Staffars Seriers Blog: Godbitar från senaste leveransen

10 februari 2011

Godbitar från senaste leveransen


Jag tror att vi börjar genomgången med en albumdebutant, Elin Fahlstedt vars Umbra nu har kommit ut på Kolik. Detta är trevligt nog ytterligare ett svenskt fantastika album.  Jag har inte hunnit läsa det ännu men jag gillar verkligen det jag ser. Teckningstilen ger mig härliga Ted Nafieh-vibbar. Även innehållet med flickor i huvudrollen på äventyr med vampyrer och demoner. Detta är något som jag verkligen ser fram emot att få läsa.

Ett album som verkar vara ytterligare ett album med en huvudperson som ser ut som mig är Mid-life. Fast till skillnad från Wilson så har jag nog mer gemensamt med den här huvudpersonen även om han verkar ha några år på mig. Humoristiskt och självbiografiskt om en medelålders mans liv är ovanligt nog inte något som är särskilt vanligt förekommande i serier. Och eftersom jag gillar att läsa om personer i olika åldrar (dvs inte bara ungdomar) så skall det här bli kul att läsa.

På tal om självbiografiska serier som breddar och som faktiskt är relevanta för samhällsdiskussionen så är Daryl Cunninghams Psychiatric Tales 11 Stories Mental Illness Hc värd att nämna. Cunningham tar och berättar om personer han mött när han jobbade som mentalvårdare. Tror detta kommer att bli ett verk som institut kommer att ha tillgängligt i sitt bibliotek för att kunna förklara sjukdomar.

Det är kanske lite talande att Bone Quest For Spark Sc inte kommer högre upp på den här genomgången. En gång i tiden var Staffars kända som Bone-butiken tack vare vårt enorma pushande för Jeff Smiths underbara serie. Det glädjen falnade med tiden då serien gick från att vara komisk äventyrsserie till ren fantasy-serie. Den var fortfarande bra men inte lika underbar som början. Nu när det har gått en tid så har jag blivit sugen på att läsa mer i Bone-universumet men tyvärr är Quest for Spark inte en serie utan prosaroman så jag tror att jag hoppar över den. Finns illustrationer av Smith i den men de är för få för att jag skall få upp något riktigt intresse.

Vi är ju grannar med det smått anarkistiska Café Sodom och jag tror det var med det i åtanke som vi beställde in mangabiografin på Che Guevara. Jag har inte läst den ännu men min misstanke är att det kommer vara oerhört undehållande för Guevarakännare att läsa denna japanska version av hans liv. De brukar ha ett, skall vi säga, eget perspektiv på saker och ting.

En annan manga värd att nämna är omnibusutgåvan av Gunslinger Girl. Det här var en av det saligt insomnade förlaget ADVs få framgångsrika serier (Yotsuba&! är det andra undantaget). Kort utryck går det hela ut på att tonårsflickor blir manipulerade till att bli lönnmördare. Snyggt och rent tecknat. Förlaget som plockar upp det hela kommer att ge ut en omnibus till som gör att de kommer ikapp ADVs utgåva därefter kommer de att göra singelvolymer på resten av serien.

Vi har lyckats få in ett par av Booms Disney-serier bl.a. Uncle Scrooge 400 som är en hyllning Carl Barks skapelse. Det här numret innehåller en italiensk serie med Barks som karaktär i Disneyvärlden för ovanlighetens skull. Don Rosa omslag har det också för de samlarna.

Slutligen så har den fjärde och  avslutande delen av Air kommit in.

Allt finns som vanligt inlagt i shoppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar