Staffars Seriers Blog

02 april 2004

Vecka 14: 2

Nya apor


Jag har nu läst det första numret av nya Galago och jag tycker att det är ett lovande första nummer och framför allt så känns tidningen mycket intressantare än vad den har varit på mycket länge. Det nya mindre formatet är bättre än det rätt otympliga A4 som de hade tidigare även om det kommer att innebära en del problem med de icke-svenska serierna då många är gjorde för ett större format. Det är väldigt många många medverkande i förhållande till antalet sidor vilket är rätt naturligt om man vill visa att det är något nytt. När vi ändå inne på det så är förhållandet debutanter - gamla uvar rätt bra, tyngdpunkten ligger på det nya fräscha vilket jag tycker om. Förhoppningsvis så innebär det att en hel del av de gamla stapelvarorna i Galago kommer att börja försöka lite hårdare snarare än att fortsätta i samma gamla fotspår. Som handlare uppskattar jag den mycket tydliga logotypen. Priset i förhållande till sidantalet är hyggligt, ytterligare 10-20 sidor hade nog varit och föredra men jag tar ju hellre att den kommer ut regelbundet än de 10 sidorna.

Vad jag saknar är en tydligare markör mellan de olika avdelningarna, för vad är det för mening att ha olika delar i tidningen om man inte talar om var de är? Läsrytmen var inte heller den allra bästa. Det hade behövts ett par serier med mindre "konstnärlig" teckningsstil för att bryta upp och ge lite paus, men tydligen så skulle färgsidorna ha legat ungefär där (tryckeriet flyttade om dom) vilket förmodligen hade hjälpt upp en hel del.

Sedan så har vi även ett stort problem med att de har en bokklubb som konkurrerar med vår verksamhet vilket har resulterar i att vi inte längre för Galago. Det känns lite grann som att skita i eget bo att huvudsakligen sälja sin tidning via de butiker som faktiskt säljer svenska seriealbum samtidigt som man konkurrerar med dom genom en bokklubb.

Slutbetyg för tidningen är dock godkänt med ett par plus i kanten.

Nya Tintin


Vi har fått in de första sex albumena i nya Tintin-utgåvan och det känns som en gedigen utgåva. Varje album har försätts med ett initierat förord av översättaren, språket flyter ledigare, pappret är bättre och så har de lagt till fotnötter inte bara på för barn krångliga ord utan även på vad det exempelvis står på de kinesiska skyltarna i Blå Lotus. Utgivningen kommer att ske enligt originalkronologin, men vad som är mindre bra är att man har numrerat om utan att tydligt markera på albumen att det är en ny ordning, så det kommer att bli en hel del förvirring när folk kommer att vilja komplettera vilket får anses som slarvigt av förlaget likaså att att man missade att få ut albumen till 75 års jubileumet av det första äventyret.

Ny Superman & Seinfeld reklam


När Seinfeld-serien var som störst så gjordes det några framgångsrika reklamfilmer med Jerry och hans stora idol - Stålis. Nu har du de återupptagit den tråden för några webizoder och jag måste erkänna att om Stålmannen hade den här personligheten i serietidningen så skulle den vara mycket mer underhållande att läsa.

Moore välgörenhet


Lagom till Alan Moores 50 års dag så satte Strangehavenskaparen Gary Spencer Millidge ihop en hyllningsbok, Portrait of an Extraordinary Gentleman, vars intäkter skulle gå till välgörenhet. Nu har Millidge talat om att boken dragit in $36,854.45 till olika Alzheimerinsamlingar vilket väl får anses som rätt bra.

Disney vinner på TKO


Disney har vunnit en viktig seger i slaget om Nalle Puh. En mycket högt uppsatt domare har slängt ut målet där licensinnehavaren till Nalle Puh hävdar att Disney inte har betalt tillräckligt mycket royalties för videoband och annat. Målsägarna grundade sitt åtal bl.a. på en massa papper som man hittat i Disneys soprum, dessa papper har nu domaren beslutat är inte användbara i målet eftersom de har kommit i målägarens ägo via stöld. Intressant nog så hävdar Disneys advokater att de nu haft rätt hela tiden trots att bevisen uppenbarligen verka visa att de har betalat för lite pengar. Så en teknisk knockout från Disney men en moralisk förlust alla som vill ha rättvisa i världen.

Nya DC Album


DC har släppt en lista på de album som är på väg från Wildstorm och Vertigo till somamren. Det som är av intresse är att det andra albumet av League of Extraordinary Gentlemen kommer i mjuka pärmar i augusti, och att de faktiskt ger sig på att släppa ett inbundet originalalbum på Authority (De måste ha beslutat det innan den tidningen tappade luften totalt) samt att Sebastian O kommer att komma samlad i ett eget album. Jag hade förväntat mig att den sistnämnda skulle komma i ett album tillsammans med den nya miniserien från Morrisson.

Slutligen så Spx:ar vi i helgen. Är du på kulturhuset passa på att säga hej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar