Staffars Seriers Blog: Before Watchmen = jaha?

02 februari 2012

Before Watchmen = jaha?

Så har DC konfirmerat att det kommer att bli ett antal prequels till Watchmen. Något som länge har känts som en av de största hädelser man kan göra i serieväg med tanke på Alan Moores inställning till DC. Nu när vi står inför faktum så känner jag till min förvåning ingen större moralisk upprördhet. Att DC har blivit mer företagsstyrt sedan Paul Levitz försvann har nog inte kunnat undgå någon och av de ägodelar som förlaget har är nog Watchmen ett av de allra mest viktigaste och lönsammaste. Att då avstå från pengarna kring en uppföljare är enligt företagsekonomisk tänkande nästan idiotiskt.

Det är värt att nämna att den andra upphovsmannen till Watchmen, Dave Gibbons, har gett sitt godkännande till dessa serier vilket ger en viss legitimitet till de nya serierna. Den tveksamhet som jag känner inför kring eventet är att verket Watchmen nu kommer att devalveras. Tidigare var det ett komplett verk och du behövde inte läsa mer. Nu kommer det finnas ett minimum av tre fem album kanske så många som 7 (beroende på om de samlar fyra-nummers miniserierna två och två eller var för sig).

DC har dessutom haft vet att välja skapare som har potentialen att göra något bra av dom. Om vi tar författarna och börjar med Brian Azzarello så bevisade han med Joker HC att han kan anpassa sig till andras stilar. Darwyn Cooke passar utmärkt till Minutemen och kombinationen Cooke & Amanda Conner på Silk Spectre kan vara trevlig även jag hellre skulle se dom på något helt eget som första samarbete. Len Wein är en klassiker som jag tror passar Ozymandias bra medan jag är tveksam till J. Michael Straczynski som författare på andras serier.

Av tecknarna sticker Jae Lee ut då jag inte kan påminna mig om att jag sett något från honom på närmare ett decenium. Annars är det ytterst kompetenta tecknare som har fått i uppdrag att göra serierna. Även om jag höjer lite på ögonbrynen över vissa kombinationer av tecknare och figur men det kan ha att göra med hur jag läser de serierna. Där har vi dock den lilla varningsklockan igen. Folk har läst och älskat Watchmen så otroligt mycket att de har sådana specifika idéer och förväntningar att det finns stora möjligheter till att de kommer att bli besvikna.

Här är i alla fall de tidningar som är planerade.

- RORSCHACH (4 issues) - Writer: Brian Azzarello. Artist: Lee Bermejo
- MINUTEMEN (6 issues) - Writer/Artist: Darwyn Cooke
- COMEDIAN (6 issues) - Writer: Brian Azzarello. Artist: J.G. Jones
- DR. MANHATTAN (4 issues) - Writer: J. Michael Straczynski. Artist: Adam Hughes
- NITE OWL (4 issues) - Writer: J. Michael Straczynski. Artists: Andy and Joe Kubert
- OZYMANDIAS (6 issues) - Writer: Len Wein. Artist: Jae Lee
- SILK SPECTRE (4 issues) - Writer: Darwyn Cooke. Artist: Amanda Conner

Av dom är jag nog mest intresserad av de serier som Azzarelo och Darwyn Cooke skriver även om jag tror att Amanda Conner kan vara lite för lätt i humöret till Silk Spectre som enligt mig kräver en rätt melankolisk klangbotten. Som handlare hoppas jag för övrigt att de slår ihop de kortare miniserierna när de gör böcker på dom för 96 sidor blir alldeles för tunna böcker.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar