Staffars Seriers Blog

26 juli 2005

SvD-artikel om Batman

I samband med att Batman-filmen har premiär så har SVD en trevlig artikel om Batman i serieform där de intervjuar personen bakom en svensk Batman-sidan.

Det är några småsaker som jag reagerar på, jag tycker att när man nämner Joel Schumachers filmer så bör man nämna att han byggde dom på TV-serien och inte originalet. Apropå TV-serien så läste jag att en etablerad serieskapare hävdar att den visst är en bra adaption av den tecknade serien bara det att det är 40-talets tidningar som den bygger på inte det nuvarande vilket är en rätt intressant tanke.

En sak som förbryllar mig lite är det här citatet:

Enligt Edvin Sandberg, Batmanfan och innehavare av sajten The Batman of Sweden, är det inte alldeles lätt att säga hur den ursprunglige Batman var, och om det egentligen är den man vill tillbaka till.


I och med den trevliga albumserien Batman Chronicles så har man nu möjlighet att läsa Batman-äventyren i kronologisk ordning till ett vettigt pris. Ett album har kommit än så länge med ett andra utlovat. Blir spännande att se hur många album de kommer att orka ge ut.

Jag gillar att de nämner både Bob Kane och Bill Finger som skapare även (om man har utrymmet givetvis) de borde kanske ha nämnt något om de båda skaparnas olika öden.

Som brukligt är i sådana här artiklar så nämner de Dark Knight Returns och Frank Miller vid namn som insperationskälla för Tim Burtons första film vilket gör att de borde ha nämnt att den nya filmen till stora delar bygger på Frank Millers Batman Year One.

Men som sagt en trevlig artikel och kul att ursprungsmaterialet uppmärksammas i samband med en seriefilm.