Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

06 augusti 2010

Godbitar från den senaste leveransen


Vi börjar med Death Note-skaparna (och Hikaru No Go-tecknaren) manga om ett par tonåringar som beslutar sig för att försöka bli mangatecknare, Bakuman.  Vad jag fann intressant med den här mangan är att skaparna citerar sig själva och förklarar hur svårt det är att lyckas som mangatecknare just nu. De förklarar även hur kreativiteten stryps hos skaparna genom att redaktörerna är slavar under läsaromröstningar. Jag fann det oerhört intressant att läsa det och jag ser fram emot kommande delar där jag hoppas att de fortsätter att "avslöja" mangaindustrin inifrån. Rekommenderas till alla som vill veta mer om hur manga skapas och kan tänka sig och läsa en historia om kärlek på avstånd.


En väldigt trevlig bekantskap var den surrealistiska seriealbumet Eden. Nominellt utspelar sig den i en fantasyvärld med någon typ av kung men allt kan hända. Den har, för att göra en jämförelse med en liknande serie, en något mer enhetlig värld än Perry Bible Fellowship. Den är inte fullt lika absurd som Anywhere but here men om man uppskattar någon av de två serierna eller bara fyra rutor som lite abstrakt skapar en helhet så är detta något man skall köpa.


Fables fortsätter att tuffa på och har nu utökats med en ytterligare en spinn-off. Cinderella är spionen i Fables-universumet som här får ett soloäventyr. Jag har visserligen bara läst inledningen men den var oerhört underhållande och jag ser fram emot att få läsa hela historien i ett svep nu. Genom att den är fristående är det inte helt omöjligt att den kan vara en bra introduktion till Fables men jag reserverar mig med att det var ett tag sedan jag läste inledningen.

Phil Foglio har uppdaterat första albumet av Girl Genius till en färgutgåva vilket jag tycker är värt att uppmärksamma, speciellt som vi missade att tala om att nionde delen kommit ut nu.

Jag uppmärksammar Lio There's Corpses Everywhere enbart därför att jag tycker Calvin & Hobbes parafrasen på omslaget är rolig. Förhoppningsvis är resten av serien lika rolig. Dessutom är det lite fascinerande att Calvin & Hobbes fortfarande är såpass aktuella att man gör parodier på tidigare omslag.

Allt finns som vanligt i upplagt i shoppen och på vår nyinkommet-sida.
3 kommentarer:

 1. Bakuman är trevlig, även om jag inte läste mer än ett par-tre volymer av serien. Skrev lite om den i min blogg, men varning för att det kan finnas spoilers för ett par volymer fram. http://mangalasaren.blogspot.com/2009/01/recension-bakuman-av-tsugumi-ohba-och.html

  Staffan, såg du mitt inlägg om HBT-vänliga serier förresten? :) Det är mitt senaste inlägg.

  SvaraRadera
 2. Jag läste det och förvånades över två saker. Dels hur mycket annat än manga du läste och dels att Peter David fortfarande kunde skapa fans. ^_^

  Bra inlägg annars

  SvaraRadera
 3. Jag har alltid läst serier, men nu när jag inte känner att jag behöver prioritera manga så mycket har jag äntligen fått tid att läsa annat också. Superhjältar är däremot en mer ny grej, eftersom jag har haft så mycket fördomar mot det förut.

  Jag förstår inte varför folk inte gillar Peter David, jag tycker att han är störtskön, även om han tycks ha en viss förmåga att hamna i bråk med folk. Jag har för övrigt redan omvänt ett flertal mangaläsare med hjälp av X-Factor. ;)

  SvaraRadera