Staffars Seriers Blog: juli 2005

31 juli 2005

Sajtuppdatering

Jag har nu lagt upp Previews för Augusti.

Sista beställningsdag är den här månaden den 23:e augusti

Skynda fynda

30 juli 2005

Intervju- True story

Comic Book Recources har en trevlig intervju med Tom Beland där han bland annat talar om att han skrivit en spindelmanshistoria som skall publiceras i ett senare nummer av Spider-Man Unlimited.

På tal om Tom Beland så har ni väl skaffat det andra albumet av den bästa serie som publiceras just nu? Om inte så har ni missat något då True Story- Swear to God är en helt underbar berättelse om vuxen kärlek.

29 juli 2005

Rockymagasinet

Jag läste senaste numret av Rocky-tidningen och jag måste säga att jag verkligen gillar formatet på tidningen. Att blanda in serier med vanliga artklar har iofs förekommit sedan Allers veckotidning men det känns skönt att serierna har uppdateras till 2000-talet och framför allt att de får ta plats. Det enda som stör mig är att jag inte är särskilt intresserad av Hip Hop så även om intervjuerna är rätt intressanta så räcker det gott, jag behöver inte mer i tidningen av det men det är ett mindre problem som förmodligen är ett positivt i det stora hela.

Frågan är egentligen hur tidningen kommer att klara av att utvecklas. Snart så har det nått det stadiet där de flesta av skribenterna har skrivit av sig det som ligger de varmast om hjärtat, kommer de att kunna ha råd att plocka in nya artikelförfattare? Andra frågor jag ställer mig är bl.a. Hur går det med seriematerialet? Rocky har gjort ett semesteruppehåll nu, vad kommer de att fylla nästa nummer med? Varför går de till en början åt så hårt med det nya materialet var har de inte med Rocky-klassiker?

Jag hoppas att tidningen kommer att klara av de hinder som den har framför sig för det är verkligen en brist på intressanta manstidskrifter i pressbyrån.

28 juli 2005

Manwha på svenska

Wahlströms har börjat ge ut koreanska serier på svenska s.k. manwha, tyvärr så kallar dom det som de ger ut för manga vilket är så felaktigt det kan bli. Vad de har gjort är skaffat rättigheter till en del av de serier som Tokyopop tidigare har gett ut på engelskat. Urvalet är iofs bra så till vidare att det är två killserier och två tjejserier men det är inte någon av de bättre manwhorna som de har valt ut. Undantaget är väl Ragnarök som är en rätt trevlig fantasyserier som bygger på MMORGen med samma namn. Kill Me, Kiss Me är ok men inte mycket mer än så. De övriga Rebirth och Snow Drop är inte några serier som jag har några varma känslor för.

Det stora problemet dock är att hela utgivningen plågas av en känsla av dålig kvalité, huvudsakligen bereonde på de fonter som de använt för att texta. Det ser både billigt och uselt uselt ut speciellt som de inte har anpassat textningen efter pratbubblorna så det ibland finns enormt mycket utrymme och bara några få ord. Det är dock trevligt att de lagt in översättningar av de ofta mycket grafiska koreanska ljudeffekterna även om det ibland ser riktigt fult ut. Det skall dock sägas att Tokyopop led av samma problem inledningsvis och de lyckades skärpa upp sig en hel del från sin början, speciellt med textningen som nu är helt ok. Just textning är en av de få saker som man inte får spara in alltför mycket på då det är en väldigt viktig del av läsupplevelsen.

Sammantaget så känns det här som en satsning som kommer att bita Wahlströms i foten lite grann, jag hoppas jag har fel eftersom jag vill ha fler serieutgivare i landet.

27 juli 2005

Vila i frid

Tom Spurgeon rapporterar att Tom Puss skapare Marten Toonder har gått bort, 93 år gammal.

Urhunden 2005

Det visar sig att jag får behålla min status som serieexpert då jag helt korrekt listade ut (gissade?) vilka som skulle få årets urhunden.

Anneli Furmark fick mycket välförtjänt den för Amatörernas Afton medans Marjene Satrapi mycket väntat fick sin för Persepolis 1. DN har en en rätt intressant intervju med Furmark där hon bl.a. talar om varför hon tycker om seriemediet samt att hon sysslar med ett nytt album där hon gör de serier som jag faktiskt efterlyste i min ovan referade post vilket jag ser fram emot väldigt mycket. Har man ett för serievärlden unikt perspektiv på världen skall man utnyttja det.

Johan Andreasson får dessutom, även det välförtjänt, unghunden, priset för insatser för barn- och ungdomsserier. Jag måste erkänna att jag var rätt skeptiskt till unghunden då jag finner detta är mer av ett önsketänkande pris ("vi vill att det ger ut mer barnserier så vi skapar ett pris trots att det inte har någon inverkan på verkligheten") men i år lyckades de välja ut en värdig vinnare.

Serifrämjandet bjuder dessutom in till fest på kulturhusets takterrass med följande program:
19.00 Mingel, aktiviteter
19.30 Musik: Las Palmas (Simon Gärdenfors och Calle Thörn)
20.00 Utdelning av 2005 års Urhundenplaketter
21.00 Musik: Crypt kickers 5
Musik, mingel, etc.


Ni kan läsa mer om urhunden på serifrämjandets hemsida:
http://www.serieframjandet.se/urhunden/

26 juli 2005

SvD-artikel om Batman

I samband med att Batman-filmen har premiär så har SVD en trevlig artikel om Batman i serieform där de intervjuar personen bakom en svensk Batman-sidan.

Det är några småsaker som jag reagerar på, jag tycker att när man nämner Joel Schumachers filmer så bör man nämna att han byggde dom på TV-serien och inte originalet. Apropå TV-serien så läste jag att en etablerad serieskapare hävdar att den visst är en bra adaption av den tecknade serien bara det att det är 40-talets tidningar som den bygger på inte det nuvarande vilket är en rätt intressant tanke.

En sak som förbryllar mig lite är det här citatet:

Enligt Edvin Sandberg, Batmanfan och innehavare av sajten The Batman of Sweden, är det inte alldeles lätt att säga hur den ursprunglige Batman var, och om det egentligen är den man vill tillbaka till.


I och med den trevliga albumserien Batman Chronicles så har man nu möjlighet att läsa Batman-äventyren i kronologisk ordning till ett vettigt pris. Ett album har kommit än så länge med ett andra utlovat. Blir spännande att se hur många album de kommer att orka ge ut.

Jag gillar att de nämner både Bob Kane och Bill Finger som skapare även (om man har utrymmet givetvis) de borde kanske ha nämnt något om de båda skaparnas olika öden.

Som brukligt är i sådana här artiklar så nämner de Dark Knight Returns och Frank Miller vid namn som insperationskälla för Tim Burtons första film vilket gör att de borde ha nämnt att den nya filmen till stora delar bygger på Frank Millers Batman Year One.

Men som sagt en trevlig artikel och kul att ursprungsmaterialet uppmärksammas i samband med en seriefilm.

Summertime blues

Då är semestern slut för den här gången. inga fler lata dagar i sommarstugan läsandes böcker medans regnet smattrar mot plåttaken utan slit och släp i butiken. Nåja, ledigheten gav mig en del ork så förhoppningsvis kommer bloggandet att hålla i sig.

Funderar dessutom på att byta namn på den ity jag är den enda som skriver i den så det kanske är lika bra att formalisera den biten. Vi får se om Staffar säger ja.

11 juli 2005

Reatider

Nu är det dags för den tolfte i månaden igen och det innebär att vi rullar fram rebordet på Staffars.
Titta gärna förbi och botanisera, rean gäller hela dagen den 12:e.

08 juli 2005

Sin City

Sin City

Vi var ett gäng och såg Sin City i tisdag varmt som tusan trots att det var nio-föreställningen. Jag hade propsat på balkongenen på Rigolletto vilket var både bra och dåligt. Bra för att sikten var utmärkt uselt för att värme stiger uppåt.

Filmen är helt ok och som överföring av serier till film är den väldigt lyckad även om den liksom ursprungsmaterialet har sina svagheter. Främst är diaologen stundtals på högstadienivå vilket i vissa fall får skådespelarna att se ut som fån. [Jag tänker i första hand på Michael Madsen - Bruce Willis scenerna och ett par av Clive Owen - Rosario Dawsons scener]. Visserligen är det bra att vara troget originalet men när ursprunget suger måste man ha modet att skriva om.

Filmen kändes också lite för lång, tre historier var för mycket att ha med speciellt som man försökte återskapa det långsamma berättandet från Noir-filmerna trots att filmberättandet har förändrats sedan dess.

En sak som förvånade mig var hur mycket jag uppskattade Big Fat Kill sekvenserna då jag verkligen avskydde det albumet men bra skådisar döljer svagheterna mycket bra. Skall bli skoj förresten och se om de referar till Sin City i Gilmore Girls. :-)

Med det sagt är det dags att återigen följa Mark Evaniers lag om uppehåll i bloggandet och posta den här bilden:



Då jag har semester fram till den 26:e och då hoppar rätt in i orderarbetet vilket gör att normalt bloggande förmodligen återupptas någon gång i början av augusti.

Det är mycket möjligt att Staffar och Björn kommer att skriva något i bloggen men det kommer nog att inskränka sig till att håna mig. Det får dom ity jag är ledig och därmed behöver jag inte vara på jobbet.