Staffars Seriers Blog: SPX dag 2

02 maj 2007

SPX dag 2

Den andra dagen var betydligt lugnare än den första men var något bättre försäljningsmässigt hur nu det gick ihop. En sak som jag glömde nämna var att den nya lokalen möjliggjorde att man kunde ha programpunkter i den vilket var oerhört trevligt. Vanligtvis så missar jag allt sådant då jag står och säljer men nu kunde jag ta del av Muños-intervjun och andra mer eller mindre intressanta diskussioner. Den jag gillade bäst var nog när Gunnar Krantz intervjuade Johannes från Galago, Komika-Mikke och Per Demervall om vad tecknare bör tänka på när de har att göra med förlag och tidningar. Förkortat så kan man säga det är tre saker man bör tänka på.

1. Skriv kontrakt -tydlighet över rättigheter och sätt ett slutdatum på avtalet
2. Våga ta betalt - Gratis är inte gott när det gäller att göra serier
3. Svenska tecknares rekommendationer är just rekommendationer inte en fast prislista, tänk på i vilket sammanhang bilden/serien skall publiceras i.

Johannes påpekade att om de skulle följa svenska tecknares rekommendationer så skulle vara tvunget att lägga till en nolla på priset på Galago. Det sista verkade reta Krantz en del då han något magsurt föreslog att serieförlagen skulle gå ihop så att de kunde hålla de giriga serietecknarna stången.

Om jag skall sammanfatta SPX så tycker jag att det här året så har hela mässan tagit ett stort steg framåt. Bättre lokal och framför allt bättre organisation. Det finns fortfarande saker som kan bli bättre som skyltningen till lokalen men där tror jag att det är möjligt att Kulturhusets regler sätter stopp men nog borde det ha funnits en affisch på hörsalens anslagstavla där det stod "pågår just nu". Inte för att jag satte upp något men det är som sagt smådetaljer som nog kommer att ordnas till nästa år.

Uppdatering: Mikke går igenom svenska tecknares rekommendationer på sin blog. Väl värt att ta en titt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar