Staffars Seriers Blog: november 2010

23 november 2010

Godbitar från den senaste leveransen

Walking Dead Bk 13
150 kr
En smått försenad nyhetslista till viss del beroende på att jag ville vänta in releasen på Walking Dead Bk 13 som släpps i dag tisdagen den 23/11. Denna ytterst framgångsrika Zombieserie har börjat som TV-serie på en av kvalitetskanalerna i USA vilket har gjort att vi märkt ett ännu större intresse för serien. I dag hörde jag en ung kille utanför butiken som upphetsat noterade att vi hade serien i fråga. Har du inte läst serien och gillar mörka dystopier samt inte har något emot zombie-genren är detta serien för dig.

Castle Waiting Bk 2
300 kr
Min egna personliga favorit den här sändingen är dock Castle Waiting Bk 2 av Linda Medley en underbar sagoinspierad fantasyserie som utspelar sig i Törnrosas slott. Jag har inte ord för hur mycket jag tycker om den här serien som är som en rosendoft i seriefloran. Dessutom är albumen jättetjocka och fantastiskt fint designade i hårda pärmar  och papper som ser ut som de är nysprättade. Mina högsta, varmaste rekommendationer.

Grandville Mon Amour
200 kr
En annan favoritserie som kom in med sitt andra album den här veckan kommer från Brian Talbot. Grandeville Mon Amour fortsätter i samma stil som den första med en Beatrix Potter möter klassiska fransk-belgiska seirer mix som jag tycker är rätt oemotståndlig. Gillar du sånt skall du kolla runt bland bifigurerna efter kända seriefigurer. På något sätt tror jag att om du gillade Blacksad kan det här vara något att titta på. Inte lika hårdkokt som den serien men väl en polisserie i fabeldjursstil.

Littlest Pirate King
170 kr
En mycket positiv överaskning var The Littlest Pirate King som var en väldigt trevlig version av en klassisk fransk barnserie. Adaptionen är gjord av David B på ett för mig oväntat lekfullt sätt. Det var något i tonen och balansgången mellan de döda piraterna på flygande holländaren och det lilla levande barnet som träffade rätt.

Little Prince 200 kr
Som en tillfällighet kom en annan adaption av en fransk barnbok från ett annat förlag med en annan uppburen fransk serieskapare. Joann Sfar adapterade Little Prince av Antoine de Saint-Exupery. Jag hade inte riktigt lika varma känslor kring den här boken som littlest pirate king men den är kompetent gjord så jag tror att det är ursprungsversionen som jag inte uppskattar.

Spirou 50 65 kr
Ett par svenska album är väl värda att nämna dessutom. Spirou 50 Zarkonnerna anfaller är det första albumet från det officiella skaparteamet Fabien Vehlmann & Yoann. Det hela ser ut som en ok uppdatering av Spirou-serien, betydligt bättre än närmast föregående skaparna.

Stockholmsnatt 175 kr
Slutligen så vill jag nämna det tredje andra-albumet i den här sändningen, Stockholmsnatt. Det första albumet var en oväntad hit för oss även om jag kände till att den gick i SVD. Skall bli intressant och se om de lyckas följa upp succén.





22 november 2010

Läsecirkeln: Nu på torsdag Theos ockulta mysterier

Nu på torsdag den 25/11 är det dags för läsecirkeln igen. Den här gången läser vi Theos ockulta mysterier som är Ola Skogängs stockholmsbaserade fantasyserie. Kanske vi kommer in på andra eskapistiska serier från Sverige dessutom och den inställda Francis.

Eftersom det är lönekväll så skall jag se om jag kan boka ett bord på Bishops Arms, konfirmation kommer senare här i bloggen. Samling i vilket fall vid stängningsdags.

12 november 2010

Godbitar från veckans sändning


Mouse Guard -
Legends of the Guard
200 kr

En rätt liten men naggande god sändning den här veckan. Det jag tror de flesta är nyfikna på är  Mouse Guard Legends of the Guard. Detta är inte den tredje boken i historien utan snarare en sidohistoria där David Petersen låtit andra serieskapare berätta korta historier och han själv har gjort ramhistorien. Det är med andra ord en varierad kompott historier och teckningsstilar som vi får och det är rätt kul att se världen befolkas lite mer.

Two generals 250 kr
Den bok som jag föll rätt hårt för var Two Generals av Scott Chantler. Det är en biografi över hans farfar som var kanadensisk officer under D Day fast inte i de legandariska första vågen utan i andra vågen de som kom efter det att stränderna var tagna. Boken följer farfadern från det att han skrev in sig i armen, över träningen i Storbriattanien till dess att tyska armén var tvingats på flykt mot Tyskland. Mycket återhållsamt berättat bok som blev väldigt lyckad tycker jag.

Sweeter Side 180 kr
Sweeter side of R Crumb är en konstbok i stil med Crumb Sketchbooks som samlar de lite snällare bilder som han har gjort. Det är stadsvyer från Frankrike, porträtt och ett par serier med dottern Sophie och lite annat smått och gott.

North 40 200 kr
North 40 är en Cthuluinspirerad skräckhistoria satt i en amerikansk småstad. Historien är av typen ungdomar väcker gammal ondska genom oförstund och okunskap. Skaparna hanterar det hela riktigt bra tycker jag och jag gillar inte minst att de flesta av figurerna hanterar situationen med en avslappnad naturligt som får allt att funka väldigt bra.

Tunes a Graphic history
250 kr
Är du musikintresserad kanske Tunes Graphic History Of Rock N Roll är något för dig. Artiklar om band och musiker varvas med serier om banden eller utifrån en låttext. Varierande serieskapare från mellaneuropa står för serier där Menu nog är den som är mest känd.

Pang 200 kr
En serie som verkade oerhört kul när vi tittade igenom Previews var Pang Wandering Shaolin Monk. Det var något med hur figuren var tecknad som pekade på talang och att serien skulle vara unik. Jag har inte gett mig på den ännu men jag ser fram emot att få göra det.

Allt finns som vanligt inlagt i webbshoppens nyinkommet-sida.

08 november 2010

Godbitar från den senaste leveransen

How to Understand Israel
 250 kr
Med tanke på de senaste veckornas kontroverser kring serier och Israel så är det rätt kul att kunna rekommendera två bra böcker i ämnet. Först ut är den helt nya How to Understand Israel in 60 Days or Less. Det är en självbiografisk serie av Sarah Glidden som åker på en sk Birthright resa till Israel. Huvudsyftet är att förstå själva konflikten inte minst varför Israel gör så många saker som är svåra att förstå. Under resans gång konfronteras hon av Israels positiva självbild och verkligheten bortom medias uppmärksamhet och det är en väldigt omtumlande erfarenhet för henne. Jag uppskattar väldigt mycket att hon framställer sig själv som rätt påfrestande för gruppen och att hon läst in sig på ämnet. En personlig favorit är hennes beskrivning av Masada-delen av resan där hon letat fram den romerska ursprungstexten och kontrasterar det mot den historia som guiderna berättar.

Footnotes in Gaza SC
230 kr
Den andra är mjukpärmsutgåvan av Joe Saccos Footnotes in Gaza. Här är anslaget ett helt annat. Sacco gör en journalistisk resa in i Gaza för att förstå konflikten från det hållet. Han väver dessutom in ett historiskt perspektiv i historien. Tillsammans ger de här två böckerna en rätt intressant bild av det som sker just nu och de passar alldeles utmärkt att läsa efter varandra.

Bent 230 kr
Om vi lämnar storpolitiken därhän och bara vill titta på surrealistiska, absurda bilder är Dave Coopers Bent något för dig. Konstbok vars omslag säger väldigt mycket om innehållet.

GL Agent Orange
150 kr
För de av er som vill ha lite lättare underhållning så passar nog Green Lantern Agent Orange alldeles utmärkt. Bra space opera med stora insatser på spel och som leder upp till Blackest Knight.

Slutligen så har några  fanfavoriter kommit med nästa volym i sin serie som BPRD Bk 14 King of Fear, The Boys Bk 07 The Innocents samt ett par av mina favoritmangor Bakuman Bk 02Hikaru No Go Bk 21 samt Twin Spica Bk 04.

Allt finns inlagt i shoppen.

03 november 2010

En liten guide till Walking Deads olika utgåvor

Du som gillade TV-serien och som vill läsa serien i sin helhet blir med största sannolikhet lite förvirrad av de olika formaten på böcker som finns just nu. Därför kommer här en liten guide till Walking Dead som tecknad serie. Du hittar det vi har inne just nu i vår egen Walking Dead-kategori i vår webbshopp.

Tidningar
Detta är ursprungspubliceringen av serien och kommer ut en gång i månaden. I skrivande stund har de kommit upp till 78 nummer och den kommer fortfarande ut. Vi erbjuder prenumeration på dessa tidningen som vi dock inte köper in till hyllorna i butiken. Enligt senaste Previews  så skall tidningen ges ut på nytt som veckotidning med start från #1. Även dessa erbjuder vi som prenumeration om man så önskar.

Album
Tidningen samlas sedan 6 nummer åt gången i mjukpärmsutgåvor. Dessa kostar mellan 100 kr (för den första) och 150 kr (för de senaste). Dessa kommer ut ungefär var åttonde till tionde månad. I skrivande stund är de uppe i 12 volymer med den trettonde planerad att dyka upp den 23:e november.

Hard Covers
Dessa samlar 12 nummer åt gången och är i ett litet större format än mjukpärmsutgåvorna (ungefär 2 cm högre). De har även tryckt serien på lite bättre papper. Just nu finns det 6 volymer ute och de kostar från 300 (de första) till 350 kr (de senaste). Bok 6 kom väldigt nyligen och det finns igen i pipelinen.

Compendium
Den här megavolymen samlar 48 nummer på en och samma gång i en behändig mjukpärmsutgåva.

Omnibus
Nämnar jag mest för att den existerar. De samlar 24 nummer åt gången och kostar kring $100-$125 vilket har gjort att vi inte köpt in dom. Dessutom tenderar dessa att sälja slut från förlaget direkt.

Min personliga rekommendation är att du köper är baserad på hur du vill läsa albumen. Vill du bara testa om du tycker om den i serieform är albumutgåvorna det bästa. Du får den första till ett väldigt bra pris och utgiften per bok blir rätt rimlig vilket är bra om man budgetera.

Har du mycket pengar och gillar tjocka böcker är Compendiumet att rekommendera. Du får dock bereda dig på att vänta om du vill ha fler böcker som matchar men samtidigt är det lätt att gå över till albumutgåvorna om du inte vill vänta.

Hard Cover-utgåvan är prestigeböckerna. De ser väldigt bra ut i bokhyllan och är en uppsnoffsad version av albumen.

02 november 2010

Ny superhjälteläsare skriver bra artikel om genren

Den trevliga My Bergström har en väldigt läsvärd artikel om sådant som hon har kommit underfund med när hon nu utökat sitt serieläsande med superhjälteserier. Det är en blandning mellan det som är positivt, negativt och neutralt och jag tycker hon slår huvudet på spiken när det gäller mycket plus att hon är rolig också vad sägs som det här citatet från hennes negativa upplevelser:

-Varför är Marvel förvånade över att många tjejer väljer manga istället för deras serier? Teckningar där de kvinnliga karaktärerna ser ut som barbiedockor med leder som böjer sig på ett omöjligt sätt var något jag trodde var en rest från sämre tider, men det finns lite överallt även i nyare serier. Gör ett test om ni inte förstår vad jag menar: 1. Ställ dig framför en spegel. 2. Vänd rumpan mot spegeln och puta med den lite sexigt. 3. Försök vrida överkroppen (läs: brösten) mot spegeln utan att fokus på rumpan försvinner. 4. Upprepa försöket med alla andra sorters omöjliga poser du stöter på i serierna.

Heidi McDonald på Comicsbeat.com har benämnt detta fenomen ”The brokeback pose” och verkar närmast njuta av att peka ut dom stundtals.

För mig som numera betraktar genren lite från sidan så är det oerhört kul att se någon som med liv och lust ger sig på och verkligen försöker komma in i det hela. Det är inte lätt och som hon säger:

- Varför ska man behöva ha en hel encyklopedia i huvudet för att kunna hänga med i och uppskatta en serie? Jag tittar på dig, Marvel.

Detta är något som förlagen har blivit för dåliga på. Håkan och jag pratade en del om det idag och vi kom fram till att förlagen verkar ha gett upp hoppet om att skapa nya läsare och istället gör sitt bästa för att mjölka ur de existerande läsarna så mycket som möjligt. Det är därför vi har blazinjoner Avengers och X-Men-titlar.

Min ytterst personliga reflektion är att förlagen verkar ha tappat bort superhjältarnas stora idéer bland alla möjliga events. Det jag far efter är kittet som får historierna förstårliga. För ett tag sedan så var Batman-titlarnas stora idé att det fanns tre generationer superhjältar som hjälptes åt på olika håll. Du hade Batman den äldre och ärrade veteranen som nyligen gått igenom helvete men börjat hitta fotfästet igen genom att träna nykomlingen (Robin) som upptäcker världen men samtidigt gör egna upptäckter. Till det har du mellangenerationen (Nightwing) som är mentor till nykomlingen men fortfarande inte på samma nivå som veteranen. Om man vill kan man se det som Fadern och hans två söner som han fått med ett stort mellanrum. I Batman RIP så är det helt borta och istället har vi en roderslös båt på ett stormande hav som far över allt men ingenstans.

Nå det är ett sidospår läs nu hela artikeln som har väldigt mycket mer positiva saker att säga som superhjältegenren än vad jag lyfte fram här.