Staffars Seriers Blog: Nostradamus 2013

22 januari 2013

Nostradamus 2013

Det var tag ett tag sedan testade det här, senast var 2010.  Det gäller att förutspå vad som komma skall i serievärlden och jag vill bjuda in alla som bloggar, podcastar eller har någon typ av webbnärvaro att delta. Vill du delta, lägg gärna en kommentar här i bloggen så vi kan ta och återkomma om ett år och skratta gott åt hur fel vi hade.

Här är vad jag ser i kristallkulan för 2013
* DC och Marvel fortsätter sina försök till att minska auteurernas ställning i sina tidningar men att det kommer att leda till en motrörelse får momentum. Vi ser embryon till det redan i dag hos Image men fler förlag kommer att aktivt locka till sig de författare som tidigare hade Vertigo som högsta mål.

* Butiksdöden ökar. Det här gäller både Sverige och USA. Vi ser hur ehandeln tar marknadsandelar och det kommer att fortsätta. Här i Stockholm har vi redan 2013 förlorat Hallongrottan, Sun Ai och snart även Café Sodom. Det lär bli fler oaser som försvinner under året.

* Galagos vänsterserier når sitt crescendo i år. Nästa år är valår vilket jag tror kommer att göra folk trötta på politik rent allmänt. Vi kommer även se Timbro anlägga moteld genom ett eget seriealbum som kommer att därför att de glömmer bort att de i första hand måste vara roliga och i andra hand politiska.

* Det kommer vara ett omvälvande år för Kolik. De måste bestämma vad sig vilket typ av förlag de skall vara. Är det Utopi? Översatta franska serier? Svensk samtids? Det känns som om de blivit flera förlag i ett och det börjar bli lite ohållbart. Mycket hänger på att förlagschefen orkar fortfarande.

* Serietidningshyllan i vanliga butiker fortsätter förtvina. Tror någon gammal trotjänare kommer att läggas ned i år.

* Digitala serier kommer att fortfarande vara olönsamt i Sverige. Det är först när en eboksläsare slutligen tar och blir allmängods som det kommer att finnas möjlighet att tjäna pengar.

* Vi kommer att se en ny serieskapare slå igenom mediabruset och bli tokhyllad överallt. Ellen Ekman ligger bra till pga sin plattform men jag när en liten förhoppning om att Sofia Olssons kommande bok kommer att bli en enorm snackis i vår.

* Vi kommer att få se fler seriemässor i stil med Uppsala Comix i år.

* Vi kommer att få en svenskspråkig version av Amazon.com med svenska e-böcker under året, dock inga serier.

* Under året kommer någon svensk serietecknare äntligen att etablera sig stort i USA.

Så vad tror du kommer hänga under serieåret 2013?

3 kommentarer:

 1. Jag tänker förutspå att Fantomen får en ny svensk biserie av en svensk serietecknare som kommer etablera sig stort i USA.

  Och att ingen gammal trotjänare kommer läggas ner, gissar jag på.

  SvaraRadera
 2. Spännande, får se om den ev nya svenska serietecknaren kommer stiga som en Sol.

  SvaraRadera
 3. Jag visste inte att Sun Ai hade lagts ner. Usch vad tråkigt. Jag beställde kilovis med manga från dem en gång i tiden, innan jag själv började göra resor till Japan. Ack. :(

  Jag tror att manga kommer flytta över till mestadels digital utgivning under året. Det finns redan ett par lagliga alternativ som verkar vinna mark och jag tror att fler kommer att hoppa på den sortens tjänster. Några serier som påbörjats som tryckta utgåvor kommer att avslutas digitalt.

  SvaraRadera