Staffars Seriers Blog: Min sammanfattning av serieåret 2010

31 december 2010

Min sammanfattning av serieåret 2010

Jag hade först tänkt strunta i det här men så blev jag utmanad av Johannes Klennell på Galago och föll till föga. Det har dock krävt lite tid att få ihop listan för enligt min mening har 2010 varit ett skitår när det gäller den amerikanska serieutgivningen (som är det som butiken lever på).

De amerikanska ljusglimtarna under 2010 


Beast of Burden av Evan Dorkin och Jill Thompson. Hundar möter Hellboy kan man kan säga att det här är. Har iofs publicerats kortare historier under en längre tid men första albumet kom i år och det var en glädjespridare av guds nåd.

Dark Rain A New Orleans Story av Mat Johnson och Simon Gane var ett väldigt lyckat originalalbum från Vertigo. Ett år när Vertigo Crime spred dynga omkring sig (håll er till en genre, idioter) så var det otroligt trevligt att läsa en bra deckare satt i en intressant miljö (New Orleans under Katarina)

Stumptown av Greg Rucka och Matthew Southworth ännu en deckare.  Den här gången en kvinnlig privatdeckare i Ruckas hemstad Portland. Tror detta var den enda av mina favoriter som jag följde som serietidning. Hårdkokt på ett bra sätt, bra miljöskildringar och bra stämning rent allmänt. Mer sådant tack.

Unwritten av Mike Carey och Peter Gross. Om inte den här blir Vertigos nästa storsäljare så är det något fel på världen. Gav mig en enorm kick och påminde när Vertigo var så här bra på nästan alla sina titlar.

Unsinkable Walker Bean av Aaron Renier En amerikan gör en serie i stil med Trondheim/Sfar/Blain och gör det riktigt, riktigt bra.

Hedersomnämnande: Den amerikanska utgivningen av bra franska serier som Adele och Miss don't touch me fortsätter, det kommer många bra klassiska dagspresserier i fantastiska utgåvor, samma sak med vuxenmangor, riktiga bokförlags fortsatta intresse av kvalitetsserier är riktigt skoj.


Bra start mer sådant


X'ed Out av Charles Burns Tintin möter Black Hole, Hade det varit fler sidor och inte minst en betydligt mer avslutad historia hade det här varit årets album. Men nu är det väldigt uppenbart bara en första del och vi vet inte riktigt hur det utvecklas.

Uppskovet av Gibrat. Jag tror det här är det album från Albumförlaget som jag tyckt bäst om och skulle gärna se mer i samma stil. Det skiljer sig en del från förlagets övriga utgivning i så måtto att det är ett vuxenseriealbum och inte en kommersiell äventyrsserie. Jag skulle nog gå så långt att jag hävdar att det påminner om något som kunde ha publicerats i Epix och det är ett gott betyg.


Bästa manga
Bunny Drop av Yumi Unita, har beskrivit den här som en inte fullt så humoristisk Yotsuba. Älskar den rätt melankoliska tonen i den här serien. Är inte helt såld på mysteriet med mamman vill se mer av den nyblivna pappans vardag.


Twin Spica av Kou Yaginuma SF-serie om ett återupptaget rymdprogram och inte minst studenterna som befolkar programmet. Jag får en hel del vibbar av Planetes om någon kommer ihåg den gamla serien.


Bästa serien översatt till svenska
Lou av Julien Neel, Upptäckte den här lagom till SPX och har försökt sälja på den på alla som söker serier för flickor. Humoriskt, varm och med mina personporträtt av en 10-årig flicka och hennes mor.


Bästa svenska seriealbum
Jag gillade Sofia Olssons Hetero i Hägersten väldigt mycket. Tyckte det var otroligt kul att Theos ockulta mysterier- de förlorade sidornas bok använde Skeviksborna i sin historia. Mjau av Natalia Batista var en trevlig bekanskap som jag gärna ser mer av. Jag glömmer med största sannolikhet mängder av bra svenska serier som kom ut under 2010 för vilket jag ber om ursäkt om.


Har inte läst ännu
Om någon vrålar i skogen av Malin Biller. Skäms lite att jag haft den här liggande sedan SPX, skyller på att den varit nedpackad i en flyttkartong sedan dess. Special Exits av Joyce Farmer. Kom in strax innan jul och verkar vara väldigt bra. Viktor Kasparssons makabra mysterier av Daniel Gustafsson dök upp från albumförlaget i mellandagarna och det ser otroligt underhållande ut.


Årets seriehändelse
Det var nog att få dela bås med Guy Deslisle under SPX önskar bara jag hade haft koll på att han inte hade haft med sig några böcker. Hade kunnat sälja multum i så fall. Otroligt trevlig var han i alla fall och generös mot de fans som fick en liten möjlighet till att få något signerat.


Förhoppningar för 2011
Två seriealbum som jag ser väldigt mycket fram emot är Paying for it av Chester Brown och Habibi av Craig Thompson. Jag hoppas så att Utopi Magasin blir en succé vi behöver fler kvalitetstidningar för serier. För butikens del så hoppas jag på att vi lyckats öka försäljningen en del och att vi lyckas med ett par event (bl.a. ett i samarbete med Serieteket)

Farhågor för 2011
Den amerikanska seriebranschen begår kollektivt självmord dels pga  jakten efter digitala kunder som inte riktigt finns ännu men ännu mer pga av den usla standarden på månadsunderhållning som serierna stod för under 2010. Fler bra serier, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar