Staffars Seriers Blog

26 juli 2005

SvD-artikel om Batman

I samband med att Batman-filmen har premiär så har SVD en trevlig artikel om Batman i serieform där de intervjuar personen bakom en svensk Batman-sidan.

Det är några småsaker som jag reagerar på, jag tycker att när man nämner Joel Schumachers filmer så bör man nämna att han byggde dom på TV-serien och inte originalet. Apropå TV-serien så läste jag att en etablerad serieskapare hävdar att den visst är en bra adaption av den tecknade serien bara det att det är 40-talets tidningar som den bygger på inte det nuvarande vilket är en rätt intressant tanke.

En sak som förbryllar mig lite är det här citatet:

Enligt Edvin Sandberg, Batmanfan och innehavare av sajten The Batman of Sweden, är det inte alldeles lätt att säga hur den ursprunglige Batman var, och om det egentligen är den man vill tillbaka till.


I och med den trevliga albumserien Batman Chronicles så har man nu möjlighet att läsa Batman-äventyren i kronologisk ordning till ett vettigt pris. Ett album har kommit än så länge med ett andra utlovat. Blir spännande att se hur många album de kommer att orka ge ut.

Jag gillar att de nämner både Bob Kane och Bill Finger som skapare även (om man har utrymmet givetvis) de borde kanske ha nämnt något om de båda skaparnas olika öden.

Som brukligt är i sådana här artiklar så nämner de Dark Knight Returns och Frank Miller vid namn som insperationskälla för Tim Burtons första film vilket gör att de borde ha nämnt att den nya filmen till stora delar bygger på Frank Millers Batman Year One.

Men som sagt en trevlig artikel och kul att ursprungsmaterialet uppmärksammas i samband med en seriefilm.

5 kommentarer:

 1. tjena :)

  Håller med om att det finns massor av saker man skulle kunna nämna i samband med hela artikeln, men det hade nog knappast hjälpt den vanlige dödlige att förstå nåt mer... Att Schumachers filmer tex. bygger på TV-serien må vara sant, men det gör dem inte bättre.

  Ang Year One så nämnde jag det vid intervjun. I första utkastet av artikeln som jag fick läsa hade killen rört ihop det en hel del, så jag skrev om lite ang Year One. Tyvärr föll den delen bort i den slutgiltiga artikeln.

  Slutligen ang citatet du inte förstog... Jag kan erkänna att jag inte har läst så många av de riktigt gamla avsnitten (pre-Robin) och kände därför inte för att göra nån fånig analys av det.
  Tanken med andra delen i meningen är att bara för att 1939-års Batman är orginalet så betyder det automatiskt inte att det är den bästa årgången att föredra. Saker och ting utvecklas inte helt ovanligen till nåt bättre....

  Tack och hej!

  SvaraRadera
 2. Kul att du hittade hit. Det är lika bra att klargöra att det jag säger riktar sig mot journalisten och inte mot dig. Jag vet mycket väl hur mycket som förvanskas när man pratar med journalister.

  Sedan så tycker jag att det är rätt viktigt att nämna att Schumachers filmer bygger på TV-serien för att ytterligare cementera deras dåliga rykte i serieögon.

  Sedan får jag väl till skams erkänna att försäljaren i mig tog över när jag citerade. Allt för att plugga ett i sammanhanget intressant album? Du kanske är intresserad? ;-) Kostar bara 165 kronor plus ev frakt. :-)

  SvaraRadera
 3. Kände bara för att förklara lite. Journalisten hade just ingen koll alls, så det blev lite mitt ansvar att se till att saker o ting blev rätt.

  Vi får se om Aftonbladet publicerar "intervjun" med mig nån dag också. Skulle ha skett idag men så verkar inte fallet vara. DÅ tror jag definitivt att du kommer ha ett och annat att säga om artikeln =)

  Jag hittade hit tack vare min eminenta tracker jag har på min hemsida. Annars hade jag aldrig sett din blogg alls...

  SvaraRadera
 4. Heh, jag ser framemot att läsa den. ;-)

  SvaraRadera
 5. vet inte om du såg artikeln i förra veckan, men här är nät versionen:
  http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,678095,00.html

  ta det med en lastpall salt...

  SvaraRadera