Staffars Seriers Blog: Amerikanska serieindustrin har stora problem just nu

24 oktober 2010

Amerikanska serieindustrin har stora problem just nu

Serieindustrisajten ICV2 släppte nyligen deras uppskattning av tredje kvartalet och det är ingen munter läsning. Allting minskar försäljningsmässigt. Detta på ett redan rätt dålig år. För manga har botten verkligen gått ur tunnan. Sajten säger själv i deras analys av tredje kvartelet att:
Pricing may be part of the problem, but the real issue is a dearth of major hits. 
Det har varit en stor diskussion om att så många av serietidningarna från de stora amerikanska förlagen kostar numera fyra dollar. DC har visserligen beslutat sig att sänka priset på alla sina tidningar till tre dollar men jag misstänker att det inte kommer att hjäpa särskilt mycket för allvarligt talat så saknar deras tidningar just nu någon som helst typ av styrsel. Det är alldeles för spretigt och jag kan inte förstå varför en stor del av deras tidningar publiceras just nu annat än att hålla trademarken vid liv och locka film- eller spelpengar. Marvel är inte mycket bättre just nu. Deras tidningar ser väldigt mycket häftigare ut men är betydligt mer svårpenetrerade när det gäller hur saker och ting hänger ihop.

Det finns just nu alldeles för få serier som folk bara måste läsa känns det lite som. Den enda regelbundet utkommande tidningen som verkligen har Buzz är Walking Dead som nu står i begrepp att breaka riktigt stort i och med TV-seriedebuten. Jag tror att Unwritten har potential men måste få ut två eller tre album innan det riktigt tar fart.

Jag är oroad för seriemarknaden i USA inte minst den del som jag själv tillhör, seriebutikerna. Jag har redan nu börjat höra om kunder som valt att läsa ikapp serier som de missat på sin iPhone. En serieupplevelse som jag själv testat och funnit smått oläsbar med sin en ruta åt gången. Dock ser jag framtiden i det och inte minst i iPaden och dess framtida motsvarigheter. Den framtiden ligger ännu några år bort och inte minst ett par teknologiska och inte minst distrubtionsmässiga framsteg. Fast för att få några år till så måste det till några bra regelbundet utkommande  tidningar och det ser mörkt ut på den fronten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar