Staffars Seriers Blog

30 mars 2004

Vecka 14

Eftersom jag kommer vara upptagen med SPX i helgen så kommer jag försöka lägga in småsaker under veckan. Har jag tur utvecklas det till vana som jag håller fram till påsk.

Inte mer?

Den här artikeln om mangaskaparnas ekonomi är rätt intressant. Är man inte mycket framgångsrik så tjänar man inte särskilt mycket pengar som serietecknare i Japan.

Urax

Nomineringarna till årets Urhund har kommit. Låt oss börja med att ta en titt på de svenska albumen:


Urhunden 2004 för 2003 års bästa originalsvenska seriealbum

-Allt för konsten 4 (Optimal press)
-Andersson, M.: Döden (Ordfront Galago)
-Andrée;asson, R.: Så började det 1 (Bamsebiblioteket) (Egmont)
-Jämtvall, P.: Sannsagan om Pia (Utslag)
-Larsson, K.: Lokmannen (Kartago)
-Liljemark, D.: Ritman Katz underbara värld (Optimal press)
-Lindée;n, M.: Horor är vi allihopa (Optimal press)
-Lundkvist, G.: Klas Katt går till sjöss (Ordfront Galago)
-Original 1 : sju självbiografiska serier (Original)
-Österberg, L./Rochling, P.: Johanna (Optimal press)


Väldigt många nominerade blir det. Jag måste säga att två av de här albumen har jag vare sig sett eller fått någon som helst information om, vilket väl säger en hel del hur usla svenska förlag är att informera de få butiker som säljer serier (Sannsagan om Pia och Original 1, om ni undrar. Jag har dock följt Pia i DN där den gått som följetong). Jag måste säga att jag är tveksam till att Allt för Konsten 4 har blivit nominerat i den här klassen. Visserligen står det inget i stadgarna till Urhunden om hur stor del av albumet som skall vara svensk för att man skall skulle räkna in den i den här kategorien, men när 40-50% av materialet är av annan börd än svensk så blir jag tveksam.

Det känns rätt svårt att gissa vilket album som kommer att få utmärkelsen. Jag tror dock att Max Anderssons Döden kommer att bli juryns val. Mitt val bland de här blir nog ändå Johanna som jag tycker är en mycket stark debut av en serietecknare som faktiskt kan grunderna när det gäller att teckna, något som känns väldigt ovanligt. Fast om det är möjligt att om de väljer att belöna en kvinnlig serietecknare två år i rad så kommer nog Maja Lindée;n att vinna, såvida de inte vill vara väldigt politiskt korrekta och ge det tilll Sannsagan om Pia som visserligen innehåller en stark historia men har svagheter i själva berättandet. En annan tanke som slår mig är att Ulf Lundkvist aldrig har vunnit en Urhund så det finns en möjlighet att han får en för lång och trogen tjänst.

Fast det är klart endast på grund av ruta 4 på sidan 35 så vill jag att Lokmannen skall vinna :-)


Urhunden 2004 för 2003 års bästa till svenska översatta seriealbum

-Allt för konsten 4 (Optimal press, nordisk)
-Jason: Du går fel väg (Optimal press, norsk)
-Myhre, L.: Nemi (Kartago, norsk)
-Takahashi, R.: Ranma 1-2 (Egmont, japansk)
-Tukiainen, K.: Brev från Indien (Optimal press, finsk)
-Witch : de tolv portarna 1 (Egmont, italiensk)

Ranma 1/2 är den helt klart bästa serien i det här sällskapet. Problemet är bara att den svenska utgåvan är så bedrövlig. Nemi eller Allt för Konsten 4 tror jag har störst möjlighet att vinna den här kategorien men det skulle samtidigt vara mycket skoj om Witch vann den här klassen, då den uppenbart har nått en publik som saknas i serievärlden nämligen småflickor runt 10-12 år.

Det delas även ut en Unghunden till bästa svenska barn- eller ungdomsserie. L
Om inte Witch vinner det stora priset bör det vinna detta åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar