Staffars Seriers Blog: V for Vendetta

19 mars 2006

V for Vendetta

En ny seriefilm har haft premiär och jag är lika ointresserad av den som vanligt. Jag säger som jag brukar säga: Rörliga bilder är omoraliska.. Vilket är dels en referens till de farhågor folk hade när bion var ung men framför allt så handlar det om att jag irriterar mig otroligt mycket på attityden. ?wow, det här är så bra att det skulle bli en fantastisk film?. Detta betyder inte att jag inte tycker att det skall göras film på serier, tvärtom allt som gör att det blir lönsammare att göra serier är bara bra, bara jag slipper se dom.

Att det sedan i det här fallet dessutom handlar om den serieroman som fick mig att verkligen börja intressera mig för serier utöver Marvel-nörderi gör att jag verkligen inte känner för att se Matrix-brödernas version av den. Jag gillar Alan Moores attityd över att hans jobb är att skriva seriemanus vad någon annan gör i något annat medium bryr han sig inte om. Apropå Moore så har Heidi McDonald en tvådelars intervju med honom som är mycket läsvärd, inte minst för att han förklarar varför han hatar DC så mycket och varför han aktivt jobbar på att få bort sitt namn inte bara från filmen utan även från seriealbumet. Du hittar del ett här, och del två här. Paul Levitz högsta hönset på DC förklarar sig här.

Jag roade mig dock med att läsa filmrecensionerna, mest för att ta reda på hur stor seriekunskap filmrecensenterna hade. Alan Moore serieproduktion tycker jag borde finnas med bland allmänkunskapen hos de som sysslar med populärkultur idag.

Aftonbladet, Jens Peterson

Nämner inte serien alls, utan nöjer sig med att referera till Matrix-filmerna vilket får mig att undra om han försöker bedöma filmen på dess egen merit eller om han inte läst albumet. Meningen ?Bra skådespelare, men den maskförsedde hjälten blir för anonym?, tycker jag dock tyder på att han saknar koll.


City, Henrik Tiselius


Skrev två recensioner då han inte hade koll på vilken vecka som filmen hade premiär. Den första outade han sig som en misslyckad namedroppare som benämnde Moore som serietecknare. Den andra andades väldigt mycket ?ok, så ni serienördar kom på mig, jag skiter fullständigt serier?. Inte seriekunnig med andra ord och rätt underhållande i sitt sårade tillstånd.

DN, Fredrik Strage

Detta är en mycket bra recension, Strage gör jämförelser mellan seriealbumet och filmen så han har definitivt läst serien ifråga. Kritiserar Wachowski -syskonen för de fega ändringar som de gjort till seriens politiska budskap.

Expressen, Mats Bråstedt

Har uppenbart läst sig till sina seriekunskaper vilket är bättre än inget.

SVD, Hynek Pallas

Är efter DN recensionen, den jag tycker bäst om. Bedömer filmen efter dess egna premisser fram till dess att han tycker den går överstyr och det är enligt honom huvudsakligen för att den avviker från förlagan.

En sak stör mig dock, och det är att David Lloyd aldrig namnges som delskapare av V. Det är ju trots allt som så att Moore verkligen skriver till tecknarnas styrka. Jag har exempelvis svårt att se Dave Gibbons illustrera From Hell, Eddie Campbell V och David Lloyd League of Extra Ordinary Gentlemen för att inte tala om Kevin O?Neil på Watchmen.

En annan sak som stör mig är att vi har slut på albumen just nu [får in dom på fredag] men det löser sig nog det med.