Staffars Seriers Blog: Tezuka och femixisalbum - Godbitar från senaste leveransen

07 oktober 2011

Tezuka och femixisalbum - Godbitar från senaste leveransen

Femisex
Intressant blandning av saker idag. Vi börjar med Lina Neidestams Maran därför att vi kommer att ha en signering med henne den 29/10 kl 13. Det är det andra albumet i Koliks satsning på feministisk porr. Den första var Drift av Liv Strömkvist för några år sedan. Nu är det Zelda-skaparen Neidestams tur och hon satsar på fädbodsexotism. Det är svensk natur och folktro som är bakgrunden till de kortare historier som berättas. Ramhandling finns även om det givetvis inte är så viktigt i sammanhanget. Sexet kan man definiera som modern queer.

Svensk skräck
Vi fortsätter med en annan svensk serie, Viktor Kasparsson: Skräckens ängel. Det är ett svenskt skräckalbum och det andra i ordningen i Viktor Kasparsson-serien. För er som missat denna serie så utspelar den sig på trettiotalet i Skåne som tecknaren Dennis Gustafsson skildrar väldigt fint. Likt maran så händer det saker från svensk folklore men även lite Lovecraft finns med i floran dessutom. Skräckens ängel är en längre historia vilket känns helt rätt efter den första novellsamlingen. Kul att det kommer en så blandad svensk utgivning just nu.

Tummelisa
Det tredje svenska albumet som jag tar upp den här veckan (kom in 12 st den här veckan, leve bokmässetider) är Tummelisa eller den andra vildmarken av nykomlingen Matilda Ruta. Här är det en vuxnare (eller kanske snarare en tonåring) Tummelisa som vi möter. Stilen är lite avskalad och det saknas klassiska pratbubblor. Det är nog inte helt fel att tänka sig detta som en "saga för vuxna barn" då väldigt mycket av formgreppen kommer ifrån sagans värld snarare än serievärlden.

Elak Tezuka
Om vi går vidare till den amerikanska marknaden så tror jag nog att jag utnämer Osama Tezukas Book of Insects som den intressante titeln den här veckan. Detta är ett av hans vuxnare verk så det är inte sagofarbrorn Tezuka som tittar fram. Jag lyfter alltid på ögonbrynen när han tecknar nakna damer för det känns så konstigt som om Astrid Lindgren skulle skriva vuxenlitteratur. Det är fascinerande att Tezuka skrev seriösa serieromaner redan på slutet av 60-talet långt innan den västerländska serien rörde sig mot det hållet.

Bästa superhjälteserien
Vi hoppar vidare raskt till 2000-talets bästa superhjälteserie som nu kommer samlad i en komplett utgåva. All Star Superman tpb innehåller alla 12 nummer av Grant Morrison och Frank Quitleys fantastiska energikick av Stålmannen. Genom att föra serien tillbaka till dess SF-rötter så skapas en dynamik i serien som varit frånvarande under många år.

Rolig serie
Jag blev mycket förtjust i det lilla som jag han läsa av Kate Beacons Hark! a Vagrant.  Hon jobbar i strippformatet men känns mer influerad av Jules Feiffer än av, säg Kalle & Hobbe. Högt och lågt blandad om vartannat med många referenser till litterära och historiska personen. Skoj.

Westernvampyrer
Att Stephen King gillar serier är väl känt däremot så trots att han har sitt namn på många serier så har han inte skrivit särskilt många. Därför roar det mig att när han nu äntligen skriver en så är det åt en annan författare.. American Vampire är Scott Snyders baby och han skriver en vampyrhistoria i 20-talets USA medan Stephen King fyller ut bakgrunden i en westernhistoria. Serien är trevlig och håller god Vertigo-klass.

Populära zombier
Från vampyrer är steget inte långt till zombier. Heta Walking Dead kommer med sitt sjunde HC-album. Detta innehåller #73-84 av serietidningen.


Söt hundserie
Slutligen vill jag nämna den söta mangan Star gazing Dog som kom ut på NBM av alla ställen. Lättaste sättet att bestämma sig för om man skall köpa den är att titta p omslaget. Tycker du inte att den säger "åååh, vad sött" är detta inte en serie för dig.

Allt inklusive alla de nya svenska albumen och en del Marvel-album finns i webbshoppens nykommet-avdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar