Staffars Seriers Blog: 30 albumrekommendationer från Optimal Press

04 februari 2012

30 albumrekommendationer från Optimal Press

Göteborgsförlaget Optimal Press har råkat ut för en skattesmäll och är i akut behov av pengar. Därför har de nu en jätterea både på sin aktuella utgivning och på sin backlist. Optimal är, för er som inte känner till dom, det förlag som under 90-talet räddade den svenska serieutgivningen. När Epix la ned och alla andra förlag drog ned på sin utgivning så satsade Ingemar Bengtsson på svenska serietecknare och höll hoppet uppe för väldigt många att det gick och bli publicerad i bokform. Så passa på och stöd en av de viktigare svenska utgivarna de senaste två årtiondena.

Här är några av mina personliga favoriter från Optimals reaförsäljning med utgångspunkt från de äldre böckerna som jag tror det gör mest nytta för stödköp. 30 böcker blev det ungefär men jag hade kunnat ta många fler. Allt går att beställa via Optimals webbkatalog. Så dra ditt strå till stacken och stöd Optimal. De förtjänar det.

Daniel Ahlgren var under lång tid sveriges stora seriehopp som nu nästan har försvunnit av någon anledning. Därför skall du köpa följande album:

Böggänget: Ungdomsroman om att tillhöra gänget som inte riktigt passar in någonstans. Passar utmärkt för alla oss som föredrog att gömma oss i skolbiblioteket. Tyvärr gör väl titeln att de som gör det idag (om det nu finns några skolbibliotek) inte vågar plocka upp den. Gör dom en tjänst och köp den här boken åt dom. Livet är en fest: Om utanförskap när andra har kul. Ett kort samtal på en fest när andra har roligt. Väldigt lugn och stillsam bok där Ahlgren får lägga ut varför han inte tycker det är kul att umgås.  Samtalen med Stefan: Under en period verkade som om serierna nästan var som en terapi för Ahlgren där han gick igenom varje oförrätt som gjorts mot honom. Därför var det oerhört kul när han lyfte blicken och berättade om en av sina polare.

Niklas Asker  är en mycket lovande serieskapare vars Sätt att se först kom ut på engelska på Top Shelf vilket nog hämmade försäljningen av det här Jason Lutes inspirerade albumet.

Fansin är något som stått Ingemar Bengtsson själv varmt om hjärtat. Därför tycker jag att du kan kosta på dig Fanzinindex 2001.

Malin Billers Om någon vrålar i skogen är en av de senaste årens starkaste berättelser som belönades med Urhunden förra året. Har du inte köpt den redan är det dags att göra det och har du köpt den är det dags att köpa några ex att ge bort.

Anneli Furmark är en av de serieskapare som Optimal fört fram och två av böckerna finns i backlisten. Köp båda Amatörernas afton och Labyrinterna.


Jag var väldigt förtjust i Rasmus Gran och Patrick Stigneliuz fansin Asfalt när det begav sig. In skall man tycker jag är den bästa av de två samarbeten som de gjort.

Åsa Grennvall  är en annan stor svensk serieskapare som Ingemar matchat fram. De två böcker som jag tycker bäst om är Sjunde våningen och Det känns som 100 år.

Marcus Ivarsson är en serieskapare som aldrig lyckats nå ut med sina serier. Lite synd tycker jag då han är väldigt begåvad. Köp Deluxe som är hans maffigaste verk.

Att välja något ur Jasons backlist är svårt men jag begränsar mig till två album Schhh och Du går fel väg men det går i stort sett att välja vad som helst.

Kati Kovács var en udda bekanskap som jag inte hade läst utan Optimals utgivning. Grön Rapsodi är ett bra introduktionsalbum.

Mats Källblad är en av Sveriges bästa serietecknare alla kategorier. Köp alla tre albumen Garagedrömmar, Lång väg tillbaka och Vakna laglöst. Tveka inte, gör det nu!

David Liljemark skulle strypa mig om jag inte nämnde hans serier. ^_^ Mina favoriter från karlstadssonens utgivning är Ritman Katz underbara värld och Susanna och Bo


Joakim Lindengren är en gud bland människor köp Jag Joakim och Kapten Stofilboxen.


Titti Takulu gör serier med HBT-inriktning vilket vi inte alltför vana vid i Sverige. I Ringen tycker jag bäst om men även Slåss som en tjej är ett bra album om att ta rätten slippa övergrepp.

Johan Wanloo Mr Göteborgshumor himself är givetvis representerad på Optimal, Faktum är att han är en av de allra första svenska serietecknarna på Optimal om jag inte minns helt fel Den Skitstora Johan Wanloo -boken och Åke Ninja är givna köp.

Li Österberg och Patrick Rochling var en lisa för själen under en period då Sverige verkade vara översvämmat med dåliga Mats Jonsson-kopior (därmed inte sagt att Mats Jonsson är dålig). Helt plötsligt var den en tecknare som förstod tuschning och vikten av svarta ytor. Hjärtat brinner är den bästa av Johannaböckerna och ett givet köp.

Emilie Östergren är en ny stjärna på den svenska seriehimlen och Jag kan rekommendera alla  Mr K-historier.

Slutligen så är Optimal känd för sin antologi Allt för konsten. Oerhört tjocka (åtminstone de senaste volymerna) välmatade antologier som öppnade upp för nordiska serier. Köp köp köp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar