Staffars Seriers Blog

28 mars 2004

Vecka 13


Återigen en rätt lugn vecka. Det enda är att vi inte fick någon leverans den här veckan förhoppningsvis dyker den upp på måndag men det kan vi inte veta. Jag har lagt upp den senaste Previews-katalogen, vår genomgång av den kommer nog upp i början/mitten av vecka 15.

Vi har även uppdaterat mangaalbumen i webshoppen. Nu erbjuder vi 1 343 olika mangaalbum i shoppen.


Galago


Jag har ännu inte sett nya numret av Galago. Men Bold.se har två intervjuer med anledning av nystarten dels en intervju med den nya redaktören Mats Jonsson och dels en intervju med formgivaren Arina Stoenescu, där vi är omnämnda. Jag kommer ihåg henne och det stämmer som hon säger att hon verkligen plockade en av varje genre.

Manga 1


Svenska Dagbladet har en artikel om Carlsens nya mangaredaktör, Marie Birde. Artikeln innehåller visserligen de vanliga fördomsfulla orden om stora ögon och porr, men kan vara skoj ändå. Ett litet tillägg som jag kan göra är att den Astro Boy som de pratar om är inte den klassiska av Osamu Tezuka utan en nygjord variant.

Cerebus


När Cerebus slutade så ställde Dave Sim upp på att svara på frågor från medlemmarna på en Yahoo-lista om Cerebus. Nu har Cerebus-Fangirl sammanställt det hela och du kan därigenom få veta mer än du någonsin behöver om Cerebus och hans skapare.

Manga 2


BBC News har en rätt trevlig artikel om Manga i Frankrike. Två saker tycker jag är anmärkningsvärt, dels att mangan står för 30% av albumförsäljningen och dels att förlagen upplever att det är nya målgrupper som faktiskt köper mangan.

Batman Begins


DC verkar röra på sig när det gäller film. Websajten för den nya Batman-filmen har öppnat även om det bara är en logga som finns där just nu.

Peter David


Det fanns en tid när Peter David var en av de mer uppmärksammade serieförfattarna och han faktiskt sålde en hel del böcker. Men till viss del har tiden sprungit ifrån det sättet som han har skrivit sina tidningar. Numer är det viktigt att tänka på att skriva för själva albumet dvs att en historia tar slut ungefär vart 6:e nummer, men PAD fortsätter att skriva som de klassiska Marvel-tidningarna (varje nummer leder vidare till nästa nummer som leder vidare till nästa nummer som...). Det gör att det inte riktigt går att göra album på de serierna vilket gör att en stor del av den publik som skulle vara intresserade av hans serier inte nås följdaktligen så säljer hans tidningar allt sämre. Nu skall en av den läggas ned men tydligen så skall han tydligen få ge sig ikast med seriefiguren som han skrev i närmare 10 år - Hulken.

Manga 3


Det har varit ett par japanska tecknare som har steget över till Staterna, Kia Asamiya är väl den mest kända av dom. Nu har även en japansk serieförfattare fått ta steget över. Du kan läsa en intervju med honom här.

The hunt for GWB


Garry "Doonesbury" Trudeau lovade att betala 10.000 dollar till en som kunde bevisa att President Bush verkligen fullgjorde sin tjänst hos Texas Nationalgardet. Nu har Trudeau avslutat försöker trots att över 1 600 personer har försökt så har ingen kunnat bevisa att Bush verkligen gjorde det han skulle.

Manga 4


Tokyopop har öppnat sitt fjärde kontor, den här gången i Tyskland. Tidagare så har de redan startat upp ett kontor i London utöver deras tidigare i USA och Japan. Målsättningen som de har med det här konstoret är att bli den största mangautgivaren i Tyskland, något som de kan få svårt att åstadkomma. De har tidigare expanderat explosionsartat i marknader där de egentligen saknat konkurrens, nu startar de i en marknad där de två marknadsledande bolagen har en historia av att konkurrera ut uppkomlingar.

SPX


Nästa helg den 2-4 april så håller Serieteket och Kulturhuset Small Press Expo och vi kommer vara där att sälja. Här är den officiella pressreleasen:
Seriefestivalen SMALL PRESS EXPO (SPX04)

2/4 - 4/4 på Kulturhuset i Stockhom, våning 3

Välkommen att delta i SMALL PRESS EXPO (SPX04), en marknad för dig som har
en egen serietidning, en workshop för dig som vill göra en egen serietidning, en festival för dig som vill träffa Europas ledande fanzinemakare, en mötesplats för alla som vill förverkliga drömmen om en egen serietidning och en sammankomst för alla som gillar att göra saker tillsammans.

Under första helgen i april sätts eget skapande i fokus. Årets festival är den sjätte i ordningen och genomförs i samarbete med Seriefrämjandet Stockholm. Aktivt deltagande från Goethe-institutet möjliggör en djup och bred presentation av den tyskspråkiga seriescenen.

Gruppen Moga Mobo presenterar undret från Berlin - en gratis serietidning som trycks i 100 000:tals kopior och delas ut på stadens cafée;er. Från Tyskland kommer tecknarna Uli Oesterler - en av de nominerade till årets bästa album på festivalen i Angouleme 2004, och Ulf K.

Schweizaren Thomas Ott tillhör gruppen unga serieskapare som för fram serier
som den 9:e konstformen. Journalisten Christian Gasser är ständig medarbetare på tidningen Strapazin - det ledande tyskspråkiga magasinet om serier.

Program

Fredag: Festivalen inleds kl 16.00-18.00 med en nätverksträff där fanzinemakare från olika delar av världen får möjligheten att byta erfarenheter och knyta nya kontakter.
På fredagen invigs även Small press expos tre olika utställningar och kvällen avslutas med en fest på restaurangen Panorama vån 5.

Lördag-söndag I år hålls marknaden under två dagar, dvs på lördagen och söndagen 3 och 4 april.

Lördagens föreläsningsprogram tar upp olika sidor av hedersgästernas verksamhet. Vi får höra hur en liten grupp serieentusiaster lyckas med konsten att under 10-års tid ge ut en gratis serietidning och hur kommer det sig att schweiziska konstserier är totalt okända i Sverige.

Under söndagen lämnas plats för alla fanzinemakare som är intresserade av film och animation. Under båda dagar har alla besökare så klart möjlighet att tillverka sina
egna fanzines eller testa hur man arbetar med animation. Klubb Super-8 presenterar sin verksamhet, Johan Hagelbäck kåserar. Animatörselever från Sverige och Finland visar sina elevarbeten.

Under hela helgen blir det också utställningar:
Idoler av idag - en utställning från Goetheinstitutet om tyska serier Hector Umbra - en utställning om en ny serie av den tyske serieskaparen Uli Oesterle The toybox - en utställning av den tyske serieskaparen Atak

Arrangörer är Serieteket på Kulturhuset i Stockholm, Sveriges enda specialbibliotek för tecknade serier, och Seriefrämjandet Stockholm.


Jag lovar att komma med någon slags rapport och eventuellt några bilder.

Grima Ormstunga


Jag kan inte motstå att avsluta med den nya bilden på Grima Ormstunga:
Grima Ormstunga


Skämtet är stulet från Micah Ian Wright som skriver Stormwatch åt DC och gör några riktigt bra propaganda-affischer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar