Staffars Seriers Blog: Min granne Totoro har haft premiär

03 april 2007

Min granne Totoro har haft premiär

Jag hade helt missat Totoro har haft svensk premiär på bio i helgen. Kul men det tog lite tid att få hit den. Jag tror det är närmare 20 år sedan den gick upp i Japan, sedan är det lite skoj att de ändrat namnet på den från "Magiska äventyr med Totoro" som TV1000 använde när de sände den för en 10 år sedan. Triangelsfilms namn förutsätter jag ligger betydligt närmare originaltiteln även om jag tycker bättre om TV1000s variant. Detta är i alla fall en av mina favoritfilmer av Miyazakis verk. Den har en rätt härlig blandning av humor, äventyr och med ett visst mått sälta som balans.

En liten kul historia om Totoro är att jag fick låna en inspelad VHS-kassett med TV1000-utgåvan av Staffar som jag sedan lånade vidare till min mor som jobbade som dagmamma och som jag tyckte kunde behöva lite variation i de filmer som barnen fick titta på under regniga dagar när gnällandet blev för stort. Tyvärr så glömdes kassetten kvar i spelaren och eftersom barn är som barn så kom någon åt inspelningensknappet så Staffars band blev överspelat med diverse program från UR. Jag har inte fått låna fler filmer av Staffar sedan dess.

En liten intressant trivia är att Totoro gick upp i Japan i en double feature tillsammans med Grave of the Fireflies i en av filmhistoriens konstigaste double features. Det närmaste jag kan beskriva den kombinationen är som om en Pippi-film gick upp tillsammans med Schindler's List!

Tyvärr har vi aldrig lyckats köpa in tillräckligt med Totoro-prylar till butiken då det av någon märklig anledning aldrig erbjudits särskilt trots att det fortfarande tillverkas mängder i Japan. En anledning till det kan vara att något företag köpt upp Europa-rättigheterna och gör inget med dom. Jag pratade med en kollega på en mässa nyligen och de hade kontakter med en fabrik som tillverkade sådana och försökte köpa in dom den vägen men de hade fått nobben av japanerna med i stort sett bara "No Totoro to Europe". Man kan alltid hoppas att BR Leksaker eller något annat stort företag börjar med mjukisdjur från filmen. Mitt hem behöver en kattbuss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar