Staffars Seriers Blog: Godbitar från de senaste leveranserna

03 december 2010

Godbitar från de senaste leveranserna

Missade förra veckan men det var så lite den här veckan att jag slår ihop två veckor till en. Först ut är den tjocka serieromanen Ayako av Osamu Tezuka. För en gångs skulle tänker jag inte lägga upp omslaget då jag finner det lite för spekulativt och missvisande för den bit jag hunnit läsa. Serien utspelar sig till en början 1949 med den hemvändande krigsfången Jiro och hur hans mottags av hans familj. Ayako refererar till den "syster" som tillkommit under åren han varit borta och som är en familjehemlighet. Det är lite häftigt att tänka sig att Tezuka gjorde inte bara mogna vuxenserier utan även serieromaner redan 1972.  Håller fortsättningen samma nivå som inledningen kommer det här att rankas högt på min Tezuka-lista.

Så har den äntligen kommit ut, Planetary Bk 4. Denna serie som 10 år sedan var bland det häftigaste som kom ut för att sedan dras med en massa förseningar och väldigt få förklaringar om varför. Jag måste säga att det känns lite som ett anti-klimax. Vad som skulle vara en höjdpunkt har genom tidens tand förvandlats till ett "tja, nu får jag äntligen läsa klart den". Fast det är klart, nu har jag en anledning att läsa om hela serien i sin helhet och förhoppningsvis komma in i serien igen. Hoppas alla ni som frågat efter den är lite mer entusiastiska eller har ni också tappat intresset?

Vad som är kul däremot är att är att Burma Chronicles äntligen kommer i mjukpärmsutgåva. Guy Deslisle intressanta reseessä om sitt år i militärdiktaturens rike.  Jag rankar den här nästan lika högt som Pyongyang men det är mer för att Nordkorea är ett mer fascinerande land än Burma än berättarmässigt. Faktum är nog att Deslisle är en bättre berättare i Burma Chronicles då han är betydligt mer medveten om vad han gör.

Om vi går vidare till föregående vecka så dominerar fransmännen den med två fantastiska böcker. Dels så har vi uppföljaren till en av mina stora favoriter 2009, Miss Don't Touch Me Bk 2. Om den första boken använde bordellmiljön som bekväm referenspunkt för den kriminalhistoria som den berättar så utspelar sig Bk 2 betydligt mer i bordellvärlden. Det är en imponerande stark uppföljare som Hubert och Karascoet har åstadkommit. Jag är beredd att säga att den är minst lika bra som den första vilket förvånade mitt blaséjag som tenderar att allt för oftast känna mer av samma sak är lite ospännande. Gillar du Paris ca 1910 och kostymdramer är detta definitivt boken för dig.

Det andra stora franska albumet är Fantagraphics utgåva av Jacques Tardis klassiska Adele Bk  01 Pterror Over Paris.., som innehåller de två första albumen i Adéle-serien. Detta är en utgåva av serien som visar mycket respekt för ursprungsmaterialet och är fantastiskt snygg. Adele Nestor Burma är en av serievärldens stora hjältinnor och det är oerhört synd att Luc Bessons Adele-film inte kommer gå upp på svenska biografer.

Internetfenomenet Felica Days The Guild blev en miniserie från Dark Horse som samlats i ett album. Tyvärr lite kort men gillar du hennes webbisoder och följer den slavisk på X-box live så är detta ett väldigt givet köp.

Slutligen så vill jag uppmärksamma er på att vi fått in den gigantiska Krazy Kat Celebrations of Sundays som återtrycker ett hyfsat stort urval av Krazy Kat.-söndagssidor i samma storlek som serien först publicerades i. Albumet är alltså nästan en meter hög, helt otroligt att förlag klarar av att göra sådana enorma satsningar. Dessutom finns det fler böcker i samma gigantiska format från förlaget, bl.a. Gasoline Alley.

Allt finns som vanligt inlagt i shoppens nyinkommet-sida.

2 kommentarer:

  1. Du menar väl Adèle och inte Nestor Burma? Och jag har för mig att Miss Don't touch me utspelar sig på 30-talet.

    SvaraRadera
  2. Skall inte skriva färdig de här texterna efter ett glas vin på fredagskvällen. Får korrigera i texten.

    30-tal känns lite sent tycker jag men jag är villig att böja mig för din expertis.

    SvaraRadera