Staffars Seriers Blog: Läsecirkelsrapport: Yotsuba&!

23 februari 2010

Läsecirkelsrapport: Yotsuba&!

Vi hade en  väldigt trevlig kväll i torsdags med läsecirkeln. Vi var 6 personer (varav en ny, Hej Dan!) med en sjunde som dök upp lite senare. Ämnet för dagen var Yotsuba&! av Kiyohiko Azuma som kommit ut i 7 delar än så länge.

Vi var alla mycket imponerade av realismen i Yotsuba som vi upplevde gav en väldigt realistisk bild av att leva i Japan. Dessutom fann vi det lite anmärkningsvärt att det var så detaljerade bakgrundsteckningar jämfört med Azumas tidigare serie Azumanga Daioh.

För ett par av deltagarna var detta den första mangan i baklängesstil som de verkligen uppskattat och kunnat läsa utan problem.

Lite smådetaljer förklarades för de olika deltagarna som att Yotsuba är utlänning och adopterad av pappan i serien. Vilket även ledde till en diskussion om hur ojapansk pappan var i sättet.

En viss utvikning om den vardagsrealistiska genren i mangan gjordes. Där vi bland annat tog upp att det oftast inte finns någon skurk eller antagonist i verken utan alla är rätt snälla

Vi tog även upp vilka den senaste mangan var som vi hade upptäckt och de som jag kommer i håg att de nämndes var: Uzumaki, Moyasimon och Oishinbo.

Det hölls även utläggningar om ett par andra mangor, nämligen Kimagure Orange Road och Touch. Ett par äldre som vi tyckte passade in i sammanhanget.

Nästa möte är den 18 mars och då är det Asterios Polyp och 2009 års bästa serie som står på programmet.  Väl mött då


3 kommentarer:

 1. En till senaste upptäckt manga som nämndes: Children of the Sea (dvs den jag sa :-) ).

  Och som alltid, tack för att du ordnar de här träffarna!

  SvaraRadera
 2. Verkar ha varit en lyckad träff, himla trist att man inte kunde vara med.
  Trevligt att du skriver en sammanfattning här på bloggen - uppskattas verkligen.

  /Håkan F

  SvaraRadera
 3. Tog lite tid den här gången men min målsättning är att skriva om dom som inspiration för kommande träffar.

  Det är ingen risk att det här slutar i brådrasket. De här träffarna är alldeles för trevliga för att sluta med.

  SvaraRadera