Staffars Seriers Blog: Gängkrig 145

15 maj 2009

Gängkrig 145

Jag har sett fram emot Jens Lapidus och Peter Bergtings samarbete sedan jag fick höra om det och det är kul att spelat en liten del i att det blivit verklighet men det är först de senaste dagarna som jag verkligen börjat inse hur stort det här är och vilken informationskampanj för tecknade serier som Lapidus har startat. Genom hans stora fanbas kommer en väldigt stor mängd personer att våga läsa en serie i vuxen ålder som inte gått ut på att första hand roa för stunden á la Larson eller fångar en barndomsnostalgi som Fantomen.

I mångt och mycket är det här den första "mainstreamserien" i Sverige som rör sig i genreland. Visst det rullar en skräckvåg just nu över seriesverige men det är ändå seriesfären som i första hand de serierna kommer att läsas. Gängkrig 145 kommer min mor att vara intresserad av att läsa och hon läser knappt serierna i DN. Det är stort och det kommer vara viktigt att vi förvaltar det intresset på ett bra sätt. Det är ju en stor möjlighet för oss seriehandlare med kunskap och kärlek till deckarserier att hjälpa dessa nya läsare att hitta fler serier i den här genren.

För en liten relief till vad jag pratar om se gärna det här inslaget från SVTs nyhetsmorgon och lyssna på vad reportern frågar. Det är frågor som kommer att dyka upp i stort sett varje intervju Lapidus eller Bergting gör med ovana serieläsare.

Jag har bara en liten önskan pojkar och det är ni börjar använda serieroman för att beskriva det hela och inte seriebok eller ännu värre grafisk roman. Det sistnämnda kan vi lämna åt Rubin-Dranger och Elde och andra tecknare som inte klarar av att göra "riktiga" serier.

1 kommentar: