Staffars Seriers Blog

18 april 2005

Det är något på gång med DC

Det har varit en hel del nyheter när det gäller DC på sistone. De har bland annat hunnit med att avsluta samarbetena med Humanoiderna och 2000AD-folket. Schabblat med manga-utgivningen och tagit kål på en b-hjälte.

Om vi börjar med avslutandet av samarbetena med de licenserade albumutgivningen så är det enda som är förvånade att det skedde så snabbt. 2000AD-albumen var iofs inte särskilt intressanta och de missade en stor del av den potentiella kundkretsen när de inte fick skickas utanför nordamerika men det var inte många månader som de fick. Nu pratar det brittiska förlaget om att fortsätta utgivningen på egen hand vilket förmodligen innebär att vi kan komma att föra de albumen. Så för vår del är det är en fördel men samtidigt är det väldigt lite av det materialet som verkligen är värt att samla som album.

Humanoiderna däremot hade generellt sett betydligt bättre serier som dessutom fått en välbehövlig omformatering till ett betydligt mer säljande utgåva dvs två-eller tre eureopeiska album som bildar en enhet till ett pris som bara var 4-5 dollar dyrare än Humanoidernas egen utgivning. Här var problemet snarare att de gav ut samma material som de själva redan hade gett ut i vissa fall bara ett halvt år tidigare. Det tråkiga i det hela är att jag upplevde det som om de var på väg att ta fart i försäljningen hos oss. Ännu mera tråkigt är att jag tror att det här är slutet för europeiska serier i USA för en tid framöver, förutom en begränsad utgivning hos NBM är det kanske bäst att tilläga. Jag ser inget förlag som skulle kunna samarbete med Humanoiderna. Jag hoppas att jag har fel för de tillförde än välbehövlig bredd i den amerikanska seriefloran.

Detta får ju en och undra över vad som kommer att hända med CMX DCs mangadel som fick en enorm blåtira över beslutet av mildra innehållet i en av de få licenser av värde som de har till att passa en tonårspublik. Tehnjo Tenge som det är fråga om är en mycket våldsam serie med ordentliga sexinslag och att få den anpassad till en amerikanskt tonårspublik innebär stora ingrepp. Det som har gjort saker värre är DCs policy att inte svara offentligt på fanpåhopp vilket har gjort tonläget väldigt högt i vissa fangrupper. Till saken hör också att DC lanserar sin mangaavdelning som "pure manga - 100% the way the original Japanese creators want you to see it" vilket är väldigt svårt att svälja i det här sammanhanget. Det intressanta är vilket återverkan det här kommer att få hos DC. De har än så länge inte sparkat någon [vilket vanligtvis är en ryggradsreflex hos amerikanska företag när någon orsakat förudmjukelse offentligt] eller lagt ned utgivningen. Med tanke på vilken försäljningsframgång som manga rent generellt är i bokhandeln så är det mycket troligt att de får fortsätta åtminstone till hösten men DC är som vanligt väldigt tysta så vad som helst kan hända.

Mycket av det ovan beror på den nya chef som de införskaffat för att se över bokhandelnsförsäljningen och det är inte otroligt att vi kommer att få se fler och kanske större förändringar i DCs utgivningar och kanske även i förhållandet till seriebutiker. Det känns helt klart som om räknenissarna har skaffat sig en större makt. Det är dock tur att de fortfarande kan få en succé med att ta kål på en B-hjälte. Blue Beetle som var en av grundstenarna i den enda sanna Justice League-serien blev skjuten i huvudet av Maxwell Lord som startskott [ha!] på den här sommarens stora DC event. Identity Crisis som förmodligen leda upp till en ny stor event vilket ryktas bli Crisis on Infinity Earths II. Önskar att de kunde lägga lika mycket krut på att utveckla nya serier istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar