Staffars Seriers Blog: I går försvann en viktig del av seriesverige

25 januari 2013

I går försvann en viktig del av seriesverige

I går nåddes vi beskedet att Optimal lägger ned verksamheten. Av rapporterna att döma så är det av ekonomiska skäl. Det pratas om att de böcker som finns kvar skall makuleras vilket känns oerhört sorgligt. Det finns förmodligen ett lite fönster för er som vill tacka för den tid som varit genom att lägga en order. Optimal fick en skattesmäll under 2011 och jag gjorde ett inlägg med 30  rekommendationer som jag tycker håller än. Ta en titt och beundra inte bara hur otroligt många bra serier som förlaget gav ut under drygt 20 års tid utan beställ några av dom. Förhoppningsvis kan det hjälpa något ekonomiskt.

Jag tror inte vi nog kan hylla Ingemar Bengtsson för allt han har gjort för svensk seriekonst. Utan hans insats för att få fram nya svenska talanger så hade det svenska serieundret kommit av sig redan innan det började. Under 90-talet var han och Optimal press svenska serier. Jag tycker att Åsa Grennvall skrev väldigt fint i ett facebookinlägg om hur viktig och öppen Ingemar var för nya idéer och uttryckssätt.
Jag skulle vilja skriva några rader om hur mycket Optimal Press betytt för mig. I mitten av 90-talet när jag började rita serier var seriesverige (som jag upplevde det alltså) snävt, internt och grabbigt. Jag ...kände mig smått skräckslagen inför denna nya värld och möttes av skeptism och hintar om att jag ”inte skulle använda så mycket svart” och ”göra serierna lite muntrare” och ”tja, det här är ju ok, för att vara tjej” osv. Via David Liljemark fick jag dock kontakt med Ingemar Bengtsson på Optimal Press i Göteborg som förbehållslöst trodde på mig med en gång och utan den minsta tvekan, reservationer eller härskartekniker ville ge ut mina serier och han har stöttat mig i mitt arbete ända sen dess. År efter år stöts och blöts det om varifrån ”det svenska kvinnliga serieundret” kommer ifrån och jag tycker ibland att Optimal Press betydelse underskattas. Personligen hade jag garanterat aldrig fortsatt rita serier om det inte vore för Optimal Press (om jag inte lyckats omvandla mig till en mer ljus, munter eller behaglig serietecknare förstås).

Det är min förhoppning att vi under årets seriefestival kan få till en hyllning till Ingemar även om givetvis bokmässan i höst kanske är bättre, göteborgare som han är. Fast han behöver nog värme och kärlek redan nu.

Tack Ingemar för allt och jag hoppas att du kommer igenom detta på ett bra sätt.

2 kommentarer:

  1. Nä, vad tråkigt. :( Finns det ingen chans att t ex Seriefrämjandet eller någon annan har möjlighet att ta hand om de böcker som finns kvar och sälja dem, på mässor t ex, så att de iallafall inte måste förstöras?

    SvaraRadera
  2. Än så länge går det bra att beställa via Optimals hemsida. Annars så är det nog upp till tecknarna själva att köpa in sina egna böcker.

    SvaraRadera