Staffars Seriers Blog: Ett trevligt samtal om manga

03 oktober 2011

Ett trevligt samtal om manga

I går söndag var jag inbjuden till en paneldiskussion om mangans framtid i Sverige. Moderatorn Tomas Antilla hade gjort ett bra jobb att sätta ihop en expertpanel., förutom mig var Lisa Medin, Emma Åstrand och SImon Lundström inbjudna. Jag representerade seriehandlarna, Lisa de mangainspirerade tecknarna, Emma konventsfandom och Simon är mangafandoms fader i Sverige och numera ökänd mangaöversättare och föreläsare.

Det var tänkt att vi skulle hålla på i en timme men det blev nästan två timmars prat inför ett trettiotal intresserade åhörare. Vi var väl alla tämligen eniga om att vi aldrig kommer att få en mangaboom igen i Sverige, att den boom vi hade slarvades bort genom att alltför många förlag saknade passionen för manga och klarade inte av att se på materialet själva utan bedömde utgivningen efter vad som gick bra i andra länder. Fanns givetvis väldigt mycket som vi avhandlade, tyvärr spelades inte samtalet in men jag såg en person i publiken som verkade filma det hela med sin iPhone. Du okända man får hemskt gärna ge dig till känna för att det är väldigt många som i efterhand uttryckt en önskan om att få se samtalet.

Jag nämnde Simons numera ökända status inledningsvis. När vi samlades innan samtalet satte i gång så uttryckte han en viss ångest över att ofriviligt ha kopplat ihop manga med barnporr och hur det kan ha spätt på folks fördomar. Kändes rätt tråkigt att se en sådan urkraft som gjort så mycket för att sprida mangans evangelium i Sverige nu nästan ångra att han varit involverad med den. Själv tror jag att hans fall snarare har gett mangafans en möjlighet att bemöta de fördomarna direkt snarare än att folk gott och viskat bakom ryggar.

I alla fall det var oerhört kul att delta och det är så skönt med en expertpanel där man kan ha olika åsikter men ändå ha respekt för varandras åsikter.

2 kommentarer:

  1. Jag, okända man, som filmade iallafall en och en halv av de två timmar som ni pratade, har försökt ladda upp resultatet på youtube. Om någon timme skall youtube vara färdig med bearbetningen av filmfilen. Tack för en väldigt intressant panel!

    http://www.youtube.com/watch?v=fDcHtOi9ISg

    SvaraRadera
  2. Du skall ha ett enormt tack för det. Lägger upp det i ett nytt inlägg straxt.

    SvaraRadera