Staffars Seriers Blog: Urhunden 2006

29 mars 2006

Urhunden 2006

Nomineringarna till årets Urhunden kom upp i helgen och som vanligt har jag gissningar och kommentarer.

Låt oss ta de svenska albumen först.

-Blå, G./div. tecknare: Fettet och andra serier = Fat and other comics (Vertigo)
-Bromander, H.: Hur vi ser på varandra (Ordfront Galago)
-Grennvall, Å.: Ett familjealbum (Optimal press)
-Gärdenfors, S.: Lura mig (Ordfront Galago)
-Jonsson, M.: Pojken i skogen (Ordfront Galago)
-Kajermo, A.: En pillig sol i Särholmen. - (Tuula ; 1) (Nisses böcker)
-Krantz, G.: Seriemagi : en handledning (Optimal press)
-Strömquist, L.: Hundra procent fett (Ordfront Galago)
-Wanloo, J.: Den knotiga handen. - (De äventyrslystna karlakarlarna ; 4) (Optimal press)
-Österberg, L./Rochling, P.: Hjärtat brinner (Optimal press)


Som jag ser det så finns det två kandidater till Urhunden dels är det Mats Jonssons Pojken i skogen och Österbergs Rochlings Hjärtat brinner. Jag tror att Mats kommer att vinna men jag står fortfarande för att Hjärtat brinner är 2005 år svenska album.

En sak som slår mig när jag tittar på nomineringar är hur många de är. Det är som om de listat alla album som någon i juryn har läst [vilket skulle förklara ett par av nomineringarna]. Jämför med August-priset som har tre nominerade i samma klass, något som jag tror skulle fungera betydligt bättre och få det att se betydligt mer seriöst ut. Som det är nu så finns det inte en chans att vi skulle göra en skyltning med de nominerade men om nominerade är begränsade till tre så är det defintivt något som skulle vara intressant. Likaså finns det en större möjlighet att andra butiker [och media] skulle kunna vara intresserade av göra något av nomineringslistan, istället för nu när det bara är vinnaren som får uppmärksamheten.

Nåja, vidare till de utländska albumen.

-Aoyama, G.: Mästerdetektiven Conan 4-15 (Egmont, japanska)
-Fiske, A.: Dansa på mattan (Optimal press, norska)
-Hagelberg, M.: Kekkonen (Optimal press, finska)
-Hergé: Tintin 15-23 (Bonnier Carlsen, franska)
-Moore, A./Lloyd, D.: V for vendetta (Egmont, engelska)
-Sadamoto, Y./Gainax: Neon Genesis Evangelion 2-5 (Bonnier Carlsen, japanska)
-Satrapi, M.: Persepolis 3-4 (Ordfront Galago, franska)


Här blir det lite pinsamt för SEF, Persepolis vann förra året och Hagelberg vann 2002 för hans förra album Holmenkollen vilket gör att de enligt Lex Arne inte är tillgängliga för att vinna.

Själv tycker jag att det står mellan Fiskes Dansa på mattan och V för vendetta och eftersom jag tycker det vore oerhört pinsamt att ett 20 år gammalt album vinner 2005 års bästa album så hoppas jag innerligt att Anna Fiske vinner.

Men en sak som slår mig är hur splittrad och rätt meningslös den utländska kategorien är. Du har två moderna kvalitetsserier [i brist på bättre uttryck], två mangor, två riktigt gamla serier och ett album för de som tycker om att titta på bilder framför att läsa. Det är förmodligen dags att göra en ordentlig reformering av Urhunden. Jag pratade med Fredrik Jonsson [från Seriechock när han var inne i butiken senast och han nämnde att man borde införa en återtryckskategori där nyutgivningen av Tintin, V för vendetta, Rocky, Jag Joakim mfl skulle kunna vinna något som jag tycker vore en ypperlig idé. Jag skulle också skapa ytterligare en kategori enbart för manga då det är oerhört svårt att bedöma jämsides exempelvis Persepolis. För att sammanfatta så skulle jag vilja se följande ändringar till Urhunden.

1) Begränsa antalet nomineringar till tre stycken för bästa svenska album och bästa utländska album. Jag är villig att plocka bort nomineringarna helt för bästa utländska album.

2) Skapa två nya kategorier, återtryck och manga.

3) Skriv in i statuterna att juryn har rätt att neka till att dela ut pris de år då kvalitén på albumen är för låg. Möjligen begränsa detta till alla kategorier utom bästa svenska album.

2 kommentarer:

  1. "2) Skapa två nya kategorier, återtryck och manga."

    Skulle även såkallad "svensk manga" hamna i manga kategorin
    eller bland de svenska serierna?

    SvaraRadera
  2. Svenska serier.

    Mangakategorien är för just manga eller för att specificera serier från asien. Svenska serier som görs i en ytmässig liknande stil är dock svenska serier och bör därför ingå i den "tyngsta" kategorien. Åtminstone tills dess att vi har en svensk mangaproduktion som motsvarar den nuvarande svenska utgivningen.

    SvaraRadera