Staffars Seriers Blog

21 mars 2004

Vecka 12Nu börjas det


Jag förutspådde tidigare i år att ett par amerikanska mangaförlag kommer att gå under i år. Nu har det första Manga-förlaget i staterna fått problem. Rajiin Comics har meddelat att de tar en temporär paus för att se över sina olika alternativ, som det så vackert heter. Jag är inte särskilt förvånad över att det är dom som har fått problem. Till att börja med så är det ett ungt företag, det startade i Japan drygt ett år innan de startade sin amerikanska utgivning. De ägs av ett antal framgångsrika serieskapare, varav många har redan har haft sin storhetstid. De startade upp sin amerikanska verksamhet samtidigt som Shonen Jump lanserades samt så var tidningen ett veckomagasin, något som egentligen aldrig har funkat på den amerikanska seriemarknaden. De fick också relativt snart gå över till en månadsutgivning. Mycket av det här skulle kunna ha uppvägts av en stark försäljning till bokhandeln av deras album. Men även där så hade de lite otur då de valde ett omslagspapper på de första böckerna som böjde sig efter det att man tagit i det. Något som gör böckerna svårsålda. Det ryktas om att de försökt få en Humanoid-liknande deal med DC men att DC inte riktigt varit intresserade av deras serier. Om det visar sig att de inte kommer att fortsätta så kommer jag sakna City Hunter som är som en rätt trevlig tv-deckare från 70-talet och till viss del även Guardian Angel Getten som Staffar beskriver som "Oh, My Goddes! done right!".

Rörliga bilder? Så Omoraliskt!


Ryktena om vem som har erbjudits roller i Roberto Rodriguez adaption av Sin City är i full gång, tydligen så har Leonardo DiCaprio, Bruce Willis, Elijah Wood, Mickey Rourke, Brittany Murphy, Kate Bosworth, och Jaime King alla erbjudits roller.

Hellboy har haft smygpremiär på South-by-Southwest-festivalen i Austin, Texas och har enligt uppgift fått två timmar upp av seriegeeksen och skräckfilmsnördarna. Om du inte har sett trailern ännu så hittar du den här. Filmen kommer att pushas rätt hårt i staterna bl.a. så kommer affärskedjan "Best Buy" dela ut 500 000 DVDer med ett 10 minuters klipp från filmen och material kring inspelningen. Fast det mest underhållande är att de kommer att anorda folkhoper runt om i landet som kommer att "begära sanningen om B.P.R.D. från ansvariga seriehandlare".

Svensk premiär för filmen är i slutet av juni.

Mohohohoha


Grant Morrisson fansen har det inte lätt just nu. Sista X-Men numret från Morrisson har precist kommit och nu kommer Claremont att ignorera allt det som Morrisson har gjort. Dessutom så kommer John Byrne att äntligen få göra sin version av Doom Patrol som han har drömt om ända sedan Morrisson gjorde om den på 90-talet. Av någon anledning så förväntade jag mig inte att 80-tals nostalgin skulle ta den här vändningen.

Svenska serier? Finns det sådan?


Det har varit en rätt bra vecka för serier på svenska. Dels så har Joakim Pirinen kommit ut med ett nytt seriealbum, något som har dröjt väldigt länge. Själv tycker jag att serierna är av varierande kvalité men det som glädjer mig är att de extra streck som Pirinen drog över teckningarna har försvunnit. Det verkar som om han tycker det är skoj att teckna.

Elvis kom äntligen i nyupplaga. Tror att det är den mest efterfrågade svenska serien just nu. (Tintin är inte svensk, men den är mycket efterfrågad)

Det nya numret av Galago är tydligen ute. Jag har inte sett det ännu men jag är lite spänd på vad Mats Jonsson kan åstadkomma nu när han har fria händer.

Det har även kommit en inbunden Lucky Luke-samling med tidiga serier och artiklar om själva serierna. Tyvärr känns den lite billigt gjord. De har låtit de franska album-titeln stå kvar trots att titeln finns som ren text i fina gula textplattor. Dessutom tycker jag inte att det ser bra ut när man har fotat bleknande tidningsserier och sedan lägger in texten med modern teknologi. Man borde ha hittat ett mer passande typsnitt.

Anledningen till att vi inte deltar i FCBD
"Supported by the technology, muscle and brainpower of the U.S. Armed Forces, the next stage in human evolution will scour the globe and deliver justice!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar