Staffars Seriers Blog: Förslag till digitalt initiativ från vår amerikanska seriedistributör kan ge öppningar för oss

10 februari 2011

Förslag till digitalt initiativ från vår amerikanska seriedistributör kan ge öppningar för oss

Diamond vår huvuddistributör för amerikanska serier som vi har en hatkärlek till har i dagarna meddelat att de tillsammans med iVerse (en app för bl.a iPhone) kommer ge sig in i den digitala marknaden för serier. Tanken var att de skulle hjälpa traditionella seriebutiker men när jag läser den här intervjun med Diamonds huvudansvarig så är min initiala reaktion att bara skaka på huvudet. Tanken är alltså för att få en digitalkopia via deras system så skall man:

1) bege sig till en seriebutik
2) införskaffa en kod (som handlaren genererar på Diamonds hemsida antagligen när kunden köper det)
3) därefter registera koden i sin iVerse-app för att ladda ned serien

Dessutom är det bara ett fåtal mindre förlag som det gäller(Ape Entertainment, Archie Comics, Aspen Comics, Bluewater Productions, Broadsword Comics, Hermes Press, IDW Publishing, Moonstone Comics, NBM Publishing, Papercutz, Red 5 Comics, Studio Foglio, Titan Books, TOKYOPOP, Top Cow Productions and Top Shelf Productions). Det känns lite för långt borta från den digitala verkligheten. Folk som köper digital vill göra det online och i den app som de valt själva samt så vill de välja från alla serier som någonsin gjorts genom alla tider. Det är den digitala verkligheten så jag tror inte att det är initiativet kommer att bli någon stor succé.

Men om jag skall försöka hitta en guldkant på det hela så uppskattar jag väldigt mycket tanken att kunden för en mindre summa kan köpa en kompletterande digital kopia av oss fysiska butiker. Den möjligen att förse en kund med digitala kopior är något som jag skulle kunna tänka mig att använda mig för att sälja fysiska böcker. Den prisbild som de anger i intervjun känns rätt ok och det ger oss en möjlighet att erbjuda ett komplett paket av fysisk och digital i ett enda köp.  Det gör att om det är tillåtet för oss internationella handlare att delta i programmet och om kostnaden för att vara med är minimal kommer vi nog att hoppa på det här. Varför förneka oss ett nytt sätt att sälja serier, typ.  Det finns givetvis risken att vi därmed förlorar en kund till ett digital läsesätt så det är inte helt riskfritt men det är värt ett försök.

Eftersom jag vet att det finns skeptiker som aldrig kunde tänka sig att gå till en seriebutik för att köpa digitalt (så ni slipper peka ut det i kommentarerna) så vill jag påmnna er om att alla lagliga vägar för att köpa digitala serier är bra och bör ges det stöd det förtjänar. Därmed inte sagt att ni behöver köpa dom hos oss bara ni köper legalt.

Jag kommer nog att återkomma i ärendet i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar