Staffars Seriers Blog: SPX11 och Free Comic Book Day vilken superhelg för serier

10 maj 2011

SPX11 och Free Comic Book Day vilken superhelg för serier

Uj, jag har inte riktigt återhämtat mig än från helgen. Är tack och lov ledig i morgon så snart skall det bli ordning på torpet i igen.  Förra året så var våren extremt jobbig med väldigt många mässor på kort tid vilket ledde till en årslång trötthet (ok att jag flyttade hade lite med det att göra också). Det är lite bättre det här året även om jag var febersjuk veckan efter påsk vilket inte var optimalt. Nåja till mina personliga redogörelser för den superhelg för serier som varit.

SPX11
Det här var ett mellanår för oss och faktiskt lite av en besvikelse. Vi sålde något sämre än för två år sedan vilket iofs var på en nivå som vi skulle varit väldigt glada över för fem år sen men den positiva utvecklingen stannade av rejält. Det var också en konstig stämning hos besökarna på lördagen som jag inte riktigt kunde placera. Det var som att de gick omkring och tittade på böckerna som om de vore musei-/konstföremål snarare än böcker som de ville äga. Jag hade alldeles för få tillfällen att prata med nya personer om böckerna jag hade med mig och då var jag ändå fast vid bordet hela tiden. Speciellt lördagen var det mycket besökare och det dröjde länge innan jag fick något att äta den dagen. Flera av förlagen som jag pratade med var dock nöjda vilket tyder att problem var nog hos oss och inte på mässan som helhet. Jag hörde dessutom från flera personer att det upplevde att det var den bästa mässan någonsin vilket styrker min uppfattning om att det var mig det var fel på. Kom aldrig riktigt i gång någon gång.

En del av min besvikelse kommer nog också av att jag saknade kul bordskamrater. Förra året satt Kim W Andersson och Peter Bergting bredvid mig och höll humöret uppe medan i år var jag till största delen ensam och hade bara Hope Larsons och Gabriel Belles rygg som sällskap. Det visade sig också vara väldigt mycket lättare att prata med förlagsmänniskor, då det finns fler beröringspunkter. Det var oerhört trevligt att prata med Eric Reynolds från Fantagraphics. Kul att få uppdateringar på vad som hände med JR Williams då jag vekrligen saknar hans tidning Crap. Hoppas Reynolds kommer nästa år igen och då tar med sig någon Fantagraphics-tecknare.

Det är lite lustigt för några år sedan så pratade jag med alla som var i branschen om att seriebranschen behövde en branschfest, en stor händelse där seriesverige kunde träffas och utbyta erfarenheter med varandra och jag ville engagera mig i att få det att hända. Nu har SPX har utvecklats till att bli just det som jag drömde om då. Tänk vad mycket bättre det är när människor som tycker om att festa arrangerar dom. Det blir så mycket enklare och roliga då. Jag gick bara på förfesten i år men det var ett trevligt häng, nästa år får vi ta och ordna ett förmingel i butiken så att vi kan dra lite uppmärksamhet kring utställningen i skyltfönstret. Blev lite hastigt inpå nu.

Vi kommer givetvis att vara med nästa år igen, visserligen behöver vi se över vad vi tar med oss och inte minst var jag ställer saker på bordet. I år sålde jag nästan inget alls av Vertigo-typen av böcker vilket vanligtvis brukar vara säkra kort. Dessutom behöver vi mer skyltar med butiksnamnet. Skulle vara bra att fixa till en ordentlig bordsduk med Staffars Serier utskrivet snarare än att använda gamla glättiga gardiner som duk (fast det är trevlig färg på dom). Sedan så får vi skruva ned förhoppningarna också. När det finns närmare 20 nya seriealbum (och mängder av fansin) plus utländska gäster så är utrymmet för seriebutiker inte tillräckligt stort.

Free Comic Book Day
Eftersom jag stod på SPX hela helgen så får jag förlita mig på rapporter från de som var här och det verkar vara som om vår butik inte hade någon bra Free Comic Book Day - få besökare och liten feststämning. Jag är lite besviken på antalet svar på vår frågetävlan som jag tyckte var lite kul inte minst frågan om under vilken stockholmsfest som Staffars öppnade. Det är inte helt omöjligt att kombinationen SPX, stor seriesignering på SF-bokhandeln och inte minst att sommarvärmen återvände gjorde att lusten att besöka Bellmansgatan 26A inte var så stor. Sedan får jag ta på mig att vi inte lyckades nå ut med informationen om evenemanget så bra som jag hade önskat. Till viss del kan jag skylla feberveckan för att jag halkade efter men planeringen var inte bra i år. 

Det finns tidningar kvar för de av er som missade evenemanget. Vi tog beslutet att dela ut FCBD-tidningarna hela månaden eller så långt tidningarna räcker innan det är dags att fylla på lagret av rea-tidningar igen. Så det finns fortfarande chans att få ta del av Free Comic Book Day.

Nu är nästa arrangemang som vi har på gång, Uppcon i början av juni, sedan Blyg i någon form och till sensommaren Närcon i Linköping. Förhoppningsvis skall vi ha några signeringar också men mer om det lite senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar