Staffars Seriers Blog: Läsecirkelsrapport: Yotsuba&!

23 februari 2010

Läsecirkelsrapport: Yotsuba&!

Vi hade en  väldigt trevlig kväll i torsdags med läsecirkeln. Vi var 6 personer (varav en ny, Hej Dan!) med en sjunde som dök upp lite senare. Ämnet för dagen var Yotsuba&! av Kiyohiko Azuma som kommit ut i 7 delar än så länge.

Vi var alla mycket imponerade av realismen i Yotsuba som vi upplevde gav en väldigt realistisk bild av att leva i Japan. Dessutom fann vi det lite anmärkningsvärt att det var så detaljerade bakgrundsteckningar jämfört med Azumas tidigare serie Azumanga Daioh.

För ett par av deltagarna var detta den första mangan i baklängesstil som de verkligen uppskattat och kunnat läsa utan problem.

Lite smådetaljer förklarades för de olika deltagarna som att Yotsuba är utlänning och adopterad av pappan i serien. Vilket även ledde till en diskussion om hur ojapansk pappan var i sättet.

En viss utvikning om den vardagsrealistiska genren i mangan gjordes. Där vi bland annat tog upp att det oftast inte finns någon skurk eller antagonist i verken utan alla är rätt snälla

Vi tog även upp vilka den senaste mangan var som vi hade upptäckt och de som jag kommer i håg att de nämndes var: Uzumaki, Moyasimon och Oishinbo.

Det hölls även utläggningar om ett par andra mangor, nämligen Kimagure Orange Road och Touch. Ett par äldre som vi tyckte passade in i sammanhanget.

Nästa möte är den 18 mars och då är det Asterios Polyp och 2009 års bästa serie som står på programmet.  Väl mött då