Staffars Seriers Blog: oktober 2005

31 oktober 2005

Allhelgonastängt

Vi har stängt på lördag 5/11 ity det är en dag som har samma färg som Lars Ohly en gång i tiden hade.

Vi öppnar igen på måndag.

27 oktober 2005

Stephen King gör serier igen

Fast till skillnad från Creepsville så är det här rätt intressant då det är den åttonde boken i Kings Dark Tower serie [måste finnas ett skämt där]. Dock är detta inte en fortsättning utan en prequel. Kudos till Marvel som lyckats med något stort här, tror jag i alla fall. Skall väl erkänna att jag inte riktigt är säker på om Stephen King fortfarande är lika relevant nu som för tio år sedan.

26 oktober 2005

Sajtuppdatering

Nu finns oktober-katalogen uppe i Previewsavdelningen.

Sista beställningsdag är den 25:e november. Vår genomgång kommer förmodligen upp kring den 15:e kanske lite tidigare kanske någon dag senare. Blir spännande att se. :-)

24 oktober 2005

Intressant utveckling

CPM blir första animeföretag som skall komma in på iTunes. Redan idag så erbjuder dom viss försäljning av sina filmer som digitala filer via sin hemsida. Det verkar som om hela det företaget är på gång igen.

Frågan är väl egentligen när vi får en iTunes för serier?

En riktig serieblogg

Cigarett heter Sveriges första riktiga serieblogg vad jag vet. Fabian Göransson som om jag inte minns helt fel vann tredje pris i SPXs fansintävling i år har startat upp något som kan bli riktigt skoj. Jag gillar verkligen den om Bokmässan.

22 oktober 2005

Det nya Asterixalbumet

Kära bloggläsare jag har riskerat liv och lem för er skull eller mer korrekt med största fara för mitt älskade minne av en av mina favoritserier genom alla tider så har jag läst det senaste Asterixalbumet Himlen faller ner över hans huvud.

Det här är ett album som vi ett snabbt ögonkast ser ut som ett helt normalt Asterix-äventyr men när man börjar läsa det hela så sammanfattar det här Miraculix-citatet från albumet min upplevelse.

Jag vet inte om jag drömmer eller mardrömmer!!!

Handlingen är en ren katastrof där utomjordlingar och tidsresenärer besöker vår älskade galliska by i jakt på massförstörelsevapen (oh, nästan dagsaktuell politik) och där mänskligheten räddas tack vare trolldrycken. Den goda utomjordlingen har ett namn som är ett anagram av Walt Disney och ser ut som en av de parodiexempel på gullighet som dyker upp lite här och där de onda utomjordingarna har ett namn som är ett anagram på manga och som av någon märklig anledning dessutom är en guling. Något som får mitt något okänsliga sinne för rasism att reagera. Krydda sedan det hela med mycket enkla superhjälteparodier och mangarobotar från 70-talet så har du helt enkelt en historia som skulle få saligt avsomnade Goscinny att snurra i sin grav så mycket att vi skulle kunna ersätta både Barsebäck och Igalina och ändå har energi över.

Uderzo har haft hjälp av en tuschare i det här albumet och det märks, teckningarna saknar sin vanliga schvung. Tuscharen får det nåstan att se rätt ut men det saknas uppenbarligen något. Det saknas även något när det gäller fotnötterna och referenserna till tidigare album som tidigare hade en poäng men som nu bara verkar finnas med för att de alltid har funnits med utan någon som finess alls.

Jag förstår att man kan ha haft dåligt med tid men det jobb som översättarna gjort är rent ut sagt bedrövligt. Tidsresenärerna skall tydligen ha ett modernt språk förstår man av vissa ordvitsar [Majestix: "Vad är det för hajar han pratade om och vad menade han med åk ej"?] vilket får det att verkligen stå ut när Obelix säger "jag tog mig upp för sfinxen så jag kan ta mig upp för den här skrotklossen också"! Det finns även ett skämt om varm korv där översättaren inte ens försökt att göra något annat än en direktöversättning.

Den enda anledningen till att köpa det här albumet är om du är kompletist och måste verkligen ha alla Asterix-album men för guds skull läs inte längre än till det här replikskiftet mellan våra två galliska hjältar:

Det är rena mardrömmen, Obelix!

Ja, där ser du! Det är inte roligt alls!
Hoppa därefter till de två sista sidorna där du får en slutkläm som faktiskt är rätt bra. Men den bygger på att utomjordlingarna gjort så att gallerna tappar minnet och jag önskar så att det kunde hända mitt minne av det här albumet.

Det här Miraculix-citatet är något som jag hoppas att Uderzos kommer att yppa själv angående det här abumet då jag hoppas att det kommer ytterligare ett album så att det här inte är slutpunkten för enligt mitt tycke den bästa europeiska serien.

Jag är en gammal tok och jag gör mina misstag ibland, men var snäll och lita på mig en gång till, Seri.

21 oktober 2005

Intressant dag idag

Filmkrönikan hade tydligen reportage igår om Miyazaki och hans nya film Det Levande Slottet vilket gjorde att några av snackisarna dök upp dvs människor som inte har någon annanstans att prata om sitt intresse än med butikspersonal. Det som gör dom lite frustrerande för mig är att de köper ingenting eller väldigt lite men tar upp otroligt mycket uppmärksamhet och tid något som kan bli lite panikartad när man jobbar solo och behöver gå på toaletten.

Apropå toalettbesök så var det tur att jag inte behövde nyttja faciliteterna idag då jag hade kunder från öppningsdags [till och med lite före] till långt efter stängningsdag. Lyckades i alla fall fixa i ordning skylten och sätta ut de nya albumen på sina platser i nyinkommethyllan. Var en rätt diger skörd den här sändningen med Black Hole-samlingen, Complete Peanuts 4 och att vi äntligen fått in ett par av Pantheon-böckerna [Epileptic och Ice Haven] som de riktigt tunga numren.

Det skojigaste var dock att vi hade besök av en argentisk serietecknare som går under artistnamnet Liniers som vanligtvis publiceras i en av de större argentinska dagstidningarna. Han medverkade i jätteprojektet Comix2000 vilket var lite kul att vi hade den inne då det är det enda som nått ut utanför argentinas gränser annars så finns det två böcker publicerade varav en förhoppningsvis skulle publiceras i Spanien snart. Jag letade upp ett par exempel på hans teckningar, dels en plansch gjort till en konstutställning och dels en recension av hans album. Tyvärr behärskar jag inte spanska men om jag jämför med den serie som han medverkade i Comix2000 så ser han ut att mognat som serieskapare och är någon som jag skulle vilja se översatt till ett språk jag behärskade.

20 oktober 2005

Ny variant av onlineserier

Carla Speed McNeels fantastiska SF-serie Finder började igår ett nytt liv som onlineserie. Detta är den andra [den första var Phil Foglios Girl Genius] relativt kända serien som slutat göra vanliga serietidningar för att koncentrera sig på att få ut albumen vilket är vad de tjänar pengar på. Det är en rätt intressant utveckling som i båda fallen möjliggörs av att de har arbetat upp en publik för sina album men där jobbet som självpublicister [som innebär att göra allt själv] förmodligen blir för ansträngande för att sälja lösnummer. Jag tror dock inte att det här kommer att bli någon större trend även om nätserierna börjar bli en faktor i den vanliga utgivningen med sin redan etablerade publik.

Däremot tycker jag att den här utvecklingen sätter den stora allmäna trenden av seriebranschen just nu i fokus, nämligen övergången mellan en tidningsekonomi och en albumekonomi. Det är ingen tillfällighet att både DC och Marvel är just nu uppe i ett jätteståhej med varsin mega-slam-bang-crossover då det är det enda som har fungerat någorlunda i tidningsform de senaste åren. Annars har i stort sett all tillväxt kommit från den ökande albumutgivningen. Till viss del har den här utvecklingen skapats av förlagen själva genom att göra tidningarna mindre värda än albumen bl.a. så tog DC bort läsarssidorna från sina tidningar som var en av de få anledningarna som gav tidningarna ett av väldigt plusvärden gentemot albumen, Marvel å sin sida ger ut tidningar där det är fler reklamsidor än vad det är seriesidor och kompenserar inte det för läsarna utan höjer istället priset!

19 oktober 2005

Ny svensk seriesajt

Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg har startat upp sin egen
hemsida som är väl värt ett besök.

Fredrik är just nu den mest synliga av alla serieskribenter och har ett finger med i spelet lite här och där i seriesverige. Jag måste säga att jag håller inte alltid med honom när det gäller recensioner bl.a. tycker jag att det finns dåliga serier men hans texter är rätt läsvärda speciellt ur ett nybörjarperspektiv.

Back from the Dead

Det verkar som om CPM verkar vara på väg tillbaka. Deras Yaoi-avdelning har iofs varit livaktig även om det kanske inte märks särskilt mycket då deras produkter inte funnits tillgängliga i Previews vilket får det här citatet att verka rätt spännande:

A CPM spokesperson told ICv2 that the publisher is making the final arrangements on the details of distribution for its manga/manhwa re-launch and will shortly make an announcement clarifying its book distribution policies for both the bookstore and direct markets.

Ser vi det första förlaget som har möjlighet att lämna Diamond helt och hållet?

18 oktober 2005

Halleluja

Linda Medleys Castle Waiting kommer tillbaka! Fantagraphics börjar ge ut serien i maj nästa år. Det enda som kan vara lite smolk i glädjebägaren är att det meddelande jag sett pratar om serien som en 450 sidig roman som de skall publicera på ett varannan månadstidning så möjligheten finns att de kommer att de bara kommer att ge ut de gamla numren på nytt. Strunt samma möjligheten att vi kommer få nya nummer är för härlig.

Kundfrågor som får en studsa till

Hade en kund igår som tittade väldigt länge på alternativseriehyllan, där han verkade välja omsorgsfullt mellan American Splendor och Peter Bagge. Sedan söker han kontakt och frågar:

Har ni How to draw comics the Marvel Way?

Vilket bara kändes så konstigt. Dels för att hans serieintresse verkade stå i nästan motsatt riktning än just Marvel och dels för att det är första gången någon frågat efter den boken på närmare 5 år. En gång i tiden var det mer eller mindre den enda boken som fanns att tillgå för de som ville lära sig teckna serier om man inte ville ge sig på Will Eisners Graphic Storytelling som riktade sig mer till folk med avancerade kunskaper men nu finns det en hel uppsjö av böcker om hur man lär sig teckna serier inklusive flera på svenska. Huvudsakligen tror jag att det beror på två saker dels så upptäckte förlagen att Scott McClouds Understanding Comics sålde massor och dels på mangarevolutionen som verkligen spottade ut böcker om hur man tecknar manga i mycket varierande kvalité. Vem vet vi kanske står inför mangaboomens slut och att en del är på väg att återgå till de serier de egentligen tycker om snarare än vad alla andra tycker om? Fast det är nog att dra för stora växlar på på en kund. Vi får se om fler personer frågar efter boken.

17 oktober 2005

Intervju med Toren Smith

Jag ramlade över den här intervjun med Studio Proteus förra ägare Torren Smith. För er som inte känner till det så var Studio Proteus de som tidigare hade hand om Dark Horse mangautgivning och som gjorde de bästa genomarbetningarna av de tidiga mangaförlagen.

Jag måste säga att saknar dom på flera sätt bland annat för att de satsade i mångt och mycket på kvalitet och för att det verkligen kändes att folk hade lagt ned tid och arbete på dom (jämför med Tokyopops hafs och slafs produktioner). Idag känns det som om Del Reys (Guru Guru Pon-chan, Negima, Wall Flower mfl) är lite av Studio Proteus andliga efterföljare, inte allt för många böcker, bra urval och framför allt ordentligt genomarbetade album.

14 oktober 2005

Sajtuppdatering

Vi har nu lagt upp vår genomgång av Previews oktoberutgåva.

Tyvärr har Staffar blivit sjuk och inte kunnat leverera några texter så mangagenomgången saknas.

Gaiman vinner pris bevisar därmed att priset är värdelöst

Trodde aldrig att jag skulle få skriva en sådan rubrik. Men den är för sann för att undvika. Lite bakgrund: den amerikanska bokhandelsbranchens tidning Publisher Weekly har i år beslutat sig för att dela ut priser i ett antal olika kategorier däribland seriealbum. De nominerade var:

American Splendor: Our Movie Year
Bone: One Volume Edition
In the Shadow of No Towers
Marvel 1602 Volume 1
Persepolis 2: The Story of a Return

En rätt respektabel samling album som täckte upp rätt bra vilka olika typer av serier som fanns att tillgå. Gaimans 1602 kändes som om den var med eftersom han numer är ett etablerat författarnamn även utanför seriernas sfär snarare än att det är ett bra album (Likasom Pekar och Spiegelmans album) men så går han och vinner och den enda förklaringen som jag kan tänka mig är att de som röstade inte har läst albumet (som är en mycket tunn What if-historia om Marvels hjältar på 1600-talet) men som sagt tycker om Gaiman som person och som prosförfattare.

Synd för när jag såg nomineringarna så hade jag en känsla av att det här kunde bli ett betydande seriepris och så blev det bara pannkaka.

13 oktober 2005

Äntligen!

Sändningen dök upp slutligen upp. 4 timmar efter det att jag trodde den skulle dyka upp och två timmar efter det att den brukar dyka upp.

Äntligen får jag chansen att skaffa mig något att äta!

Sitter och väntar på sändningen

Finns få saker som är så sega som att vänta på att veckans leverans skall dyka upp. Det går inte att sätta igång med projekt eller något annat utan det är egentligen bara att slå igen dötid och det är dötrist. Har i alla fall haft tid att fixa ordning sidorna för nyinkommet-sidan och dess systermail.

I väntan på att de kommer upp kan ni läsa den här intervjun med Tokyopops förläggare Mike Kiley. Det intressanta är att det aktiva letandet som de har efter den nästa stora saken. Jag undrar lite om de känner att mangavågen håller på att ebba ut och att de behöver hitta något nytt eller om de känner att de skulle tjäna större pengar på att vara den som licenserar ut än att vara den som köper licenser.

Ni kan även ta en titt på den här diskussionen om Tokyopops avtal med serieskapare på Warren Ellis nya forum The Engine. Finns en hel del matnyttigt där för den som vill bli publicerad i staterna.

11 oktober 2005

Den tolfte

Imorgon är det den tolfte dvs vår readag här på Staffars och den här månaden är det superhjältetidningar som är i fokus:

3 kr /st eller 10 för en tjuga.

Skynda Fynda!

06 oktober 2005

Idag är en bra dag

Om du gillar deluxe utgåvor av serier. Tror aldrig jag varit med om dess like när det gäller veckosändningarna. Först och främst så kom den kompletta Kalle & Hobbe utgåvan ut. En trevolyms set box med alla stripparna. Otroligt tung utgåva, (jag skämtar inte du kan använda den i din styrketräning. Maffig och dyr, vi vill ha 1650 kr för den. Förutom det så kom Absolute Watchmen in. I DCs Oversized format med en snygg slipcase. Kalle och Hobbes är lite för billig egentligen. Vad är det för fel med att gör något snyggt på ryggen? Det är ju trots allt så den kommer att synas i de flesta hem.

Till det kan du lägga att DC dessutom fick ut den inbundna V for Vendetta-utgåvan med betydligt bättre val av papper än den svenska utgåvan (som fick serien att se bedrövlig ut) och med den härligt murriga färgläggningen samt jubileumsutgåvan av Arkham Asylum i mjuka pärmar.

Har du pengar att spendera så har du några val just nu :-)

04 oktober 2005

Mangarykte

Tydligen skall Junko Mizuno komma till en mangafestival i Malmö. Är det något som vet något mer?

Seriefrämjandets hemsida

Har levt upp på sistone. Förutom en något mer uppdaterad nyhetssida så har de lagt till ett webbforum som faktiskt har en del användare. De behöver givetvis fler och framför allt fler serieintresserade som inte har varit med i föreningen i 100 år.

De har även startat upp en seriewiki dvs ett uppslagsverk på nätet som alla får skriva i. Jag har dock lite svårt att förstå varför man måste göra sin egen och inte som en del av den stora. John Byrne vs Wikepedia lämnar också en viss bitter smak i munnen när det gäller sådana här aktiviteter när man tillåter alla att skriva utan någon egentligen kvalitetskoll.

Flytta är jobbigt

Att återhämta sig efter flytten tog längre tid än jag trott så jag ber om ursäkt för att jag inte postat mer. Skall förhoppningsvis bli bättre nu.

Har bästa biten kvar av uppackandet. Mina serietidningar som jag efter närmare 7 år äntligen skall sortera upp så det förhoppningsvis går att hitta det jag känner för att läsa om. Det enda problemet är vilket system skall jag använda? Vilka grupper är intressant att dela upp det hela i. Får kanske börja med två högar. Serier jag kan tänka mig att läsa om och serier som jag inte har någon lust att läsa om.

Behöver även göra ett par inköp på Seriegalleriet då jag har lite mer väggyta att smycka.