Staffars Seriers Blog: Urhunden 2006

06 maj 2007

Urhunden 2006

Urhundennomineringarna har funnits ute en tid men det betyder inte att de inte är värda att kommentera. De har förändrat arbetet lite det här året med det viktigaste är att de begränsat antalet nominerade till fem styck vilket känns som en enorm förbättring. Det ledde till att jag för första gången gjorde en skyltning med alla album som är nominerade till det svenska priset. Det har lett till att kunder har tagit en titt på album som de annars inte skulle ta en titt på vilket är otroligt kul att se.

De nominerade för 2006 års bästa originalsvenska seriealbum är:

-Gran, R.: Varannan vecka utan (Epix)
-Göranson, F.: Gaskriget (Ordfront Galago)
-Hemmingsson, N.: Jag är din flickvän nu (Kartago)
-Kellerman, M.: SO, watcha sayin’ : en intervjubok (Kartago)
-Österberg, L./Rochling, P.: Skaparens folk (Komika)

En mycket respektabel samling album även om det givetvis går att diskutera om ett eller annat album borde föras till eller från listan. Favorit till urhunden måste Nina Hemmingsson ändå vara även om jag nog kan acceptera i stort sett alla som vinnare även om jag skulle ha lite svårt att smälta Kellermans intervjubok men det är mest för att jag inte är särskilt intresserad av Hiphop-artisterna. Som seriealbum är det helt klart något nytt och definitivt välgjort så om man vill premiera nyskapande som viktigaste egenskap är det definitivt något som man får hålla i minnet.

Oerhört kul att de uppmärksammar Rasmus Gran "Varannan vecka utan" som är ett av de få svenska serier som diskutterar mansrollen och framför allt papparollen.

Om man tittar på de album som inte finns med är det i första hand Loka Kanarps "Till mina vänner och ovänner" som saknas men jag kan acceptera att det inte finns med. Det är ett starkt debutalbum men samtidigt så saknas det något i det för att det skall bli riktigt bra. Däremot har jag svårare att förstå att inte Tony & Maria Cronstams Elvis finns med bland de nominerade. Jag vet inte några som bättre uttrycker lycklig kärlek i serieform just nu.

De nominerade för 2006 års bästa till svenska översatta seriealbum

-Mori, K.: Emma 1-5 (Bonnier Carlsen, japanska)
-Satrapi, M.: Broderier (Ordfront Galago, franska)
-Trondheim, L.: Herr O (Komika, franska)
-Trondheim, L./Sfar, J.: Donjon 1-2 (Komika, franska)


Om de nomineringarna för originalalbum var respektabla så känns det här mycket torftigare. Jag tror att Donjon kommer att vinna då jag har svårt att se någon annan vara bättre och serien är ett av de viktigaste albumserien (Den nya tidens Spirou skulle man kunna säga) i den nya franska vågen. Mangan är fortfarande svår att få något grepp om när det gäller den svenska utgivningen. Jag vet väl inte om jag tycker Emma platsar men jag vet att den har sina favoriter och den är mycket trevligt tecknad. Jag hade betydligt hellre sett Keroro bland de nominerade men förstår att den förmodligen ligger utanför det som jurymedlemmerna vanligtvis läser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar