Staffars Seriers Blog: Godbitar från den senaste leveransen

26 maj 2011

Godbitar från den senaste leveransen

Självbiografiskt
av Trondheim
En liten leverans den här veckan, men det finns ändå flera trevliga album att skriva om.

Veckans serieskapare är Lewis Trondheim som bjuder oss på två album den här gången. Mest intressant är Approximate Continuum Comics som är en självbiografisk historia om tiden strax innan han slog igenom stort och handlar bl.a. om att uppvaktas av Kodansha för att göra en mangaversion av Flugan. Vad som är kul är att han har med sina tecknarkompisar i serierna och i slutet får de komma till tals angående vad Trondheim gjorde med deras konversationer.
Humoristiskt äventyr

Det andra Trondheimalbumet den här månaden är Dungeon Monstres Bk 04 Night of the Ladykiller där han tillsammans med Joann Sfar står för manus. Att hålla reda på de olika albumserierna i Dungeon är något av en huvudvärk; själv har jag en tendens till att blanda ihop Monstres med Parade som är den serie där andra serieskapare får göra lite mer off-beat historier i Dungeon-universumet. Monstres är Dungeon-serien som handlar om de olika monster som befolkar grottorna i Dungeon som äventyrarna utforskar. Bra äventyrsserier är det i alla fall.

Acke via Bagge
Hernandes
Yeah! är nog något av det mer udda som DC testade när de under en tid försökte nå ut till en annan publik. Den var tänkt som en Acke-liknande serie om ett intergalaktiskt flickpopband, men det bisarra var att DC hyrde in Peter Bagge som manusförfattare och Gilbert Hernandez som tecknare. Det hela tog en ända med förskräckelse efter en försäljningsflopp som heter duga. Seriemarknaden var inte alls mogen för detta. Nu samlar Fantagraphics serien komplett i en volym och jag ger mig tusan på att den kommer att sälja bättre än vad lösnumren gjorde tillsammans.

Vuxensuperhjältar
På tal om DC så har de två album som är värda att nämna i den här sändningen. DV8 Gods and Monsters är den som först fångar mitt intresse, då den är skriven av Brian Wood. DV8 var en av de mer vuxna Wildstormsuperhjältarna och är mest känd för perioden då Warren Ellis skrev och Humberto Ramos tecknade. Strax innan DC beslöt sig för att lägga ned Wildstorm återupplivades serien med Wood (som kan sägas vara en andlig arvtagare till Ellis) som manusförfattare. Jag läste inte serien när den kom ut utan ser fram emot att få läsa den nu.

Tom Strong är tillbaka
Det andra albumet är Tom Strong and the Robots of Doom vilket är det senaste (sista?) livstecknet från ABC-imprintet. Jag skall erkänna att jag var aldrig särskilt förtjust i Tom Strong när det begav sig, men saknar samtidigt den sortens utgivning – ett litet miniuniversum där skaparna äger en stor del och som därmed får mer energi än de skulle ha annars när de bara skriver för brödfödan. Synd att DC strulade till den biten också.

Som vanligt är hela sändningen inlagd i shoppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar