Staffars Seriers Blog

18 april 2004

Vecka 17Bättre sent än aldrig får mottot vara när det gäller denna månads genomgång av Previews. Den är i alla fall uppe nu.

Manga Deathwatch

Det kommande numret av Comics Journal har vad som verkar vara en mycket viktig artikel (smakprov bara) om mangaboomens eventuella död. I den så intervjuas bland annat Toren Smith som tidigare ledde Studio Proteus om utvecklingen och jag måste säga att hans bild av mangautgivningen stämmer väldigt bra med min. Just nu släpps det alldeles för många mangaalbum och det är egentligen tre bolag som konkurrerar om om bokhandelns gunst, ADV, Tokyopop och Viz. Av dom tror jag att Tokyopop är mest sårbart för stora bokhandelsreturer. ADV har sin animéutgivning att falla tillbaka på och Viz är ett amerikanskt bolag ägt av två stora japanska förlag. Tokypop däremot står och faller med sin mangautgivning och eftersom de har en väldigt stor utgivning (över 20 album i månaden) så kommer kostnaderna att bli stora när de stora bokhandelskedjorna skickar tillbaka sina returer.

Jag tror däremot att exempelvis Del Rey och Dark Horse kommer att ha lättare att överleva eftersom deras utgivning är mindre och framför allt håller (generellt sett) högre klass på materialet, vilket gör det lättare för bokinköparna att hålla kvar vid dom.

Artikeln renderade en hel del diskussion på Anime News Network. Intressant är att så många håller med Torens åsikt om att mycket av det som ges ut just nu är skit men väldigt få vill se konsekvenserna av detta.

Och bara för att nämna det hela. Nej, det hela kommer inte att innebära att det kommer slutas att ge ut manga i staterna bara att det kommer att sjunka tillbaka till en mer hanterbar mängd och att ett par förlag kommer att gå under.


Intervju

Ytterligare en intervju med Chester Brown. Den här gången gjort av seriesajt.

Adrian Tomine har även han blivit intervjuad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar