Staffars Seriers Blog: Digital Manga Press är numer bara digitala?

19 november 2012

Digital Manga Press är numer bara digitala?

DMP books som står bakom yaoi-förlag som Juné, DokiDoki, 801 samt några icke-yaoi-böcker har just talat om för världen att de inte tänker publicera något i pappersform förrän i juni 2013. De kommer att fortsätta publicera manga men bara digital på alla möjliga plattformar. Om man nu kombinerar det med vad som hände med deras senaste Tezuka-bok, Barbara, där vi fick två skadade ex, rapporterade de samma dag som boken kom ut men fick inga ersättningsex så målar det en rätt obehaglig bild av ett förlag i stora ekonomiska problem.

De har på senare tid börjat använda Kickstarter som finanseringsmodell för några av sina kommande böcker (de kommer att publiceras i tryckt form, annars förlorar de pengarna från kampanjen kan man misstänka) vilket för oss som butik är rätt obehagligt då det innebär att de tar potentiella kunder från de butiker som kan tänkas stödja dom.

Det har rapporteras från de som följer serieförsäljningen i USA att just manga har tappat en stor del av sin publik de senaste åren och att det är inte helt otroligt att ett nischat förag som DMP kan ha drabbats extra hårt, inte minst av all illegal nedladdning. Passionerade fans i all ära men de tenderar till att vara väldigt otåliga. Vi har själva märkt av en nedgång i intresse på just yaoi-fronten på senare tid. Frågan är väl om någon annan ser en möjlighet i det tomrum som lämnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar