embryon till det redan i dag hos Image men fler förlag kommer att aktivt locka till sig de författare som tidigare hade Vertigo som högsta mål.
Image står fortfarandem för motrörelsen och det är nu mer uttalatt att det är skaparna som bär Image. Vi har sett embryon till auteur-skap hos andra förlag som Boom men även Dark Horse har ökat sin andel med auteur-serier. Det här är en växande trende som jag hoppas fortsätter.
* Butiksdöden ökar. Det här gäller både Sverige och USA. Vi ser hur ehandeln tar marknadsandelar och det kommer att fortsätta. Här i Stockholm har vi redan 2013 förlorat Hallongrottan, Sun Ai och snart även Café Sodom. Det lär bli fler oaser som försvinner under året.
Glädjande nog hade jag fel i den här gissningen. Café Sodom höll nästan hela året men har nu bytt ägare. Jag har inte sett några rapporter om butiksdöd i USA utan tvärtom verkar antalet butiker öka om än i långsam takt.
* Galagos vänsterserier når sitt crescendo i år. Nästa år är valår vilket jag tror kommer att göra folk trötta på politik rent allmänt. Vi kommer även se Timbro anlägga moteld genom ett eget seriealbum som kommer att därför att de glömmer bort att de i första hand måste vara roliga och i andra hand politiska.
Lite för tidigt för att säga än men det är tydligt att fokus har skiftat lite hos Galago som släppt ett par böcker i stil med Vita kränkta män dvs ihopklippta texter från internets bakgårdar. Det får mig att mig ett halvt rätt för den här spaningen.
* Det kommer vara ett omvälvande år för Kolik. De måste bestämma vad sig vilket typ av förlag de skall vara. Är det Utopi? Översatta franska serier? Svensk samtids? Det känns som om de blivit flera förlag i ett och det börjar bli lite ohållbart. Mycket hänger på att förlagschefen orkar fortfarande.
Kolik har fortfarande inte bestämt sig men det har fått en stor boost framåt genom de fick till ett samarbete med Norstedts som kan leda till stora saker för dom.
* Serietidningshyllan i vanliga butiker fortsätter förtvina. Tror någon gammal trotjänare kommer att läggas ned i år.
Glädjande nog fel. Hyllan ser ut som den sett ut de senaste åren. Inga nya tidningar som tillkommit men inget som försvunnit egentligen.
* Digitala serier kommer att fortfarande vara olönsamt i Sverige. Det är först när en eboksläsare slutligen tar och blir allmängods som det kommer att finnas möjlighet att tjäna pengar.
Rätt, fast jag skall erkänna att Egmonts satsning på digitala serier är intressant för serieskapare med gammalt material som lätt kan paketeras om. Embryo till något viktigt frågan är dock om det räcker.
* Vi kommer att se en ny serieskapare slå igenom mediabruset och bli tokhyllad överallt. Ellen Ekman ligger bra till pga sin plattform men jag när en liten förhoppning om att Sofia Olssons kommande bok kommer att bli en enorm snackis i vår.
Hmm, jag upplever inte att någon gått genom taket riktigt även om Lina Neidestam kommit väldigt nära. Frida Ulvegrens Fridas resor har rest sig över de flesta och inom seriekretsar så har Hanna Gustavsson fått ett stort genomslag med sin Nattbarn. Jag är dock besviken på att inte fler har uppmärksammat Sofia Olssons Det bästa barnet som jag håller som ett av årets absolut bästa seriealbum alla kategorier.
* Vi kommer att få se fler seriemässor i stil med Uppsala Comix i år.
Tyvärr blev det inte så. Kanske under 2014. Serieteket kommer ha en fracophoni-dag som eventuellt kommer ha mässa. Kan bli fler pop-up-mässor.
* Vi kommer att få en svenskspråkig version av Amazon.com med svenska e-böcker under året, dock inga serier.
Stämde inte. Däremot lanserades ett par olika svenska försök till e-bokssajter att mota Olle i grind.
* Under året kommer någon svensk serietecknare äntligen att etablera sig stort i USA.
Stort är att ta i men Henrik Jonsson blev förste svenske superhjältetecknare på DC. Peter Bergting släppte Domovoi på Dark Horse. Revolutionen kommer var så säker.
Återkommer i nästa vecka med några spaningar om 2014.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar