Staffars Seriers Blog: Serier från Israel

23 april 2006

Serier från Israel

Spenderade en stor del av dagen i solen läsandes serier. Länge sedan jag njöt så mycket ^_^

Jag läste bland annat två album från Israel eller åtminstone till viss del om Israel. Först läste jag Cargo som till viss del är serier i Joe Saccos skola, journalistiska reseberättelser gjorde av tre tyskar som åkte till Israel och tre israeliter som åkte till Tyskland. En sak som framkommer tydligt är att Israel i mångt och mycket saknar en egen seriekultur. Det är först på senare som de har börjat göra egna serier i någon mängd och tyvärr märks det väldigt mycket i den här samlingen där de israeliska bidragen är mycket ointressantare än de tyska. Med ett undantag måste jag säga. Guy Marads serie påminde om David Mazzuchellis verk vilket alltid är trevligt men annars så försökte tyskarna förstå Israel på ett som israeliterna inte försökte förstå Tyskland. Jag kan dock rekommendera den för de tyska inslagen som mycket väl kan läsas sida vid sida med Saccos Palestine.

Sedan så läste jag Pizzeria Kamikaze av Egtar Keret & Asaf Hanuka vars serie är mer svårbeskrivlig. Den handlar om livet efter döden för de som har begått självmord. Det är en rätt fascinerande värld som de målar upp. Den ser huvudsakligen ut som vår men är lite sjabbigare och personerna som befolkar världen saknar mål. Jag blev rätt förtjust i den här inte minst i två tons färgläggningen där de använt silver vilket ger en väldigt passande stämning i serien. Rekommenderas.

Cargo Comic Journalism Israel ? Germany är en inbunden bok med hårda pärmar i Tintin-format på 140 sidor och kostar 275 kr.

Pizzeria Kamikaze är ett seriealbum i ett kvadratiskt format på 100 sidor och kostar 165 kr.

Palestine av Joe Sacco kostar 220 kr.

Alla albumen kan du köpa i butiken eller genom att skicka ett mail till serier@staffars.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar